Wat is de no claim korting bij je autoverzekering? | Overstappen.nl

Wat is no claim korting?

Wat is no claim korting?

Een no claim korting is een premiekorting op je maandelijkse premie voor je autoverzekering die je krijgt als je een of meerdere jaren geen schades claimt. Je no-claim korting is gebaseerd op het aantal schadevrije jaren.

Korting verschilt per autoverzekeraar

Bij sommige autoverzekeraars kun je een no-claimkorting opbouwen tot wel 80% van de premie. Om je no-claimkorting te berekenen, gebruiken autoverzekeraars een bonus-malusladder. Na elk schadevrij jaar ga je een stapje omhoog op de ladder en krijg je een hoger kortingspercentage. Je no-claim korting gaat omlaag nadat je schade claimt. Het is daarom soms voordeliger om kleine schades zelf te betalen zodat de opgebouwde korting behouden blijft.

No-claimkorting en een tweede auto

Verzeker je een tweede auto dan tellen bestaande schadevrije jaren niet mee. Wel hebben de meeste autoverzekeraars een ‘tweede-autoregeling’. De tweede auto krijgt dan dezelfde no-claimkorting als de eerste verzekerde auto. Deze regeling is meestal alleen mogelijk voor de partner, niet voor kinderen.

No-claim beschermer

Bij sommige autoverzekeraars kan je een no-claim beschermer afsluiten. Met een no-claim beschermer hoef je niet bang te zijn dat je na het claimen van een schade meer premie gaat betalen. Je valt wel terug in je schadevrije jaren, maar je no-claimkorting wordt beschermd. Bij de meeste autoverzekeraars kun je niet onbeperkt schades claimen met behoud van je no-claimkorting, maar is dit gelimiteerd tot 1 schade per jaar.