Auto te water | Overstappen.nl

Auto te water

We hopen dat het je niet overkomt, maar het is mogelijk dat je auto in het water terechtkomt. Zeker in een land als Nederland, met zijn vele slootjes en andere wateren. Wij leggen uit wat je moet doen als je met je auto in het water komt.

Wat moet je doen als je auto te water raakt?

De volgende stappen helpen je zo rustig mogelijk jouw auto te verlaten als je in het water bent beland:

1. Zet de binnenverlichting aan

Probeer zo snel mogelijk de buiten- en binnenverlichting aan te doen door het contact op halverwege te draaien (draai het contact niet helemaal uit!). Schakel de E-call hulpknop in als jouw auto deze heeft. Dit zorgt voor oriëntatie, maar ook voor zichtbaarheid naar omstanders.

2. Maak je gordel los

Als je je gordel niet los kunt krijgen, probeer hem dan los te snijden met een veiligheidshamer.

3. Doe je raam open

Als je accu nog werkt, kun je je elektrische ramen openen. Werkt dit niet, sla je raam dan in met een veiligheidshamer of iets anders stevigs. Het raam openen is cruciaal als je te water raakt! Als het niet lukt, ben je namelijk afhankelijk van omstanders die de ruit inslaan. Het openen van de deur zal niet lukken vanwege het verschil in druk. Is de auto helemaal gezonken? Dan is de druk van binnen en buiten grotendeels gelijk en is er een kans dat je de deur kunt openen.

4. Verlaat de auto via het raam

Zwem achteruit weg, met je gezicht gericht op de auto, tot je op gepaste afstand bent.

Volgens Jeroen Langenkamp, cursusleider “Auto te Water”, is het niet de bedoeling dat je de auto eerst laat vollopen. Volgens Jeroen kan je het beste zo snel mogelijk de auto verlaten.

Ben je verzekerd als je auto te water raakt?

Afhankelijk van de dekking van jouw autoverzekering ben je verzekerd voor schade die ontstaat als jouw auto te water raakt. Bij een allrisk verzekering krijg je alle schade vergoed. Is iemand anders verantwoordelijk voor het ongeval waarbij jij met je auto in het water bent beland? Dan kun je deze persoon aansprakelijk stellen. Zorg er wel voor dat je genoeg bewijzen verzamelt om deze aansprakelijkheid te kunnen aantonen. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je hier hulp bij krijgen.

Is de bestuurder die het ongeval heeft veroorzaakt doorgereden? Dan kun je de schade claimen bij het Waarborgfonds. Ook hier geldt dat je genoeg bewijs nodig hebt om aan te kunnen tonen dat diegene aansprakelijk is. Daarnaast moet je binnen twee weken aangifte doen bij de politie.

Welke dekkingen kan ik afsluiten?

Verzekeraars bieden verschillende dekkingen voor je autoverzekering aan. Doorgaans heb je de keuze uit de volgende basisdekkingen.

WA-verzekering

Dit is de minimale dekking die verplicht is om af te sluiten in Nederland. Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die jij aan iemand anders veroorzaakt. Je krijgt dus geen vergoeding voor schade die jijzelf aan je eigen auto veroorzaakt of niet is toegedaan door iemand anders.

WA beperkt casco

WA beperkt casco biedt een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt en voor schade door onvoorziene omstandigheden. Denk aan diefstal, inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is vooral geschikt voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud.

All risk

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, ben je voor bijna alle schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook zelf veroorzaakte schade gedekt. Bovendien ben je verzekerd tegen schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral aan te raden voor auto’s jonger dan 6 jaar.

Medepassagiers tijdens het ongeval

Zaten er meerdere mensen in de auto terwijl jij met je auto te water raakte? Dan kunnen zij de schade die zij hebben opgelopen claimen bij jouw verzekeraar. Als je vaak bijrijders hebt dan is het verstandig een schade-inzittenden verzekering af te sluiten.

Autoverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een autoverzekering die perfect aansluit bij jouw situatie? Vul de vergelijker in, dan zetten wij op een rijtje welke verzekeraars de beste en goedkoopste dekkingen aanbieden. Zo kun je met een gerust hart de weg op.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het kan even duren voordat een auto helemaal gezonken is. Meestal duurt dit enkele minuten, afhankelijk van verschillende factoren zoals het gewicht van de auto, de snelheid waarmee het water binnenkomt, en de positie van de auto in het water. Het is belangrijk om direct te handelen en zo snel mogelijk uit de auto te ontsnappen.

Het beste is om dit te doen met een lifehammer, waarbij je dicht bij de hoek van het raam wilt slaan. Als je dit in het midden van het raam probeert, wat ook mogelijk is, zal het veel moeilijker zijn.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!