Medische kosten op reis verzekeren | Welke verzekering?

Reisverzekering medische kosten

Snel naar

Wat is een reisverzekering met medische kosten?

Een medische reisverzekering is een speciale reisverzekering die bedoeld is om medische kosten in het buitenland te dekken. Het kan een kortlopende of doorlopende reisverzekering zijn die is aangevuld met de extra dekking “medische kosten”. Deze aanvullende dekking geldt alleen als jij op reis bent en je iets onverwachts overkomt. Dan biedt deze reisverzekering dekking voor de kosten van de behandeling, die boven de dekking van je (basis) zorgverzekering uitkomt.
 

Waarom een reisverzekering met medische kosten afsluiten?

Je zorgverzekering dekt je zorgkosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Dit wil zeggen dat de kosten die boven de “Nederlandse kostprijs” liggen niet worden gedekt. Als je op reis iets overkomt en de zorgkosten liggen hoger dan dit tarief, moet jij zelf de bovenliggende kosten betalen. Zo zijn er een aantal landen waar de zorgkosten een stuk hoger liggen dan in Nederland.

Een reisverzekering met een medische dekking voorziet dus in de dekking van de zorgkosten in het buitenland. Dit geldt alleen voor de noodzakelijke en spoedeisende hulp als je op reis bent.


Dekking medische kosten

De aanvullende “medische kosten” dekking vergoedt de komende kosten wel of niet in het buitenland:

Wel

 • pluspunt
  Noodzakelijke en spoedeisende geneeskundige zorg
 • pluspunt
  Noodzakelijke spoedeisende tandheelkundige zorg
 • pluspunt
  Extra reiskosten die nodig zijn om de behandeling te laten plaatsvinden
 • pluspunt
  Het vrijwillige eigen risico van je zorgverzekering (verschilt per verzekeraar)

Niet

 • minpunt
  Geplande (medische) behandeling in het buitenland
 • minpunt
  Medische behandelingen die geen medisch noodzaak hebben
 • minpunt
  Medisch behandelingen die niet spoedeisend zijn

Medische kosten buitenland zorgverzekering of reisverzekering

Een (doorlopende) reisverzekering en een aanvullende zorgverzekering zijn niet hetzelfde verzekeringsproduct. Zo verschillen deze twee verzekeringen in dekking, looptijd en voor wie het bedoeld is:

Zorgverzekering in het buitenland

 • Dekking: Je zorgverzekering biedt in het buitenland dekking voor de kosten van noodzakelijke en spoedeisende behandelingen. Dit zijn dus onverwachte kosten die je maakt in het buitenland. De kosten worden tot het Nederlandse tarief vergoedt.
 • Looptijd: Je zorgverzekering sluit je af voor één jaar en is bovendien verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. Vanaf 18 jaar kan iemand zelf een zorgverzekering afsluiten.
 • Voor wie is het bedoeld?: Een zorgverzekering biedt dus een goede dekking voor landen waar dezelfde tarieven gelden voor medische zorg. Vergelijkbare tarieven voor medische zorg zijn bijvoorbeeld in Europese landen als Duitsland en België.

Aanvullende zorgverzekering in het buitenland

 • Dekking: Dit is een aanvulling op de normale dekking van een basis zorgverzekering. Zo kan het zijn dat een standaard zorgverzekering niet alle kosten van een behandeling dekt (zowel in Nederland als in het buitenland). Dit geldt zowel voor spoedeisende als niet- spoedeisende behandelingen. Een voorbeeld hiervan is het aantal fysiotherapeutische behandelingen in je basispakket, die je kan uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering.
 • Looptijd: Net zoals bij een zorgverzekering is de looptijd van een aanvullende zorgverzekering altijd één jaar. Na deze periode kan je verlengen of overstappen. Heb je op dit moment geen aanvullende verzekering, dan kun je die niet zomaar tijdens het verzekeringsjaar afsluiten.
 • Voor wie is het bedoeld?: Voor mensen die een langere periode in het buitenland zijn en waar de geneeskundige kosten hoger dan in Nederland zijn. Zij willen de medische zorg die zij via hun zorgverzekering in Nederland ontvangen ook in het buitenland krijgen. Dit geldt dus zowel voor spoedeisende als niet- spoedeisende medische hulp.

Doorlopende reisverzekering met medische dekking

 • Dekking: Uitsluitend bedoeld voor noodzakelijke en spoedeisende medische ingrepen in het buitenland. Denk aan een noodzakelijke ziekenhuisopname door een ongeval. Verder valt ook het toesturen van medicijnen vaak onder deze dekking. Verder dekt een medische reisverzekering meestal ook je vrijwillige eigen risico in het buitenland.
 • Looptijd: Afhankelijk van een kortlopende reisverzekering of doorlopende reisverzekering geldt de dekking voor één reis of voor een verzekeringsjaar.
 • Voor wie het bedoeld?: Mensen die één of meerdere keren per jaar op reis gaan, die alleen voor noodzakelijke en spoedeisende behandelingen gedekt willen zijn, die boven het Nederlandse tarief vallen. Niet spoedeisende hulp (zoals een regulier tandartsbezoek) wordt in Nederland gedaan.

Ons advies: Als je voor een langere tijd (vanaf een jaar) gaat wonen in het buitenland is het verstandig om je zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende zorgverzekering. Hierdoor kan je ook in het desbetreffende land dezelfde zorg krijgen als in Nederland. Dit kan dus niet- noodzakelijke zorg zijn zoals een periodieke tandartscontrole.

Ga je voor een kortere periode naar het buitenland? Dan moet een doorlopende reisverzekering met de aanvullende dekking “medische kosten” voldoende zijn. Je gaat er dan vanuit dat je eventueel medisch noodzakelijke hulp nodig hebt in het buitenland. De niet- noodzakelijke medische hulp laat je bij terugkomst in Nederland weer uitvoeren.


Medische kosten in het buitenland

De zorgkosten die ziekenhuizen en andere medische klinieken hanteren verschillen per land. Over het algemeen zijn privéklinieken duurder dan reguliere medische instellingen. Toch zijn er ook landen waar de medische kosten in het algemeen hoger liggen. Hieronder de top 10 duurste landen met betrekking tot gezondheidszorg per persoon.

Dit hoeft overigens niet te betekenen dat bijvoorbeeld Amerika het duurste land is voor een specifieke operatie. De kosten zijn berekend door het totale bedrag aan gezondheidszorg in het land te delen door het aantal inwoners. Toch geeft dit een beeld van hoe duur gezondheidszorg in het land is.

Hoge zorgkosten wintersport

Er kan altijd iets vervelends gebeuren als je op reis bent. Toch komt dit eerder voor tijdens wintersportvakanties waar relatief gevaarlijke sporten als snowboarden en skiën worden beoefend. Met een wintersportdekking ben je hoogstens verzekerd voor schade aan je spullen, niet genoten dagen en de noodzakelijke hulp op de piste. De overige medische kosten worden dus gedekt tot het Nederlandse tarief. Meestal word je behandeld in een (duurder) ziekenhuis of privékliniek waar de kosten vele malen hoger liggen. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten biedt uitkomst.


Dekking van een reisverzekering

Een medische kosten dekking sluit je af samen met een doorlopende reisverzekering. De basisdekking van een reisverzekering bestaat meestal uit:

pluspuntReparatiering naar Nederland
pluspuntNoodassistentie in het buitenland
pluspuntSchade en/of verlies van bagage
pluspuntToesturen van medicijnen

Kosten medische reisverzekering

Je kan in onze reisverzekeringen vergelijker al een dekking “medische kosten” afsluiten vanaf € 0,28 per maand bij een doorlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering met een medische dekking, oftewel een medische reisverzekering, kost gemiddeld €5 per maand. Bekijk hieronder de maandelijkse kosten per verzekeraar:

VerzekeraarMaandelijkse kosten
FBTO€ 1,91
Centraal Beheer€ 2,22
Univé€ 2,98
De Internationale€ 3,00
ABN AMRO€ 4,00
OHRA€ 4,03
Inshared€ 5,05
a.s.r.€ 6,11
Nationale Nederlanden€ 6,35
Unigarant€ 6,50
Anker Insurance€ 6,69
Aegon€ 9,70

*De berekening is gemaakt aan de hand van de volgende gegevens: maximale reisduur van 2 maanden, Europadekking en de aanvullende dekking “medische kosten”. Als je wilt weten hoeveel een reisverzekering met medische dekking voor jou kost, dan kun je het beste een vergelijking maken.


Een reisverzekering met geneeskundige kosten afsluiten

Het afsluiten van een (doorlopende) reisverzekering met “medische kosten” kan in onze reisvergelijker. Hieronder een stappenplan voor het afsluiten van een medische kosten reisverzekering:

Vul je persoonlijke gegevens in

Voor het afsluiten van een reisverzekering hebben wij een aantal gegevens nodig, namelijk: je leeftijd, postcode + huisnummer, geboortedatum en wie je wilt verzekeren (bv. ook gezinsleden).

Reisduur en locatie van de dekking

De tweede stap vindt plaats in de vergelijker. Je vult als eerste de reisduur in. Dit is de periode dat je aangesloten bent op reis en is dus de periode waarvoor je reisverzekering geldt. Daarnaast sluit je een reisverzekering af met Europadekking of werelddekking. Dit ligt dus aan de bestemming van je reis.

Aanvullende dekking “medische kosten”

Na het invullen van je reisduur en geografische bestemming van je reis, heb je de optie tussen verschillende aanvullende dekkingen. Zo ook de aanvullende “medische kosten” dekking. Vink deze aan en vul het eventueel aan met andere aanvullende dekkingen.

Vergelijk verschillende pakketten

Bovenaan de vergelijker vind je de goedkoopste optie voor jouw situatie. Wel kunnen de dekkingen van de verzekeraars onderling verschillen. Het is daarom handig om de polisvoorwaarden door te nemen.

Sluit je reisverzekering af

Wanneer je het voordeligste pakket hebt gevonden, dat voldoet aan jouw wensen, kun je de reisverzekering afsluiten. Je doet dit door op de knop “aanvraag” te klikken, waardoor je wordt doorgestuurd naar de verzekeraar. Op deze pagina volg je de stappen van de specifieke verzekeraar.


Europese gezondheidskaart (EHIC)

Het is erg handig om je Europese gezondheidskaart, of anders gezegd Europese ziekteverzekeringskaart, mee te nemen op je reis. Deze (gratis) kaart krijg je van je verzekeraar en zorgt ervoor dat je de kosten voor een behandeling niet gelijk hoeft te betalen tijdens een tijdelijk verblijf in de geldige landen. Het kan uitkomst bieden als je bijvoorbeeld een oneerlijk tarief betaalt, dat niet overeenkomt met de standaarden van het land. Daarnaast versnelt het ook het proces om in een korte periode medische hulp te krijgen. Zo laat je met deze kaart zien dat je aangesloten zit bij een verzekeraar en daardoor de medische behandeling kan bekostigen.

Let op: Een EHIC kaart wordt niet altijd geaccepteerd in privéklinieken, omdat de prijzen vele malen hoger dan de reguliere zorg liggen.

Waar is een Europese gezondheidskaart geldig?

De EHIC is in ieder geval geldig in alle EU- landen. Toch kan je de kaart ook gebruiken in:

 • Zwitserland
 • Australië
 • Noorwegen
 • Macedonië
 • Liechtenstein
 • Ijsland

Tips medische kosten op reis

Een aantal tips rondom het maken en voorkomen van medische kosten op reis:

 • Neem altijd je EHIC en reisverzekeringspolis mee. Dit voorkomt problemen.
 • Het is handig om een verzekeraar te kiezen die hulp biedt in het buitenland (alarmcentrale). Lees of de desbetreffende reisverzekeraar dit doet op de aanbieder pagina’s.
 • Sluit de aanvullende dekking “medische kosten” af als je naar een land gaat met dure medische zorg.