13-11-2023

Zorgverzekeringen 2024 minder hard gestegen dan verwacht

De zorgpremies voor 2024 zijn bekend. De stijging is een stuk minder hoog dan er was gedacht. Lees hier welke verzekering het minst hard is gestegen en welke de grootste premiestijging ondergaat.

5 minuten 13-11-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

Nu alle premies voor 2024 van de zorgverzekeraars bekend zijn, is het duidelijk dat de premies van de basisverzekeringen minder hard zijn gestegen dan met Prinsjesdag werd voorspeld. De verwachting was een gemiddelde stijging van € 12,- per maand. In werkelijkheid is de gemiddelde stijging zo’n € 9 euro per maand. Ook de stijging van de aanvullende verzekeringen valt mee. Toch zijn er uitschieters waarbij de basisverzekering met € 24,35 per maand stijgt.

Goedkoopste zorgpremie 2024

De goedkoopste zorgpremie in 2024 is FBTO dat onderdeel uitmaakt van Achmea. De FBTO Basis is een budgetpolis. Dat betekent dat er minder zorgaanbieders gecontracteerd zijn.

De FBTO Basis is een prima optie als je niet verwacht veel zorg nodig te hebben in 2024. FBTO scoort een 8,1 voor haar dienstverlening volgens de klantmonitor Zorg Market Response.

De duurste zorgverzekering 2024

De duurste verzekering in 2024 is de restitutieverzekering van a.s.r.. Een van de laatste restitutieverzekeringen in de markt kost in 2024 € 170,95, een stijging van 9,2% ten opzichte van 2023. De hoogte wordt verklaard door het feit dat a.s.r. een van de drie zorgverzekeraars is, waarbij het nog mogelijk is om een polis met vrije zorgkeuze af te sluiten.

Grootste stijger van 2024

De basisverzekering met de grootste premiestijging in 2024 is Zekur, terwijl die de afgelopen jaren vaak de goedkoopste was. Allebei de basispolissen van Zekur worden veel duurder per maand. De Zekur combinatiepolis wordt € 20,00 per maand duurder in 2024 wat een stijging is van 14,27%. De naturapolis gaat zelfs € 24,35 per maand omhoog, wat een ongekende stijging van 19,8% is.

Het verschil tussen goedkoopste en duurste zorgpremie 2024 is gestegen

Het verschil tussen de goedkoopste en de de duurste polis is in 2024 € 468,- op jaarbasis, fors meer dan het afgelopen jaar. In 2023 was het verschil tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering € 403,- op jaarbasis. De goedkoopste optie was de budgetpolis van Zekur met een premie van € 122,95 en de duurste optie was de restitutiepolis van a.s.r. met € 156,60.

Omzettingen van restitutiepolis naar combinatiepolis

Voor veel zorgverzekeraars is de restitutiepolis geen haalbare optie meer in 2024. Er zijn nu nog 3 restitutieverzekeringen over. Dit is een afname van 13 restitutiepolissen in twee jaar tijd. In 2022 had je nog de keuze uit 16 verschillende restitutiepolissen. Dit jaar hebben onder meer Zilveren Kruis en CZ de handdoek in de ring gegooid en de restitutieverzekering omgezet naar een combinatiepolis.

Voor vrijwel alle nieuwe combinatiepolissen geldt dat alleen wijkverpleging en GGZ voortaan gecontracteerd zijn. Dus als je een niet gecontracteerde zorgaanbieder bezoekt die niet onder wijkverpleging of GGZ valt, is de combinatiepolis een goede optie.

“Met al die premiestijgingen en wijzigingen gaat waarschijnlijk een record aantal mensen op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Je hebt nog tot en met 31 december om een vergelijking te maken en over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. “
Eva van Erk
Zorgexpert

In 2024 stijgt bijna de helft van de basisverzekeringen met € 10 per maand of meer. Naar verwachting zal het aantal mensen dat op zoek gaat naar een goedkopere verzekering toenemen. Zelf ook besparen op je zorgverzekering? Lees de onderstaande tips:

Hoe kan ik besparen op mijn zorgverzekering in 2024?

 1. Verhoog je eigen risico
  Ben je gezond en verwacht je geen zorgkosten? Overweeg dan je eigen risico te verhogen. Je krijgt dan een aantrekkelijke korting op je zorgverzekering. Kies je een maximaal eigen risico? Dan is het slim om een reservepotje te maken, zodat je niet voor onverwachte zorgkosten komt te staan wanneer je toch zorg nodig blijkt te hebben.
 2. Check of je een aanvullende verzekering nodig hebt
  Kijk kritisch naar je aanvullende verzekeringen. Veel mensen zijn oververzekerd. Je kunt flink besparen door een kleinere aanvullende verzekering af te sluiten. Of laat het aanvullende pakket vallen als je verwacht er geen gebruik van te maken. Maak je weinig gebruik van zorg die gedekt wordt door een aanvullend pakket? Kies dan een aanvullende dekking waarin alleen zorg in het buitenland en tandongevallen verzekerd zijn.
 3. Check of je echt een restitutiepolis of combinatiepolis nodig hebt
  Vaak is jouw zorgaanbieder gewoon gecontracteerd en verandert er niets als je naar een naturapolis overstapt.
 4. Betaal je premie in één keer
  Als je de premie voor een jaar in één keer vooruitbetaalt, krijg je een korting van je zorgverzekeraar. Deze korting is tussen de 1% en 3% van je totale premie.
 5. Maak een aparte vergelijking voor jezelf en je partner
  De kans is groot dat jullie allebei een andere zorgbehoefte hebben. Het is in dat geval niet slim om bij dezelfde partij verzekerd te zijn.
Eva van Erk
Zorgexpert
5 minuten 13-11-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.