Wat dekt een reisverzekering?

Snel navigeren naar

Wat valt onder een reisverzekering?

De basisdekking van een reisverzekering bevat eigenlijk altijd in ieder geval noodhulp in het buitenland. Hiermee wordt bedoeld dat de kosten van noodhulp, zoals de zoekkosten als je vermist raakt of de kosten van een ambulancerit worden vergoed. Daarnaast valt meestal repatriëring ook onder de standaarddekking van je reisverzekering. Hiermee wordt de terugkeer naar huis bedoeld om een medische redenen of uit noodzaak. Een bekende vorm van repatriëring is bijvoorbeeld een gipsvlucht bij de wintersport. Maar dit is bijvoorbeeld ook mogelijk als jij of een familielid ernstig ziek raakt. Als laatste valt meestal het toesturen van medicijnen onder de basisdekking van je reisverzekering. Wel moet het van noodzaak zijn dat jij deze medicijnen op reis ontvangt. Bekijk altijd de polisvoorwaarden of de aanbiederspagina’s om te zien wat onder de basisdekking valt.

pluspuntNoodhulp
pluspuntRepatriëring
pluspuntToesturen van medicijnen

Je gezin meeverzekeren

Uitsluitend bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering, heb je de keuze om familieleden mee te verzekeren. Dit is dus niet mogelijk bij een kortlopende reisverzekering. Bij een doorlopende reisverzekering kan je de volgende familieleden meeverzekeren:

  • Je partner of kind(eren), wonend op hetzelfde adres als jij.
  • Kinderen die uitwonend zijn voor studie of stage.

Het meeverzekeren van gezinsleden is meestal een goedkopere optie dan het afsluiten van meerdere losse reisverzekeringen. Je doet dit door bij de eerste stap van de vergelijker “ja” in te vullen bij de vraag: Gezinsleden meeverzekeren? Bij de volgende stap wordt er gevraagd wie je wilt meeverzekeren en wordt er gevraagd om de geboortedatum in te vullen.

Waar ben ik verzekerd?

Waar je reisverzekering geldig is, hangt af van de polisvoorwaarden en of je kiest voor een Europadekking of werelddekking.

Ten eerste de polisvoorwaarden. Hierin staan de landen waarvoor je de desbetreffende dekking kan aanvragen. Het kan zijn dat er uitsluitingen zijn, die worden benoemd in de polisvoorwaarden, maar ook dat er verwezen wordt naar het reisadvies vanuit de overheid. Meestal wanneer er een negatief reisadvies wordt gegeven bij het desbetreffende gebied, kan je er op rekenen dat je reisverzekering daar niet geldig is.

Als tweede moet je een keuze maken tussen de Europadekking of werelddekking. Lees de polisvoorwaarden van je reisverzekering door om erachter te komen onder welke dekking je bestemming valt. Meestal gelden de volgende voorwaarden:

De Europadekking geldt in de landen:

  • Nederland en rest van Europa
  • Rusland (tot Oeral en Kaukasus)
  • Ijsland
  • De Azoren
  • Madeira
  • De Canarische Eiland
  • Landen (of delen ervan) aan de Middellandse Zee

De werelddekking geldt in ieder geval voor alle landen die onder de Europadekking vallen. Hierbij worden alle overige landen in de wereld ook gedekt door de werelddekking. Let hier wel op de landen die zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden.

Aanvullende dekkingen van een reisverzekering

Naast de basisdekking van je reisverzekering heb je de keuze uit verschillende aanvullende dekkingen. Hier zijn enkele voorbeelden van aanvullende dekkingen die je kan afsluiten:

Medische kosten

De medische kosten dekking is de meest afgesloten aanvullende dekking onder reizigers. Zo dekt het de medische kosten in het buitenland die boven de dekking van je zorgverzekering vallen. Je zorgverzekering dekt uitsluitend de kosten tot aan het Nederlandse tarief. Wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland wordt opgenomen in een dure privékliniek, kan het zo zijn dat je een flinke rekening moet betalen.

Pechhulp

Wanneer je met een auto of een ander motorvoertuig op reis gaat, is het misschien verstandig om een pechhulpdekking af te sluiten. Wanneer je pech krijgt met je voertuig kan je de hulp inschakelen van je verzekeraar. Je hebt meestal recht op de volgende dingen:

  • Hulp bij autopech, zoals ter plaatse repareren of slepen.
  • Vervangend vervoer als je auto niet snel gemaakt kan worden.
  • Overnachtingskosten als de reparatie langer duurt dan gedacht.

Wintersport

Een wintersportdekking zorgt ervoor dat je ook tijdens het beoefenen van een wintersport gedekt bent voor schade, verlies of diefstal van je (gehuurde) wintersportuitrusting. Daarnaast krijg je ook een vergoeding als je een ongeluk krijgt en daardoor je reis vroegtijdig moet afbreken.

Annulering

Het kan zijn dat je genoodzaakt bent om je reis vroegtijdig of tijdens je reis te annuleren. Hoewel je er misschien niks aan kan doen, moet je toch de annuleringskosten betalen en krijg je misschien geen geld terug voor de niet genoten dagen. Een annuleringsverzekering biedt in deze situatie uitkomst. De annuleringsdekking die je afsluit op je reisverzekering zorgt ervoor, indien je een geldige reden hebt, een vergoeding krijgt bij vroegtijdig of tijdens je reis annuleren.

Gevaarlijke sporten

Ben je van plan om op vakantie te abseilen, bungeejumpen, off- piste skiën, kitesurfen of misschien te tokkelen? Dan is het verstandig om een gevaarlijke sporten dekking af te sluiten. Zo geldt de dekking van je reisverzekering niet als je een gevaarlijke sport aan het beoefenen bent. Wanneer je de gevaarlijke sporten dekking hebt afgesloten bij je reisverzekering, worden de volgende gebeurtenissen vergoed:

  • Reddingsactie: Als de autoriteiten een reddingsactie inzetten om jou te helpen uit een situatie die is veroorzaakt door het beoefenen van een gevaarlijke sport.
  • Repatriëring: Als je naar huis moet, met bijvoorbeeld ernstige verwondingen door het beoefenen van een extreme sport.
  • Schade aan je materiaal: Het kan zijn dat je sportuitrusting beschadigd raakt tijdens het beoefenen van de sport.
  • Aansprakelijkheid: Wanneer je tijdens de activiteiten de sportspullen van iemand anders kapot maakt.

Zakenreis

Wanneer je op zakenreis gaat, betekent dit niet dat jouw reisverzekering geldig is voor deze reis. Hiervoor moet je een aparte zakelijke dekking afsluiten bij je reisverzekering. Dit kan moet ook als je een combinatie maakt tussen een zakelijke afspraak en een persoonlijke vakantie.

Bagage

Het is heel vervelend als er iets met je bagage gebeurt. Een bagage verzekering dekt schade, diefstal of het verlies van bagage. Ter aanvulling op deze dekking kan je ook je bijverzekeren voor contant geld of je hobby- en sportuitrusting.

Ongevallen

Het is iets waar je op vakantie niet aan wilt denken. Een ongevallendekking keert een bedrag uit als je komt te overlijden of invalide raakt. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de ernst van het letsel. Bij overlijden krijg je per verzekeraar een vast bedrag uitgekeerd.

Wat dekt een reisverzekering niet?

Hoewel een reisverzekering, zeker met aanvullende dekkingen, een vergoeding uitkeert in vele situaties, dekt een reisverzekering niet alles. Reisverzekeraars hanteren strikte regels onder welke omstandigheden de schade is veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • Stel je hebt drugs of alcohol gebruikt.
  • Verlies door nalatigheid.
  • Geplande medische ingrepen.
  • Reizen naar gebieden die een negatief reisadvies hebben.

Lees altijd de polisvoorwaarden van je reisverzekeraar door om erachter te komen in welke situaties zij geen bedrag uitkeren.

Wat dekt een doorlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering heeft in principe dezelfde dekking als een “reisverzekering”. Het verschil tussen een doorlopende of kortlopende reisverzekering is het aantal dagen of het aantal reizen dat je op vakantie kan gaan. Bij een doorlopende reisverzekering kan je meerdere keren op reis gaan en voor een langere periode. Bij een kortlopende reisverzekering mag je tot maximaal 21 dagen op reis gaan.

Ik heb schade, wat nu?

We hopen het van niet, maar het kan gebeuren dat je schade oploopt tijdens je reis. Je wilt uiteraard een claim indienen bij je verzekeraar om het bedrag uitgekeerd krijgen. Bij de meeste verzekeraar loop je hetzelfde proces door:

  • Bekijk je polisblad om te weten te komen of je recht hebt op een uitkering. Is dit wel het geval? Dan kan je een claim indienen bij de verzekeraar.
  • Meestal kan je de schade melden via de eigen omgeving van de verzekeraar. Denk aan een app of de website.
  • Als laatste moet je wachten op de beoordeling van je claim. Wanneer de claim is goedgekeurd ontvang je het bedrag van je verzekeraar

Benieuwd naar het proces van je verzekeraar? Lees de polisvoorwaarden van je verzekeraar of lees het op onze aanbiederspagina’s.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.