Autoverzekering bij auto delen

Staat jouw auto – net als de meeste bolides in Nederland – het grootste deel van de tijd stil? Dan is het delen van een auto met anderen een goede optie om zowel kosten te besparen als bij te dragen aan een schoner milieu, want minder auto’s, minder uitstoot. Maar hoe zit dat eigenlijk met verzekeren als je gaat autodelen?

Snel navigeren naar


Is mijn auto verzekerd als ik hem deel of verhuur?

Het korte antwoord op deze vraag is: nee, niet door je reguliere particuliere autoverzekering. Het goede nieuws: er zijn specifieke autodeelverzekeringen. Wanneer moet je uitwijken naar een alternatief voor je reguliere particuliere autoverzekering?

 • Deel je je auto met gezinsleden die op hetzelfde adres wonen?
  Dan kun je dit gewoon binnen je reguliere autoverzekering regelen. Voor jonge bestuurders, zoals een van je kinderen, gelden trouwens over het algemeen wel speciale regels, omdat deze een groter risico op schade lopen.
 • Leen je als liefdevolle ouder de auto regelmatig uit aan een van je kinderen die het huis inmiddels heeft verlaten?
  Dat is minder verstandig. De verzekering is tenslotte afgestemd op het risico dat de verzekeraar met jou als hoofdbestuurder neemt. Rijdt je kind schade en de verzekeraar komt erachter dat er meestal iemand anders in de auto rijdt, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor de vergoeding. Ga dus met je verzekeraar in gesprek, voordat dit gebeurt.
 • Leen je je auto weleens uit aan een vriend of familielid?
  Super van je! Maar rijdt diegene schade, dan ben je helaas als verzekeringnemer de pineut en draai jij voor de kosten op. De veroorzaker kan de schade ook nergens claimen, want schade is meestal niet meeverzekerd in een aansprakelijkheidsverzekering.
 • Deel je je auto met een vast groepje buren, vrienden of familie?
  Dan wordt dit gezien als een vorm van dienstverlening. Je meldt je als autodelers dan aan bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA) (€ 20 per jaar per huishouden) voor een autodeelverzekering.
 • Verhuur je je auto?
  Van je verzekeraar mag je jouw auto wel uitlenen, maar niet verhuren. Als jij je auto verhuurt, kan de verzekeraar bij schade een uitkering weigeren. Als je jouw auto wil verhuren dan kun je je auto via SnappCar verzekeren, allrisk en met pechhulp. Allianz is hierin de verzekeringsmaatschappij.
 • Leen je je auto tijdelijk uit en wil je goed verzekerd zijn?
  Er bestaan ook speciale leenautoverzekeringen voor mensen die voor een korte tijd een auto van iemand lenen. Zo ben je gedekt bij schade aan een geleende auto. Zowel OHRA als Centraal Beheer bieden zo’n leenautoverzekering aan. Deze verzekeringen bieden meer dekking dan een reguliere autoverzekering. Let er wel op dat je deze verzekering alleen kunt gebruiken als je de auto uitleent en niet als je hem verhuurt. 

Carsharing: de voor- en nadelen

Er bestaan dus meerdere vormen van autodelen, ook wel carsharing genoemd, zoals het hebben van een abonnement bij een aanbieder zoals SnappCar of MyWheels of het delen van een auto onder particulieren. Die laatste manier van autodelen wordt ook wel ‘peer-to-peer’ genoemd. Daar zitten verschillende voor- en nadelen aan:

Voordelen

 • Je draagt samen de kosten voor gebruik, onderhoud en verzekering.
 • Je draagt bij aan een schonere planeet.
 • Je draagt bij aan een minder grote belasting van het wegennet.

Nadelen

 • Er bestaat een kans dat je auto vies of met schade wordt teruggebracht.
 • Je eigen auto is misschien niet altijd beschikbaar voor jou.
 • Je particuliere autoverzekering dekt wellicht geen schade bij autodelen.

Belangrijk is dus dat je de juiste auto(deel)verzekering met de juiste dekking kiest.


Voorbeeld auto delen

Hieronder vind je twee voorbeelden van autodelen:

Voorbeeld 1

Jeroen woont in het centrum van Utrecht en gebruikt zijn auto slechts twee keer per week. Hij besluit zich aan te melden bij een autodeelplatform en registreert zijn auto, zodat buurtgenoten deze kunnen huren wanneer de auto stilstaat.

Aan de andere kant van de stad zoekt Lara een auto voor een weekenduitje. Via het platform vindt ze Jeroen’s auto, die perfect voldoet aan haar behoeften en op loopafstand is. Ze huurt de auto voor twee dagen. Jeroen verdient wat extra geld, Lara bespaart op de kosten van een traditioneel autoverhuurbedrijf, en samen dragen ze bij aan het verminderen van het aantal auto’s op de weg en de uitstoot.

Voorbeeld 2

In een groene wijk van Amstelveen hebben vier gezinnen in dezelfde straat een interessant initiatief opgezet. Ze hebben samen geïnvesteerd in een ruime, milieuvriendelijke minivan. Ze noemen het “De Buurtbus”. Er is een online rooster waar iedereen zijn gewenste tijdstippen kan aangeven wanneer hij de bus nodig heeft. Elke maand komen ze bij elkaar om de komende maand te plannen en eventuele kosten voor onderhoud of benzine te verdelen.

Tijdens verjaardagen of familiebijeenkomsten gebruikt de familie Jansen de bus, terwijl de buren, de familie De Vries, het gebruiken voor hun wekelijkse boodschappen en uitjes met vrienden. Dit gezamenlijke initiatief heeft de betrokkenheid in de buurt vergroot, de kosten voor individueel autobezit verlaagd en het straatbeeld vrijer gemaakt van geparkeerde auto’s.


Auto delen en je autoverzekering

Ook binnen autodeelverzekeringen heb je de keuze uit verschillende dekkingen. Wat is wijsheid en wanneer kies je voor welke dekking?

Auto delen met WA-verzekering of beperkt casco (WA+)

De WA-verzekering is de verplichte basisverzekering voor elk motorvoertuig. Het vergoedt schade die jij met je deelauto bij een ander veroorzaakt.

Onder WA+ (beperkt casco) is zowel schade aan anderen, diefstal en inbraak, brandschade, ruitschade als natuurschade (zoals stormschade) gedekt. Een slimme keuze als je deelauto tussen de 6 en 10 jaar oud is.

Auto delen met all risk verzekering

Met een all-risk verzekering (ook wel volledig casco genoemd) dek je ook schade door eigen toedoen en vandalisme af. Is je deelauto jonger dan 6 jaar? Dan is het slim deze all risk te verzekeren.


Auto verhuren met all risk verzekering en pechhulp

Ga je je auto verhuren, dan kun je, zoals eerder gezegd, terecht bij SnappCar die een samenwerking heeft met Allianz. Hier kun je de auto all risk en met pechhulp verzekeren. De all risk verzekering vergoedt de dagwaarde in geval van total loss van de auto.

De hoogte van het eigen risico kan overigens behoorlijk zijn en verschillen per verhuur. Dit hangt bijvoorbeeld samen met de waarde van de auto en de leeftijd van de huurder. De verzekering bij SnappCar is automatisch inbegrepen in de 30% vergoeding die jij als verhuurder aan SnappCar afstaat van de verhuuropbrengst.


Autoverzekering vergelijken

Meer autoverzekeringen vergelijken? Check de 100% onafhankelijke vergelijker om direct te zien wat voor jou de beste en goedkoopste autoverzekering is!


Veelgestelde vragen

  Hoe kan ik mijn auto verzekeren als ik deze deel met anderen?

  Dat doe je met een autodeelverzekering. Via Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA) als je een auto deelt met een vaste groep, en via SnappCar (die een samenwerking heeft met Allianz) als je je auto verhuurt.

  Wat gebeurt er als er schade aan de auto optreedt tijdens het delen?

  Dat hangt af van welke dekking je kiest bij het afsluiten van jouw autoverzekering. Hierboven vind je de verschillende vormen van dekking in een autodeelverzekeringen.

  Zijn er speciale verzekeringen voor autodeling?

  Ja, een zogenaamde autodeelverzekering bij het delen van je auto met een vaste groep mensen en een specifieke autodeelverzekering bij verhuur via SnappCar.

  Hoe beïnvloedt autodeling mijn huidige autoverzekering?

  Dit is afhankelijk van de voorwaarden en bepalingen van je polis en landelijke regelgeving. Een autodeelverzekering biedt speciale polissen en aanvullende dekkingsmogelijkheden.

  Moet ik toestemming krijgen van mijn verzekeringsmaatschappij voordat ik mijn auto deel?

  Als je nalaat je verzekeraar te informeren wanneer je je auto deelt of verhuurt, dan kan dit gevolgen hebben voor de geldigheid van je polis en het uitkeren bij schade. Ga dus altijd in gesprek met je verzekeraar!


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Laatste update: 1-11-2023

Over schadeverzekeringsexpert Jerry

Schadeverzekeringsexpert Jerry is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.