Wat moet ik doen bij een auto-ongeluk?
Als je deelneemt aan het verkeer bestaat er altijd de kans dat je betrokken raakt bij een ongeluk. Vanwege de schrik weet je misschien niet meteen wat je moet doen. Wij leggen je daarom uit wat wat je het beste kunt doen bij een verkeersongeval.
Bel 112 en verleen hulp
Ben je betrokken bij een verkeersongeval? Breng jezelf eerst in veiligheid en kijk dan meteen of de betrokkenen ernstig letsel hebben opgelopen. Bel in dat geval zo snel mogelijk het alarmnummer om een ambulance en de politie in te schakelen. Probeer ondertussen eerste hulp te verlenen. Zijn er geen gewonden? Dan is een ambulance overbodig, maar de politie kan wel helpen in kaart te brengen wat er precies is gebeurd. Dit is vooral van belang als er een schuldige aangewezen moet worden, in verband met de afhandeling met de verzekeraar.
Zijn er bij het auto-ongeluk geen gewonden en is er ook geen ernstige schade? Dan kun je zelf de aanrijding afhandelen. Probeer altijd bewijs vast te leggen door getuigenverklaringen op te nemen, foto’s te maken, maak een duidelijke situatieschets en vul het schadeformulier verder in, samen met de andere partij.
Tips bij een auto-ongeluk
- Blijf rustig en beleefd
- Vul meteen het schadeformulier in
- Maak op het formulier een duidelijke situatieschets
- Maak veel foto’s van de schade en de gehele situatie
- Noteer de gegevens van eventuele getuigen
- Laat de betrokkenen de voorkant van het schadeformulier invullen
- Geef iedere betrokkene een kopie van het schadeformulier
- Vergeet niet de achterkant in te vullen!
- Neem meteen contact op met de verzekeraar
Schade melden via mobiele telefoon
Schade na een auto-ongeluk kun je tegenwoordig ook via je smartphone aangeven. Het Verbond van Verzekeraars heeft hiervoor een website en een mobiele app ontwikkeld. Deze kun je downloaden in de Google Play of de App Store.
Eén iemand die betrokken is bij het auto-ongeluk vult het interactieve schadeformulier in. De ander ontvangt een sms met een samenvatting van de schademelding die ondertekend moet worden door middel van een sms-code. De schade wordt zo automatisch bij de verzekeraar gemeld, waardoor de afhandeling meteen in gang gezet wordt. Een makkelijkere manier van schade melden is er bijna niet.
Waarborgfonds Motorverkeer
In sommige gevallen kun je schade die is ontstaan na een ongeval niet verhalen bij de schuldige partij. Dit kan bijvoorbeeld niet wanneer diegene doorrijdt na het ongeluk, als die in een gestolen auto rijdt of wanneer die geen WA-verzekering heeft afgesloten. In het laatste geval kan het Waarborgfonds Motorverkeer hulp bieden. Meer informatie vind je op onze pagina over het Waarborgfonds Motorverkeer.
Juridisch geschil
Als de veroorzaker van een auto-ongeval niet duidelijk aan te wijzen is, dan kan het zijn dat de verzekeraar niet meteen de geclaimde schade vergoedt. Schakel in dat geval juridische bijstand in. In sommige gevallen wordt juridische bijstand vergoed als je een algemene rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Deze verzekering kun je aanvullend afsluiten bij jouw autoverzekering; zo weet je zeker dat je in dit soort gevallen juridische bijstand krijgt.
Rechtsbijstandverzekering afsluiten
Wil je zeker zijn van juridische bijstand als je dit onverhoopt nodig hebt na een auto-ongeluk? Je kunt hiervoor een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Bij welke autoverzekeringen dit kan en welke het beste bij jouw situatie past, vind je via onze vergelijker. Hier vind je de beste en meest voordelige autoverzekeringen, speciaal voor jou op een rijtje gezet.
Vergelijk en bespaar direct
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.