Oldtimerverzekering

Wanneer oldtimerverzekering?

De oldtimerverzekering is niet per definitie een verzekering voor oude auto’s. Het gaat voornamelijk om auto’s die bijzonder zijn in merk en type en/of gebruik. Of je auto geschikt is voor een oldtimer verzekering hangt af van verschillende factoren:

  • De oldtimer moet je tweede auto zijn. Alleen dan kan de oldtimer op het oldtimer tarief worden verzekerd. De eerste auto moet worden gebruikt voor woon-werkverkeer en mag wel een lease auto zijn. De eigenaar van de oldtimer moet dus een eigen eerste auto hebben. Een auto van de partner telt niet mee in dit geval.
  • De oldtimer moet hobbymatig worden gebruikt en mag niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Je mag je oldtimer dus niet gebruiken voor woon-werkverkeer, voor boodschappen of zakelijk.
  • Er mag maar een maximaal aantal kilometers per jaar met de oldtimer worden gereden. Dit verschilt per verzekeraar. Vaak ligt het maximum tussen de 5.000 en de 7.500 kilometer per jaar.
  • In de meeste gevallen moet de oldtimer ouder zijn dan 20 jaar om deze als oldtimer te kunnen verzekeren. In sommige gevallen kan dit bij 15 jaar al.
oldtimer

Als je oldtimer aan alle bovenstaande eisen voldoet dan pas kan je je auto als oldtimer verzekeren.

Op het moment dat je je oldtimer verhuurt valt dit niet onder de dekking van je verzekering. Dit is namelijk het zakelijk gebruiken van de auto. Ook als je weleens meedoet aan een rally dan moet je goed controleren of dit wel binnen de dekking valt van je oldtimer verzekering. Vaak wordt dit ook gecontroleerd door de organisatie van de rally en heb je de mogelijkheid om tijdelijk een speciale verzekering af te sluiten.

Voordelen oldtimerverzekering versus autoverzekering

  • Een oldtimerverzekering is goedkoper dan een gewone autoverzekering
  • Bij een oldtimerverzekering heb je de mogelijkheid om deze in de winter tijdelijk stop te zetten
  • Bij een oldtimerverzekering wordt de taxatiewaarde verzekerd en niet de dagwaarde van de auto

Semi-oldtimerverzekering

Een semi-oldtimer is een voertuig dat op basis van zijn leeftijd net geen oldtimer is. Vaak is een oldtimer 20 jaar oud of meer. Vaak zijn voertuigen tussen de 15 en 20 jaar dan semi-oldtimers.

Een semi-oldtimer valt voor de belasting wel onder normale auto, in tegenstelling tot een echte oldtimer. Je moet dus wel gewoon wegenbelasting betalen.

Verzekeraars zullen de leeftijd van de auto als uitgangspunt aanhouden. De premie van een semi-oldtimer ligt hoger dan bij een oldtimer verzekering maar is nog steeds wel goedkoper dan de premie van een normale autoverzekering.

Dekkingen oldtimerverzekering

Net als bij een gewone autoverzekering heb je de keuze uit 3 verschillende dekkingen: WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Een WA verzekering is verplicht. En je kunt er voor kiezen om je oldtimer nog extra te verzekeren. Een oldtimerverzekering is goedkoper dan een gewone autoverzekering. Wel is het zo dat je bij een oldtimer verzekering geen schadevrije jaren kan opbouwen. Je krijgt dus geen korting op je maandelijkse premie als je een jaar geen schade hebt gereden met je oldtimer.

Je kunt je oldtimer ook bij een normale autoverzekering onderbrengen, alleen is dit minder aantrekkelijk. Een oldtimer is een unieke auto en een gewone autoverzekering houdt hier geen rekening mee. Als je je oldtimer wilt verzekeren dan wordt er bij een normale autoverzekering gekeken naar de dagwaarde van de auto. Maar wat de oldtimer echt waard is dat wordt niet meegenomen door de verzekeraar. Met een oldtimerverzekering wordt de taxatiewaarde van de auto wel verzekerd. Ook is de premie van de oldtimerverzekering veel lager dan van een normale autoverzekering.

WA Oldtimer verzekeringWA beperkt casco (Taxatierapport is verplicht)WA volledig casco (Taxatierapport is verplicht)
– dekking voor schade toegebracht aan derden– dekking voor schade toegebracht aan derden– dekking voor schade toegebracht aan derden
– dekking voor schade  als gevolg van inbraak, brand,  diefstal en ruitbreuk
– dekking voor schade  als gevolg van inbraak, brand,  diefstal en ruitbreuk
– dekking als je zelf  per ongeluk tegen iets aanrijdt

Wegenbelasting voor oldtimers

Eerst hoefde je voor een oldtimer geen wegenbelasting te betalen. Maar sinds januari 2014 is dit niet meer zo. Als je een auto bezit van 26 tot 40 jaar oud moet je wel wegenbelasting betalen. Alleen als je een oldtimer hebt van meer dan 40 jaar oud hoef je geen wegenbelasting te betalen.

Als je oldtimer tot 40 jaar is en deze rijdt op benzine dan krijg je wel een korting op het belastingtarief. Dit heet het kwarttarief. Het kwarttarief houdt in dat je per jaar maximaal € 120 moet betalen aan wegenbelasting mits je vanaf december t/m februari geen gebruikmaakt van de openbare weg. Let op! Ook parkeren op straat valt onder het gebruikmaken van de openbare weg.

LeeftijdBouwjaarAuto benzineAuto dieselAuto LPGMotorenKampeerauto’sAuto’s > 3500 kg
26 – 401974 – 1987kwarttariefvolledig tariefvolledig tariefkwarttariefkwarttariefkwarttarief
> 401967 en oudervrijgesteldvrijgesteldvrijgesteldvrijgesteldvrijgesteldvrijgesteld

APK-keuring oldtimer

Als je in het bezit bent van een oldtimer, moet je deze elke 2 jaar APK laten keuren. Als de auto niet op de openbare weg komt, bijvoorbeeld door de regels met betrekking tot korting op de wegenbelasting, kan je tijdelijk de auto schorsen. Dan heb je ook geen APK-keuring nodig. Het schorsen van je oldtimer kun je gratis doen via het RDW. Als je de schorsing weer wilt opheffen, moet je je auto wel alsnog APK laten keuren.

FEHAC

Als je eigenaar bent van een oldtimer heb je een voordeel als je lid wordt van de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs). Je komt voor meer soorten oldtimer verzekeringen in aanmerking, aangezien bij sommige verzekeraars een lidmaatschap bij de FEHAC verplicht is. Ook kan je soms nog korting krijgen op je verzekeringspremie omdat je lid bent van de FEHAC.

Uit onderzoek van de FEHAC is gebleken dat de oldtimer verzekeringen sterk van elkaar verschillen qua prijs. Het is dus handig dat je voldoende vooronderzoek doet voordat je een oldtimer verzekering kiest. Vergelijk de verschillende verzekeringen goed met elkaar want de prijzen lopen sterk uiteen. Zo voorkom je dat je te veel betaalt.

Oldtimerverzekering vergelijken

De prijsverschillen van oldtimerverzekeringen zijn groot. Vergelijk dus eerst alle oldtimerverzekeringen voordat je een oldtimerverzekering afsluit.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.