Repatriëring

Stel je voor: je bent op een droomvakantie of een belangrijke zakenreis in het buitenland en plotseling verandert de situatie onverwachts. In zulke momenten kan repatriëring – het proces van terugkeren naar je thuisland in geval van nood – een cruciale rol spelen. Maar wat houdt dit precies in en wat moet je weten over de verschillende vormen van repatriëring? Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten.

Wat is repatriëring?

Repatriëring verwijst naar het proces van het terugbrengen van personen naar hun thuisland, meestal in tijden van nood. Meestal wordt er gesproken over drie soorten repatriëring: incidentele, structurele en preventieve repatriëring.

Incidentele repatriëring

Incidentele repatriëring vindt plaats bij onvoorziene gebeurtenissen zoals ziekte of een ongeval. Het zorgt ervoor dat je veilig en wel terugkeert naar huis, zodat je daar de nodige medische zorg of steun kunt ontvangen. In het geval van het overlijden van een naaste spreken we ook van incidentele repatriëring.

Structurele repatriëring

Structurele repatriëring is vereist wanneer politieke en/of militaire conflicten in een land ontstaan, soms plotseling. Deze conflicten leiden tot oorlogssituaties of maken het voor mensen om politieke, etnische of andere groepsgerelateerde redenen onmogelijk om in het buitenland te verblijven.

Preventieve repatriëring

Preventieve repatriëring is het terugbrengen van personen naar hun thuisland voordat een mogelijke noodsituatie zich voordoet, vaak in reactie op waarschuwingen voor natuurlijke rampen of politieke onrust.

Veel reisorganisaties bieden een repatriëringsgarantie. Wanneer er tijdens je reis een calamiteit plaatsvindt of je bestemming plotseling een negatief reisadvies krijgt, zorgt de reisorganisatie ervoor dat je veilig terug naar huis wordt gebracht. Je krijgt dan een alternatieve vlucht of busreis. Als het veilig is om je vakantie voort te zetten op een andere locatie, kunnen ze ook een andere accommodatie voor je boeken.

Repatriëring bij ziekte of letsel

Wanneer je tijdens een vakantie of reis ziek wordt of gewond raakt, bijvoorbeeld tijdens een wintersport, kan repatriëring noodzakelijk zijn. Het doel is om je terug te brengen naar een plek waar je de juiste medische behandeling kunt krijgen.

Gipsvlucht

De gipsvlucht is een bekend voorbeeld van repatriëring, speciaal ontworpen voor mensen die ernstig letsel oplopen tijdens het beoefenen van wintersport.
Het doel van de gipsvlucht is om je op een comfortabele en veilige manier naar huis te brengen, zodat je daar verdere medische behandeling kunt ontvangen. Een gipsvlucht valt niet onder je wintersportdekking, maar onder de basisdekking van je reisverzekering.

Het houden van gipsvluchten gebeurt in samenwerking met verzekeringsmaatschappijen en alarmcentrales, waaronder bekende namen zoals de ANWB en Allianz Global Assistance. In de meeste gevallen moeten patiënten liggend vervoerd worden. Na aankomst op het vliegveld in eigen land, worden ze vervolgens per taxi of ambulance naar huis gebracht of naar een ziekenhuis dat zo dicht mogelijk bij hun woonplaats ligt.

Repatriëring van een overledene

Het repatriëren van een overledene betreft het terugbrengen van het lichaam van een overledene naar het thuisland. Dit proces vereist zorgvuldige planning en coördinatie met verschillende instanties en kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de omstandigheden en de betrokken landen.

Hoelang duurt repatriëring van een lichaam

De tijdsduur van de repatriëring van een lichaam hangt af van verschillende factoren, waaronder de omstandigheden van overlijden en het specifieke land waarin dit plaatsvindt. Of het overlijden het gevolg is van een ongeval, een misdrijf of een natuurlijke oorzaak speelt hierbij een rol. Soms kan de repatriëring enkele dagen in beslag nemen, terwijl het in andere gevallen meerdere weken kan duren.

In veel gevallen is het de reisverzekeraar of een gespecialiseerd rouwvervoersbedrijf dat verantwoordelijk is voor het eerste deel van de repatriëring in het land van overlijden. Nadat alle vereiste administratieve handelingen zijn afgerond door de lokale autoriteiten, kan het stoffelijk overschot van de overledene worden overgebracht.

Dekking repatriëring bij een reisverzekering

Het is belangrijk om te weten of repatriëring gedekt wordt door je reisverzekering en of dit standaard in het basispakket zit, of dat je hiervoor een aanvullende dekking moet afsluiten. Of het nu gaat om incidentele repatriëring, structurele repatriëring of preventieve repatriëring, alle soorten worden gedekt vanuit de doorlopende reisverzekering.

Wat kost repatriëring?

De kosten van repatriëring variëren afhankelijk van factoren zoals de afstand, de gezondheidstoestand van de patiënt, het aantal begeleiders en het transport bij aankomst. Bij repatriëring van een persoon kan je rekenen op een bedrag tussen de € 6.000 en € 10.000.

Je zorgverzekering dekt wel medische kosten in het buitenland, maar tot het Nederlandse tarief. Hiervoor kan je nog een medische kosten dekking afsluiten. Repatriëring is doorgaans inbegrepen in elke reisverzekering, maar controleer met je verzekeraar voor de specifieke situaties waarin je gedekt bent.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.