Oldtimerverzekering - Overstappen.nl

Oldtimerverzekering

Op zoek naar een autoverzekering voor je oldtimer? Zo kan je een specifieke autoverzekering afsluiten voor je oldtimer. Op deze pagina lees je alles over het afsluiten van een oldtimer verzekering.

Wat is een oldtimer verzekering?

Een oldtimer verzekering is een autoverzekering die je kan afsluiten voor een oldtimer. Dit is een type auto die wat ouder van leeftijd is en meestal een hoge taxatiewaarde heeft. Net zoals bij je dagelijkse auto, is het nodig om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Ook wanneer je maar eens in de zoveel tijd een ritje maakt in je oldtimer.

Wanneer kan je een oldtimer verzekering afsluiten?

Verzekeraars hanteren bepaalde eisen voor het afsluiten van een oldtimer verzekering. Zo zijn er bepaalde eisen voor de leeftijd van de auto, hoeveel je er mee rijdt en de taxatiewaarde. Wel kunnen deze eisen verschillen per verzekeraar. Doorgaans worden de volgende eisen gesteld:

  • Het mag niet je dagelijkse auto zijn.
  • Een minimale vorm van beveiliging.
  • Het bepalen van de waarde via een officiële taxatie.
  • Een minimale leeftijd van je auto, vaak is dit 25 jaar.

Bekijk dus altijd de polisvoorwaarden van je autoverzekeraar om te weten te komen of je een oldtimer verzekering kan afsluiten voor je auto.

Dekkingen van een oldtimer verzekering

Net als bij een gewone autoverzekering, heb je bij een oldtimer verzekering keuze tussen verschillende dekkingen:

  • WA-verzekering: De minimale dekking voor je oldtimer. Een WA-dekking geldt uitsluitend voor schade die jij veroorzaakt aan andere auto’s.
  • WA-beperkt casco: Dit is een uitbreiding van de WA-verzekering. Zo ben je verder ook beperkt gedekt voor schade aan je eigen auto. Denk aan diefstal of inbraak, ruitschade en storm- en brandschade.
  • All risk verzekering: Dit is de meest uitgebreide dekking van allemaal. Zo ben je ook verzekerd voor schade door eigen toedoen en vandalisme.

Welke verzekering je moet afsluiten hangt ook deels af van de taxatiewaarde van je oldtimer. Wanneer deze hoog is, zal dit de premie van je oldtimer verzekering beïnvloeden. Ga daarom goed na of de premie van je verzekering opweegt tegen het financiële risico van schade aan je auto.

Schadevrije jaren voor je oldtimer

Gewoonlijk bouw je bij een autoverzekering schadevrije jaren op. Het voordeel hiervan is dat je een no-claimkorting ontvangt, waardoor je maandelijkse premie lager uitvalt. Toch is het opbouwen van schadevrije jaren bij een oldtimer verzekering niet mogelijk. Je rijdt niet op dagelijkse basis in je oldtimer, waardoor het logisch is dat je gemakkelijker schadevrije jaren opbouwt. Verzekeraars sluiten daarom het opbouwen van schadevrije jaren uit.

Dagwaarde of taxatiewaarde van je oldtimer

Bij een oldtimer is er een verschil tussen de dagwaarde en de taxatiewaarde van je oldtimer. Zo is de taxatiewaarde meestal vele malen hoger dan de dagwaarde. Zo moet je bij het afsluiten van een oldtimer verzekering een taxatierapport aanleveren, waardoor je de verzekering kan laten gelden tegen de huidige waarde van je auto. Wanneer je auto total loss raakt of wordt gestolen, indien je de juiste dekking hebt afgesloten, krijg je de daadwerkelijke waarde van je oldtimer terug.

Oldtimer verzekering of youngtimer verzekering

Het verschil tussen deze twee verzekeringen zit in de leeftijd van je auto. Onder de 25 jaar kom je meestal bij een youngtimer verzekering uit en boven de 25 jaar bij een oldtimer verzekering. Toch kan de specifieke leeftijdscriteria verschillen per verzekeraar.

Wegenbelasting voor oldtimers

Vroeger, hoefde je voor een oldtimer geen wegenbelasting te betalen. Maar sinds januari 2014 is dit niet meer zo. Als je een auto bezit van 26 tot 40 jaar oud moet je wel wegenbelasting betalen. Om de leeftijd van je auto te bepalen wordt er gekeken naar wanneer de auto voor het eerst de weg is opgegaan. Alleen als je een oldtimer hebt van meer dan 40 jaar oud hoef je geen wegenbelasting te betalen.

Als je oldtimer tot 40 jaar is en deze rijdt op benzine dan krijg je wel een korting op het belastingtarief. Dit heet het kwarttarief. Het kwarttarief houdt in dat je per jaar maximaal € 152 moet betalen aan wegenbelasting mits je vanaf december t/m februari geen gebruikmaakt van de openbare weg. Ook parkeren op straat valt onder het gebruikmaken van de openbare weg.

APK-keuring oldtimer

Als je in het bezit bent van een oldtimer, moet je deze elke of eens er jaar, eens in de twee jaar of zelfs niet je auto APK laten keuren. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van de leeftijd van de auto:

  • Bij auto’s die gemaakt zijn voor 1960 geldt een vrijstelling.
  • Auto’s met een leeftijd vanaf 30 jaar moeten eens in de twee jaar gekeurd worden.
  • Voor oldtimers onder de 30 jaar geldt een jaarlijkse keuring.

Als de auto niet op de openbare weg komt, bijvoorbeeld door de regels met betrekking tot korting op de wegenbelasting, kan je tijdelijk de auto schorsen. Dan heb je ook geen APK-keuring nodig. Het schorsen van je oldtimer kun je gratis doen via het RDW. Als je de schorsing weer wilt opheffen, moet je je auto wel alsnog APK laten keuren.

FEHAC

Als je eigenaar bent van een oldtimer heb je een voordeel als je lid wordt van de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs). Je komt voor meer soorten oldtimer verzekeringen in aanmerking, aangezien bij sommige verzekeraars een lidmaatschap bij de FEHAC verplicht is. Ook kan je soms nog korting krijgen op je verzekeringspremie omdat je lid bent van de FEHAC.

Uit onderzoek van de FEHAC is gebleken dat de oldtimer verzekeringen sterk van elkaar verschillen qua prijs. Het is dus handig dat je voldoende vooronderzoek doet voordat je een oldtimer verzekering kiest. Vergelijk de verschillende verzekeringen goed met elkaar want de prijzen lopen sterk uiteen. Zo voorkom je dat je te veel betaalt.

Autoverzekering afsluiten

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om een oldtimer autoverzekering af te sluiten in onze vergelijker. Je kunt bij ons natuurlijk wel een autoverzekering afsluiten voor je oldtimer. Maak een vergelijking en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 09-07-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, het is van belang dat de oldtimer niet je dagelijkse auto is. Autoverzekeraars schatten zo een lager risico in bij een oldtimer, omdat deze meestal hobbymatig worden gebruikt.

Het is mogelijk om aanvullende dekkingen af te sluiten voor je oldtimer verzekering. Denk zo aan een rechtsbijstandverzekering, no- claimbeschermer, inzittendenverzekering en pechhulpverzekering.

Een oldtimer verzekering is meestal goedkoper dan een gewone autoverzekering. Daarnaast houdt de autoverzekeraar ook rekening met eigenschappen als: minder gereden kilometers per jaar, een hogere taxatiewaarde dan de dagwaarde en andere mogelijke kortingen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!