Auto te water | Overstappen.nl

Auto te water

In een land als Nederland bestaat de kans dat je te water raakt met je auto. Je denkt er liever niet aan, maar weet jij wat je precies moet doen als je met jouw auto in de sloot belandt? Bij Overstappen leggen we je uit wat je in dat geval moet doen, en in hoeverre je verzekerd bent voor schade die hierbij optreedt.

Wat moet je doen als je auto te water raakt?

De volgende stappen helpen je zo rustig mogelijk jouw auto te verlaten als je in het water bent beland:

1. Zet de binnenverlichting aan
Probeer zo snel mogelijk de buiten- en binnenverlichting aan te doen door het contact op halverwege te draaien (draai het contact niet helemaal uit!). Schakel de E-call hulpknop in als jouw auto deze heeft. Dit zorgt voor oriëntatie, maar ook voor zichtbaarheid naar omstanders.
2. Maak je gordel los
Als je je gordel niet los kunt krijgen, probeer hem dan los te snijden met een veiligheidshamer.
3. Doe je raam open
Als je accu nog werkt kun je je elektrische ramen openen. Werkt dit niet, sla je raam dan in met een veiligheidshamer of iets anders stevigs. Het raam openen is cruciaal als je te water raakt! Als het niet lukt ben je namelijk afhankelijk van omstanders die de ruit inslaan. Het openen van de deur zal niet lukken vanwege het verschil in druk. Is de auto helemaal gezonken? Dan is de druk van binnen en buiten grotendeels gelijk en is er een kans dat je de deur kunt openen.
4. Verlaat de auto via het raam
Zwem achteruit weg, met je gezicht gericht op de auto, tot je op gepaste afstand bent.

Wat moet je niet doen als je auto te water raakt?

  • Laat je auto niet vollopen en laat de deuren dicht
  • Schakel het contact niet uit: Hiermee schakel je automatisch de elektrische ramen uit.

Ben je verzekerd als je auto te water raakt?

Afhankelijk van de dekking van jouw autoverzekering ben je verzekerd voor schade die ontstaat als jouw auto te water raakt. Bij een allrisk verzekering krijg je alle schade vergoed. Is iemand anders verantwoordelijk voor het ongeval waarbij jij met je auto in het water bent beland? Dan kun je deze persoon aansprakelijk stellen. Zorg er wel voor dat je genoeg bewijzen verzamelt om deze aansprakelijkheid te kunnen aantonen. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je hier hulp bij krijgen.

Is de bestuurder die het ongeval heeft veroorzaakt doorgereden? Dan kun je de schade claimen bij het Waarborgfonds. Ook hier geldt dat je genoeg bewijs nodig hebt om aan te kunnen tonen dat diegene aansprakelijk is. Daarnaast moet je binnen twee weken aangifte doen bij de politie.

WA-verzekering

pluspuntSchade aan anderen
minpuntDiefstal of inbraak
minpuntRuitschade
minpuntStormschade en brandschade
minpuntSchade door eigen toedoen
minpuntVandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

pluspuntSchade aan anderen
pluspuntDiefstal of inbraak
pluspuntRuitschade
pluspuntStormschade en brandschade
minpuntSchade door eigen toedoen
minpuntVandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All risk

pluspuntSchade aan anderen
pluspuntDiefstal of inbraak
pluspuntRuitschade
pluspuntStormschade en brandschade
pluspuntSchade door eigen toedoen
pluspuntVandalisme

Meest gekozen voor: 0 tot 6 jaar oude auto’s.

Medepassagiers tijdens het ongeval

Zaten er meerdere mensen in de auto terwijl jij met je auto te water raakte? Dan kunnen zij de schade die zij hebben opgelopen claimen bij jouw verzekeraar. Als je vaak bijrijders hebt dan is het verstandig een schade-inzittenden verzekering af te sluiten.

Autoverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een autoverzekering die perfect aansluit bij jouw situatie? Vul de vergelijker in, dan zetten wij op een rijtje welke verzekeraars de beste en goedkoopste dekkingen aanbieden. Zo kun je met een gerust hart de weg op.

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Laatste update: 27-10-2023

Over schadeverzekeringsexpert Jerry

Schadeverzekeringsexpert Jerry is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • ​Rijksoverheid
  • Verbond van Verzekeraars
  • RDW