Youngtimerverzekering

Een auto valt in de categorie youngtimer wanneer de auto minimaal 15 jaar oud is. Tussen de 15 en 25 jaar is je auto een youngtimer, is je auto ouder dan 25 jaar dan is het een oldtimer. Niet elke auto die tussen de 15 en 25 jaar oud is mag een youngtimer genoemd worden. De auto moet goed onderhouden zijn en de afschrijving moet laag zijn.

Premie youngtimerverzekering

De premie voor een youngtimerverzekering is meestal lager dan bij gewone auto’s. De premie verschilt wel altijd per verzekeraar. Je kunt de verzekering voor je youngtimer zelf samenstellen. Voor elke youngtimer geldt een WA-verzekering, deze kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld een Europese dekking en rechtsbijstand.

Als je een youngtimerverzekering wilt afsluiten moet je wel aan een aantal eisen voldoen:

 • De youngtimer moet je tweede auto zijn. Alleen dan kan de youngtimer op het youngtimer tarief worden verzekerd. De eerste auto moet worden gebruikt voor woon-werkverkeer en mag een lease auto zijn. De eigenaar van de youngtimer moet dus een eigen eerste auto hebben. Een auto van de partner telt niet mee.
 • De youngtimer moet hobbymatig worden gebruikt en mag niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Je mag je youngtimer dus niet gebruiken voor woon-werkverkeer, voor boodschappen of zakelijk gebruik.
 • Je rijdt niet meer dan 7.500 tot 10.000 per jaar met de youngtimer. De grens van het maximaal aantal kilometers verschilt per verzekeraar.

Let op! Pas als je aan alle bovenstaande eisen voldoet kun je een youngtimerverzekering afsluiten. Mocht jouw huidige autoverzekeraar ook een youngtimerverzekering aanbieden dan kun je je youngtimer bij je huidige verzekeraar onderbrengen. Mocht dit niet het geval zijn kun je bij een andere autoverzekeraar een verzekering afsluiten speciaal voor je youngtimer.

Dekking youngtimerverzekering

Net als bij een normale autoverzekering heb je de keuze uit 3 verschillende dekkingen: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco. Een WA verzekering is verplicht. Het is wel zo dat je bij een youngtimerverzekering geen schadevrije jaren kunt opbouwen.

WA: Als eigenaar van een motorvoertuig ben je verplicht om je auto WA te verzekeren. Dit betekent dat je verzekerd bent tegen schade die je toebrengt aan derden.

WA beperkt casco: Je bent verzekerd tegen schade toegebracht aan derden. Je bent daar bovenop ook verzekerd tegen brandschade, stormschade, ruitschade en bij inbraak en diefstal.

WA volledig casco: Je bent verzekerd tegen schade toegebracht aan derden, brandschade, stormschade, ruitschade, bij inbraak en daar bovenop ben je nog verzekerd tegen schade die je zelf per ongeluk hebt veroorzaakt.

WA oldtimer verzekeringdekking voor  schade  toegebracht aan  derden  
WA beperkt cascodekking voor  schade  toegebracht aan  derdendekking voor schade  als gevolg van  inbraak, brand,  diefstal en ruitbreuk 
WA volledig cascodekking voor  schade  toegebracht aan  derdendekking voor schade  als inbraak, brand,  diefstal, ruitbreukdekking als je zelf  per ongeluk tegen  iets aanrijdt

 

Waarom een speciale youngtimerverzekering?

 • Verzekering houdt rekening met bijzondere waarde van je youngtimer
 • Premie is goedkoper dan bij een normale autoverzekering
 • Extra korting op premie als je alleen in de zomer rijdt

Het is een groot voordeel dat een youngtimerverzekering rekening houdt met de bijzondere waarde van je auto. Normaal vergoedt een autoverzekeraar de dagwaarde als je auto total loss is. Bij een youngtimerverzekering krijg je de taxatiewaarde vergoed. Wel moet je dan bij het afsluiten van de verzekering een taxatierapport overleggen aan de verzekeraar.

De taxatie van de youngtimer moet wel worden uitgevoerd door een erkende taxateur. Erkende taxateurs zijn aangesloten bij de Federatie TMV, VRT of de FEHAC. Op de website van de KNAC (Koninklijke Nederlandsche Mobiel Club) kun je een overzicht vinden van erkende taxateurs. De taxatiewaarde van je youngtimer wordt bepaald aan de hand van verschillende dingen: de marktwaarde, ouderdom van de auto, kilometerstand en de staat van de auto. Nog meer voordelen: de premie is vaak goedkoper dan bij een normale autoverzekering en als je alleen in de zomer rijdt krijg je soms ook nog extra korting op je premie maar dit verschilt per verzekeraar.

Youngtimer bijtelling

Voor youngtimers geldt een bijtelling van 35% van de dagwaarde van de auto. De dagwaarde kun je bij de belastingdienst middels je aankoopfactuur aantonen. Deze gunstige regeling blijft gelden. In tegenstelling tot veel andere auto’s die wel een hogere bijtelling hebben gekregen zoals de Plug-in Hybrides.

FEHAC

Als eigenaar van een youngtimer heb je de mogelijkheid om lid te worden van de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs). Je kan dit doen door middel van een inschrijfformulier op de website van de FEHAC. Het lidmaatschap heeft verschillende voordelen:

 • Je komt voor meerdere soorten verzekeringen in aanmerking. Voor sommige verzekeringen is het lidmaatschap bij de FEHAC zelfs verplicht.
 • Omdat je lid bent van de FEHAC krijg je soms nog extra korting op je verzekeringspremie.

APK-keuring youngtimer

Als je in het bezit bent van een youngtimer moet je deze APK laten keuren. De eerste APK-keuring moet na 3 jaar plaatsvinden en daarna elk jaar. Als de youngtimer niet op de openbare weg komt, bijvoorbeeld in de winter, kun je tijdelijk de auto schorsen. Als je auto niet op de openbare weg komt heb je ook geen APK nodig. Het schorsen van je youngtimer kun je gratis doen via het RDW. Als je de schorsing weer opheft moet je de auto meteen APK laten keuren.

Youngtimerverzekering afsluiten?

Wil je een youngtimerverzekering afsluiten? Zorg dan dat je aan alle onderstaande eisen voldoet:

 • De youngtimer is je tweede auto
 • Je gebruikt je youngtimer hobbymatig (niet voor zakelijk gebruik)
 • Je rijdt niet meer dan 7.500 tot 10.000 km per jaar met de youngtimer
 • Je bent in het bezit van een taxatierapport van je youngtimer, die getaxeerd is door een erkende taxateur

De prijsverschillen tussen verschillende typen youngtimerverzekeringen zijn groot, daarom is het verstandig om verschillende youngtimerverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.