Wat moet ik doen bij een auto-ongeluk? | Overstappen.nl

Wat moet ik doen bij een auto-ongeluk?

Als je deelneemt aan het verkeer bestaat er altijd de kans dat je betrokken raakt bij een ongeluk. Vanwege de schrik weet je misschien niet meteen wat je moet doen. Wij leggen je daarom uit wat wat je het beste kunt doen bij een verkeersongeval.

Bel 112 en verleen hulp

Ben je betrokken bij een verkeersongeval? Breng jezelf eerst in veiligheid en kijk dan meteen of de betrokkenen ernstig letsel hebben opgelopen. Bel in dat geval zo snel mogelijk het alarmnummer om een ambulance en de politie in te schakelen. Probeer ondertussen eerste hulp te verlenen. Zijn er geen gewonden? Dan is een ambulance overbodig, maar de politie kan wel helpen in kaart te brengen wat er precies is gebeurd. Dit is vooral van belang als er een schuldige aangewezen moet worden, in verband met de afhandeling met de verzekeraar.

Zijn er bij het auto-ongeluk geen gewonden en is er ook geen ernstige schade? Dan kun je zelf de aanrijding afhandelen. Probeer altijd bewijs vast te leggen door getuigenverklaringen op te nemen, foto’s te maken, maak een duidelijke situatieschets en vul het schadeformulier verder in, samen met de andere partij.

Tips bij een auto-ongeluk

 • Blijf rustig en beleefd
 • Vul meteen het schadeformulier in
 • Maak op het formulier een duidelijke situatieschets
 • Maak veel foto’s van de schade en de gehele situatie
 • Noteer de gegevens van eventuele getuigen
 • Laat de betrokkenen de voorkant van het schadeformulier invullen
 • Geef iedere betrokkene een kopie van het schadeformulier
 • Vergeet niet de achterkant in te vullen!
 • Neem meteen contact op met de verzekeraar

Schade melden via mobiele telefoon

Schade na een auto-ongeluk kun je tegenwoordig ook via je smartphone aangeven. Het Verbond van Verzekeraars heeft hiervoor een website en een mobiele app ontwikkeld. Deze kun je downloaden in de Google Play of de App Store.

Eén iemand die betrokken is bij het auto-ongeluk vult het interactieve schadeformulier in. De ander ontvangt een sms met een samenvatting van de schademelding die ondertekend moet worden door middel van een sms-code. De schade wordt zo automatisch bij de verzekeraar gemeld, waardoor de afhandeling meteen in gang gezet wordt. Een makkelijkere manier van schade melden is er bijna niet.

Waarborgfonds Motorverkeer

In sommige gevallen kun je schade die is ontstaan na een ongeval niet verhalen bij de schuldige partij. Dit kan bijvoorbeeld niet wanneer diegene doorrijdt na het ongeluk, als die in een gestolen auto rijdt of wanneer die geen WA-verzekering heeft afgesloten. In het laatste geval kan het Waarborgfonds Motorverkeer hulp bieden. Meer informatie vind je op onze pagina over het Waarborgfonds Motorverkeer.

Juridisch geschil

Als de veroorzaker van een auto-ongeval niet duidelijk aan te wijzen is, dan kan het zijn dat de verzekeraar niet meteen de geclaimde schade vergoedt. Schakel in dat geval juridische bijstand in. In sommige gevallen wordt juridische bijstand vergoed als je een algemene rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Deze verzekering kun je aanvullend afsluiten bij jouw autoverzekering; zo weet je zeker dat je in dit soort gevallen juridische bijstand krijgt.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Wil je zeker zijn van juridische bijstand als je dit onverhoopt nodig hebt na een auto-ongeluk? Je kunt hiervoor een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Bij welke autoverzekeringen dit kan en welke het beste bij jouw situatie past, vind je via onze vergelijker. Hier vind je de beste en meest voordelige autoverzekeringen, speciaal voor jou op een rijtje gezet.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 23-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Volg deze stappen als je betrokken bent bij een auto-ongeval:

 1. Veiligheid eerst: breng jezelf eerst in veiligheid en zet je voertuig, indien mogelijk, op een veilige plek en zet je alarmlichten aan. Controleer of de andere betrokkenen geen ernstige verwondingen hebben.
 2. Bel 112: bij ernstige verwondingen vraag je om een ambulance en politie. Bij materiële schade kun je de politie bellen.
 3. Gegevens uitwisselen: wissel contact- en verzekeringsgegevens uit met de andere betrokken partij(en).
 4. Documenteer de situatie: maak foto’s van de schade, de plaats van het ongeluk en relevante verkeersborden. Noteer ook de datum, tijd, locatie en eventuele contactgegevens van getuigen.
 5. Europees schadeformulier: vul samen met de andere partij het Europese schadeformulier in en onderteken dit beiden.
 6. Schade documenteren: leg de schade aan alle betrokken voertuigen en eigendommen vast door middel van foto’s en video’s.
 7. Politierapport: noteer de namen en badgenummers van de politieagenten die aanwezig zijn geweest en vraag om een kopie van het politierapport.
 8. Zorg dat je alle documentatie nauwkeurig en volledig verzamelt: dit is essentieel voor de afhandeling van de schadeclaim met de verzekeraar. Neem daarom ook meteen contact op met de verzekeraar en volg diens instructies voor de verdere afhandeling.

 

Na een auto-ongeval moet je de volgende informatie verzamelen:

 1. Contactgegevens: noteer de namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van alle betrokken partijen en eventuele getuigen.
 2. Verzekeringsgegevens: verzamel de gegevens van de verzekeringsmaatschappij en de polisnummers van de betrokken partijen.
 3. Kentekennummers: noteer de kentekennummers van alle betrokken voertuigen.
 4. Beschrijving ongeval: noteer de datum, tijd, locatie, weersomstandigheden en de toedracht van het ongeval.
 5. Schade: documenteer de schade aan alle betrokken voertuigen en eigendommen door middel van foto’s en/of video’s.
 6. Politierapport: als de politie ter plaatse is geweest, noteer dan de namen en badgenummers van de agenten en vraag om een kopie van het politierapport.

De procedure om een auto-ongeval te melden is per verzekeraar verschillend. Dit kan telefonisch of online. Doe het in ieder geval zo snel mogelijk na het ongeluk.

Het is belangrijk om altijd de juiste informatie aan de verzekeraar door te geven na een auto-ongeluk, zodat de afhandeling van de schadeclaim zo soepel en snel mogelijk gebeurt. Doe je dit niet, dan kan dit een langere afhandelingstijd, een lagere of geen uitkering of zelfs het verlies van je schadevrije jaren tot gevolg hebben. Het verstrekken van onjuiste informatie kan daarnaast gezien worden als fraude, wat een boete, strafrechtelijke vervolging of het annuleren van je verzekering tot gevolg hebben.

De verzekeraars van de betrokken partijen bepalen meestal wie de schuldige is van een auto-ongeluk. Zij analyseren namelijk alle beschikbare informatie (het schadeformulier, foto’s, getuigenverklaringen en politierapporten) om aansprakelijkheid vast te stellen. Bij geschillen of complexe situaties kan een rechter of een onafhankelijke schade-expert de verantwoordelijkheid bepalen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!