Wat is de no claim korting bij je autoverzekering? | Overstappen.nl

No-claimkorting autoverzekering: hoe werkt dat?

Ieder jaar dat je schadevrij in je auto rondrijdt, bouw je een zogenaamd schadevrij jaar op. En hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claimkorting je krijgt van je autoverzekeraar. Wat is no-claimkorting precies? Je leest het hier.

Wat is no-claimkorting?

No-claimkorting is een korting op de premie van je autoverzekering die je krijgt wanneer je voor een bepaalde periode geen autoschade hebt geclaimd. Na ieder jaar dat je schadevrij rijdt bouw je een zogenaamd schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claimkorting je krijgt. Met een flink aantal schadevrije jaren kun je bij de meeste autoverzekeraars een no-claimkorting opbouwen van zo’n 80%.

Wat is no-claim?

No-claim verwijst dus naar het aantal jaren dat je als bestuurder geen claim indient. Je verzekeraar maakt tijdens deze periode geen kosten aan de reparatie of vervanging van jouw auto en daarvoor krijg je een compensatie in de vorm van no-claimkorting.

Opbouw schadevrije jaren

De meeste autoverzekeraars hanteren een zogenaamde bonus-malusladder om de opbouw van schadevrije jaren en de daarbij horende no-claimkorting te berekenen. De bonus-malusladder is een tabel waarin de kortingen per jaar worden weergegeven. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, stijg je één trede op de ladder en kom je op een hoger kortingspercentage terecht. Claim je toch schade, dan daal je doorgaans met 5 treden.

Ook kun je negatieve schadevrije jaren op je naam hebben staan. Dit gebeurt wanneer je meerdere schades claimt binnen een korte periode, of wanneer je schade claimt voordat je voldoende schadevrije jaren hebt opgebouwd. Negatieve schadevrije jaren leiden tot een hogere premie, omdat je hiermee onderaan de bonus-malusladder terechtkomt.

Niet iedere verzekeraar hanteert een bonus-malusladder. Sommige verzekeraars berekenen hun eigen kortingen op basis van rijgedrag. Ook hier geldt echter: hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe groter je no-claimkorting.

Wanneer heb je geen terugval in schadevrije jaren?

Claim je schade bij je autoverzekering en is deze (deels) jouw schuld? Dan is de kans groot dat je 5 schadevrije jaren kwijt raakt. Dit geldt voor alle autoverzekeraars. Heb je al 16 of meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan raak je er bij schade zelfs 10 kwijt.

De terugval geldt echter niet voor alle situaties. In de volgende gevallen mag je je schadevrije jaren en de daarbij horende no-claimkorting meestal gewoon houden:

  • diefstal van de auto
  • inbraak in de auto
  • brandschade
  • ruitschade
  • stormschade
  • schade die volledig op iemand anders verhaald kan worden

Tip! Twijfel je welke schade bij jouw verzekeraar invloed heeft op je no-claimkorting? Controleer altijd de polisvoorwaarden even. De regels variëren namelijk tussen de verschillende verzekeraars.

Schades die vallen onder no-claimkorting

Wanneer heb je die terugval dan wel? Het gaat hier vooral om schade waar je zelf invloed op hebt gehad. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding of botsing.

Terwijl je hier dan weer niets aan kunt doen, raak je ook door vandalisme bij de meeste autoverzekeraars schadevrije jaren — en dus no-claimkorting — kwijt.

Claimen of zelf betalen?

Wanneer je net een mooie 80% no-claimkorting bij elkaar hebt gereden, is het een flinke teleurstelling als je ineens 5 schadevrije jaren en daarmee een stuk van je korting kwijtraakt. Is de schade daarom makkelijk en goedkoop te repareren? Overweeg dan om de kosten zelf voor je rekening te nemen en geen schadeclaim in te dienen. Zo behoud je je no-claimkorting en ben je mogelijk goedkoper uit.

No-claimkorting tweede auto

Tip voor eigenaren van meer dan één auto: bij veel verzekeraars kun je je no-claimkorting (deels) meenemen naar je tweede auto. Dit wordt ook wel de tweede-autoregeling genoemd. Als je al een auto verzekerd hebt met opgebouwde schadevrije jaren, kun je dezelfde (of een vergelijkbare) korting toepassen op de premie van je tweede auto. Je hoeft dus niet opnieuw no-claimkorting op te bouwen, maar begint gelijk met een voordelige premie.

Wat is een no-claimbeschermer?

Goed nieuws voor degenen die al een mooie no-claimkorting hebben opgebouwd én degenen die deze nog willen gaan opbouwen. Met een no-claimbeschermer kun je je no-claimkorting namelijk beschermen. Deze aanvullende verzekering zorgt ervoor dat je
je je korting behoudt na het indienen van (doorgaans) één schadeclaim per jaar. Claim je voor de tweede keer schade binnen dit jaar? Dan raak je wel schadevrije jaren kwijt. De beschermer is echter een mooie manier om het risico dat je korting verliest flink te verlagen.

Autoverzekering vergelijken

Op zoek naar de beste autoverzekering? Bij Overstappen.nl zetten we de voordeligste opties voor je op een rij. Jij vult je gegevens in, en binnen een paar minuten weet je precies welke verzekeringen het beste bij jou passen.

Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De maximale no-claimkorting varieert per verzekeraar, maar kan oplopen tot ongeveer 80%.

Na 1 schadevrij jaar stijg je één trede op de bonus-malusladder, wat resulteert in een lichte verhoging van je no-claimkorting. Vaak begin je in het eerste jaar al met een flinke korting van zo’n 40-45%. Vanaf daar gaat je korting elk jaar met zo’n 1-5% omhoog.

No-claimkorting wordt door de meeste verzekeraars berekend op basis van je positie op de bonus-malusladder. Elk schadevrij jaar stijg je een trede, en daar hoort een hoger kortingspercentage bij. Raadpleeg de bonus-malusladder van je verzekeraar voor de exacte percentages en voorwaarden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!