Alcohol in het verkeer, wanneer mag je weer rijden? | Overstappen.nl

Alcohol in het verkeer

Het is bekend dat alcohol in het verkeer geen goede combinatie is. Zelfs het kleinste beetje alcohol in je bloed heeft een negatief effect op je reactievermogen, waardoor je rijvaardigheid vermindert en je sneller een ongeluk kunt veroorzaken. Op deze pagina lees je wanneer je achter het stuur mag zitten en geven wij je meer informatie over het gebruik van alcohol in het verkeer.

Snel navigeren naar


Mag je rijden onder invloed van alcohol?

Rijden onder invloed van alcohol wordt sterk afgeraden en is in de meeste gevallen strafbaar. Wil je toch graag een wijntje drinken voordat je de auto in stapt, drink dan niet meer dan twee glazen. Je mag namelijk niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed – dat komt neer op ongeveer twee glazen voor een man en ongeveer anderhalf glas voor een vrouw. De regel van een maximaal alcoholpromillage van 0,5 promille geldt voor ervaren bestuurders. Je bent een ervaren bestuurder als je minimaal vijf jaar je rijbewijs hebt.

Rijden onder invloed als beginnend bestuurder

Voor beginnende bestuurders gelden andere regels rondom alcoholgebruik in het verkeer. Je bent een beginnend bestuurder als je je rijbewijs nog geen vijf jaar in je bezit hebt. In dat geval geldt er een limiet van 0,2 promille. Voor mannen is dit ongeveer één glas alcohol, vrouwen bereiken dit alcoholpromillage zelfs al bij minder dan één glas alcohol.


Wanneer mag je weer rijden als je alcohol hebt gedronken?

Je lever doet er een uur tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Na die tijd zou je dus over het algemeen weer kunnen rijden. Let er wel op dat ieder lichaam anders is en dat dus jouw lever een andere snelheid kan hebben om alcohol af te breken. Drink je bijvoorbeeld normaal gesproken weinig alcohol? Dan kan jouw lever er gemiddeld langer over doen voordat de alcohol in jouw lichaam is afgebroken.

WA-verzekering

pluspuntSchade aan anderen
minpuntDiefstal of inbraak
minpuntRuitschade
minpuntStormschade en brandschade
minpuntSchade door eigen toedoen
minpuntVandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

pluspuntSchade aan anderen
pluspuntDiefstal of inbraak
pluspuntRuitschade
pluspuntStormschade en brandschade
minpuntSchade door eigen toedoen
minpuntVandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All risk

pluspuntSchade aan anderen
pluspuntDiefstal of inbraak
pluspuntRuitschade
pluspuntStormschade en brandschade
pluspuntSchade door eigen toedoen
pluspuntVandalisme

Meest gekozen voor: 0 tot 6 jaar oude auto’s.


Hoe snel verdwijnt alcohol uit je bloed?

Een eenheid of een standaard glas alcohol blijft ongeveer anderhalf uur in je bloed. Een eenheid staat gelijk aan een standaard glas bier (250 ml), wijn (125 ml) of sterke drank (35 ml). Ieder glas alcohol dat je extra neemt, heeft anderhalf uur extra nodig om in het lichaam af te breken. Drink je meerdere glazen, dan heeft jouw lichaam dus veel langer de tijd nodig. Het kan dus zijn dat je na een avond flink drinken ’s ochtends nog niet mag rijden.

Let op! Zoals hierboven uitgelegd staat een eenheid alcohol gelijk aan een standaard glas bier. Houd er dus rekening mee dat een flesje bier meer dan een eenheid is, namelijk ongeveer 1,3 eenheid. Hoe groter de eenheid, hoe langer het duurt voor jouw lever de alcohol heeft afgebroken. Let ook op bij cocktails, want daar zitten vaak nóg meer eenheden in.

Een voorbeeld:
Na het drinken van zes glazen alcohol is je lever zes tot tien uur bezig om de alcohol in je lichaam af te breken. De volgende ochtend kun je dus nog steeds alcohol in je bloed hebben. Slaap, koffie, frisse lucht, een douche of andere ‘oppeppers’ hebben geen invloed op het verwerkingsproces van alcohol. Het enige wat helpt is tijd en geduld; je zult moeten wachten tot je officieel ontnuchterd bent weer de weg op te mogen. Ook al voelt het soms alsof je weer scherp bent, je reactievermogen is nog steeds beïnvloed door de alcohol.


Hoe kun je je alcoholpromillage berekenen?

Twijfel je of je nog kunt rijden en wil je graag het alcoholpromillage in je bloed berekenen? Op internet bestaan verschillende websites waarop je een formule kunt gebruiken om je promillage te berekenen. Je zult hier echter nooit volledig op kunnen vertrouwen, omdat elk lichaam, elk glas alcohol en elke situatie verschillend is.

De beste manier om erachter te komen of je te veel hebt gedronken is door een blaastest te doen. Een blaastest kun je zelf aanschaffen voor ongeveer tien euro. Heb je geen blaastest bij de hand en twijfel je of je de weg op mag? Bestel een taxi of rij met iemand mee die niet heeft gedronken.


Rijden onder invloed is strafbaar

Stap jij achter het stuur als je te veel alcohol hebt gedronken? Dan ben je strafbaar! De overheid stelt strenge straffen voor het rijden onder invloed, want dit staat gelijk aan een misdrijf. De straffen variëren van een flinke geldboete tot het kwijtraken van je rijbewijs of zelfs het krijgen een taak- of gevangenisstraf. Justitie en/of het CBR leggen de volgende straffen op:

  • Geldboete (justitie)
  • Invordering rijbewijs (CBR)
  • Afnemen rijbewijs (justitie)
  • Taak- of gevangenisstraf (justitie)
  • Cursus over de risico’s van alcohol in het verkeer (CBR)
  • Psychiatrisch onderzoek naar rijgeschiktheid (CBR)

Invordering rijbewijs als gevolg van alcoholgebruik

Als je wordt aangehouden terwijl je met te veel alcohol op achter het stuur zit, dan kan je rijbewijs ter plekke worden ingevorderd. Je mag in dat geval niet verder rijden en je bent je rijbewijs voor een korte periode kwijt, wat betekent dat je geen enkel motorvoertuig mag besturen. Ben je een ervaren bestuurder, dan ligt de grens voor het invorderen van je rijbewijs op 1,3 promille; voor beginnend bestuurders ligt de grens op 0,8 promille.

Kwijtraken rijbewijs als gevolg van alcoholgebruik

Een invordering van je rijbewijs is vervelend, maar je kunt ook je rijbewijs definitief kwijtraken. Als je twee keer binnen vijf jaar wordt veroordeeld, en je rijdt de tweede keer met een alcoholpromillage van meer dan 1,3 promille in je bloed, dan ben je je rijbewijs definitief kwijt. Dit is gedurende een periode van vijf of tien jaar, afhankelijk van de situatie.

Rijden onder invloed van alcohol en drugs

Rijden onder invloed van drugs is absoluut verboden. Dit geldt voor zowel soft- als harddrugs. Als je staande wordt gehouden door de politie en ze vermoeden dat je drugs hebt gebruikt, dan kunnen ze een speekseltest afnemen. Ook kan een arts of verpleegkundige bloed afnemen, dat wordt geanalyseerd door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Rij je met alcohol in je bloed, in combinatie met één of meerdere soorten drugs? Ook dan raak je je rijbewijs kwijt. Deze combinatie verhoogt namelijk nóg meer de kans op een verkeersongeval.

Cursus alcoholgebruik

Als je wordt aangehouden met een hoog alcoholpromillage in je bloed terwijl je achter het stuur zit, kan het CBR je een cursus alcoholgebruik opleggen. Dit heet een LEMA of een EMA cursus: (Lichte) educatieve maatregel alcohol en verkeer. In de cursus leer je over de risico’s van alcohol en het verkeer. De cursus duurt een of twee dagen en kost minimaal 591 euro. Als je de cursus niet wilt volgen of je kunt deze niet betalen, dan raak je je rijbewijs kwijt.

Gevaar voor anderen
Rijden onder invloed van alcohol heeft veel gevolgen. Voor jou, maar ook voor anderen. Je bent in dat geval een gevaar voor andere weggebruikers, maar ook voor mensen die met jou meerijden – hier ben jij verantwoordelijk voor. Om te voorkomen dat er schade ontstaat of erger nog, dat er slachtoffers vallen, kun je altijd de juiste beslissing maken: rij met de Bob (Bewust Onbeschonken Bestuurder: de persoon die geen alcohol drinkt als hij nog moet rijden) mee of neem een taxi.

Het effect van rijden onder invloed kan enorm zijn – de gevolgen zijn onomkeerbaar en zijn vaak groter dan je denkt.

Autoverzekering vergelijken

Wil je de beste verzekering voor jouw auto? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering en bespaar gemiddeld €265 per jaar.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten
Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 11-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.