Uitvaartverzekering voor studenten | Is het nodig?

Uitvaartverzekering student

Als student ben je er waarschijnlijk niet dagelijks mee bezig, maar hoe wordt je uitvaart straks betaald? Wanneer je weinig spaargeld hebt, is het misschien verstandig om te kijken naar het afsluiten van een uitvaartverzekering. Zo dek je de kosten van een uitvaart, waardoor je nabestaanden zich niet druk hoeven te maken over het betalen van de uitvaart. De verzekerde uitvaart hoeft niet op korte termijn te worden gehouden, maar kan ook pas ver in de toekomst plaatsvinden.

Waarom een uitvaartverzekering als student?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering brengt zekerheid met zich mee. Mocht er iets gebeuren, zijn de diensten en kosten rondom de uitvaart gedekt. Een uitvaart kan namelijk al snel oplopen tot duizenden euro’s. Als student heb je vaak nog niet genoeg spaargeld om de kosten van een uitvaart te kunnen betalen. Door een studenten uitvaartverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat de kosten van je uitvaart gedekt worden. Hierdoor zijn er ook minder (financiële) zorgen voor je nabestaanden. Zo krijg je meestal een uitvaartondernemer toegewezen die de administratieve en andere zaken regelt rondom de uitvaart.

Gemiddelde kosten van een uitvaart

De gemiddelde uitvaartkosten in Nederland liggen rond de € 8.000. Hierbij geldt dat een begrafenis meestal duurder is dan een crematie. Verder heb je nog alternatieven als een natuurbegrafenis of een stille crematie.

Soort uitvaartKosten
Begrafenis€ 9.000
Crematie€ 6.500
Natuurbegrafenis€ 2.500 – € 5.000
Stille crematie€ 500 – € 1.000

Meeverzekerd via ouders

Wanneer je ouders een uitvaartverzekering hebben afgesloten, kan het zo zijn dat je gratis meeverzekerd wordt tot een leeftijd van 18, 21 of 25 jaar oud. Hiervoor moet je dus wel worden bijgeschreven op de uitvaartpolis van je ouder(s). Wanneer je deze leeftijd bereikt moet je een eigen uitvaartverzekering afsluiten. Wanneer je eerder meeverzekerd was op de polis van je ouders, kan het voordeliger zijn om de verzekering op jouw eigen naam te zetten in plaats van een nieuwe verzekering af te sluiten.

VerzekeraarLeeftijdsgrens
a.s.r.21
DELA25
Lifetri18
Monuta18
Twenthe18

Lage premie voor studenten

De leeftijd van de verzekerde is van grote invloed op de premie van de uitvaartverzekering. Een student is dus voor dezelfde verzekerde waarde, altijd voordeliger uit dan een ouder persoon. Zo verwacht de uitvaartverzekeraar dat een jonger persoon over een langere periode premie betaald, dan een ouder persoon. Daarom is het voor jongere mensen interessant om een uitvaartverzekering op naam te zetten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die op een vroegere leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten, meestal goedkoper uit zijn dan mensen die dit pas op een latere leeftijd doen.

Welke uitvaartverzekering als student

De uitvaartverzekeraars in Nederland bieden verschillende soorten uitvaartverzekeringen aan, die voornamelijk afwijken in de manier van uitbetaling. Zo zijn er een viertal soorten uitvaartverzekeringen waaruit je kan kiezen:

  • Natura uitvaartverzekering: Hierbij spreek je van te voren een pakket aan producten en diensten af. Denk aan de uitvaartondernemer, de kist en de afscheidsdienst.
  • Natura sommenverzekering: Bij overlijden komt er een geldbedrag beschikbaar dat uitsluitend uitgegeven mag worden aan de uitvaart van de verzekerde.
  • Kapitaal uitvaartverzekering: De uitbetaling is in de vorm van een geldbedrag dat de nabestaande vrij mogen besteden. Denk dus ook aan het afbetalen van schulden.
  • Combinatieverzekering: De naam zegt het al, een combinatie tussen een kapitaalbedrag en een pakket aan diensten. Het geldbedrag kan je alleen uitgeven aan de uitvaart.

Doorgaans is de natura uitvaartverzekering de voordeligste verzekering om af te sluiten. Wel hebben de nabestaanden met deze uitvaartverzekering niet de vrijheid van een kapitaal uitvaartverzekering.

Studenten uitvaartverzekering vergelijken

Via onze vergelijker kun je gemakkelijk en snel verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken. Zo vind je een uitvaartverzekering die het beste past bij jouw wensen en behoeftes als student. Verder vind je ook de voordeligste uitvaartverzekering in jouw leeftijdscategorie.

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
4 minuten 29-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!