Autoverzekering afsluiten voor je youngtimer

Youngtimer verzekering

Op zoek naar een autoverzekering voor je youngtimer? Zo zijn er speciale youngtimer verzekeringen die worden aangeboden door verzekeraars. Op deze pagina lees je alles over het afsluiten van een youngtimer verzekering.

Wat is een youngtimer verzekering?

Een youngtimer verzekering, is een autoverzekering, specifiek voor youngtimers. Deze term verwijst auto’s die in de toekomst gezien kunnen worden als een klassieker. Omdat het in Nederland verplicht is om minimaal WA- verzekering af te sluiten voor je auto, is het zo ook verplicht om je youngtimer te verzekeren. Zelfs als je youngtimer uitsluitend in de garage staat moet je een autoverzekering afsluiten.

Wanneer is je auto een youngtimer volgens de verzekeraar?

Voor de term youngtimer zijn er geen officiële richtlijnen die gevolgd moeten worden. Meestal worden de volgende kenmerken gekoppeld aan een youngtimer:

  • De auto heeft een leeftijd tussen de 15 en 25 jaar.
  • De auto gaat waarschijnlijk een klassieker worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij auto’s waarvan er weinig zijn gemaakt.
  • Het is niet je dagelijkse auto.
  • Je mag maar een maximaal aantal kilometer worden gereden (vaak ligt dit tussen de 7.500 en 10.000 kilometer).

Uiteraard mag de verzekeraar zelf bepalen wanneer het jouw auto ziet als een youngtimer. Zo verschilt dit bijvoorbeeld ook bij het verzekeren van een oldtimer. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden van je autoverzekeraar door.

Dekkingen voor een youngtimer verzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je de keuze uit verschillende dekkingen. Autoverzekeraars bieden de keuze tussen 3 dekkingen:

  • WA- verzekering: Dit is de minimaal verplichte dekking voor je auto. Hierbij ben je uitsluitend gedekt voor schade aan anderen.
  • WA- beperkt casco: Bij een WA+ verzekering ben je gedekt voor schade aan anderen en deels voor schade aan je eigen auto.
  • All risk verzekering: Bij een all risk verzekering ben je volledig gedekt voor schade. Dit geldt voor schade aan je eigen auto als schade aan een andere auto.

Dagwaarde van je youngtimer

Youngtimers hebben meestal een hogere dagwaarde als de waarde waarvoor het voertuig gekocht is. Dit betekent dat de waarde van je auto met de tijd toeneemt. Uitsluitend bij een WA + beperkt casco en all risk verzekering, geef je de dagwaarde van je auto op. Bij een youngtimer verzekering moet je hiervoor meestal een taxatierapport laten opstellen. Het is mogelijk om je auto te verzekeren tegen huidige waarde, waardoor je bij ernstige schade of als je youngtimer total loss raakt, de huidige waarde verzekerd krijgt.

Schadevrije jaren voor je youngtimer

Het opbouwen van schadevrije jaren gaat bij een youngtimer verzekering, anders dan bij een normale autoverzekering. Omdat je youngtimer een “hobby auto” is, geeft het aantal schadevrije jaren een vertekend beeld. Wanneer je dus wel dagelijks in deze auto rijdt, kan dit in jouw situatie negatief uitpakken.

Youngtimer verzekering vergelijken

Het vergelijken van verschillende youngtimer verzekeringen, kan ervoor zorgen dat je geld bespaart op het verzekeren van je auto. De premie van je verzekering wordt voornamelijk bepaald door de dagwaarde van je auto, de dekking en hoeveel je met de auto rijdt. Met het vergelijken van verschillende verzekeraars vind je goedkoopste youngtimer verzekering voor je auto.

Autoverzekering afsluiten

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om een youngtimer autoverzekering af te sluiten in onze vergelijker. Je kunt bij ons natuurlijk wel een autoverzekering afsluiten voor je youngtimer. Maak een vergelijking en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 27-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het is mogelijk om aanvullende dekkingen af te sluiten voor je youngtimer verzekering. Denk zo aan een rechtsbijstandverzekering, no- claimbeschermer, inzittendenverzekering en pechhulpverzekering.

Als de youngtimer niet op de openbare weg komt, bijvoorbeeld in de winter, kun je tijdelijk de auto schorsen. Als je auto niet op de openbare weg komt, heb je ook geen APK nodig. Het schorsen van je youngtimer kun je gratis doen via het RDW. Als je de schorsing weer opheft moet je de auto meteen APK laten keuren.

Met een speciale youngtimer verzekering is dit meestal mogelijk. Hiervoor dien je wel een taxatierapport op te stellen, waarna je de auto kan verzekeren tegen deze waarde. Wanneer je auto total loss raakt, zal je dus de huidige waarde van je auto ontvangen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws