Uitvaartverzekering tegen koopsom | Wanneer iets voor mij?

Koopsom uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering tegen koopsom is een eenmalige betaling aan je uitvaartverzekeraar, waardoor je verzekerd bent voor je uitvaart. Zeker voor oudere mensen is deze vorm van verzekeren een goede optie. Op deze pagina gaan wij verder in op deze manier van verzekeren, wat de voor- en nadelen zijn en bij welke verzekeraar dit mogelijk is.

Wat is een koopsom uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering in de vorm van een koopsom betekent dat je in één keer de gehele premie van je uitvaartverzekering betaalt. Hierdoor ben je gelijk verzekerd voor de kosten van je gewenste uitvaart. Het bedrag waarvoor je wordt verzekerd, ligt hoger dan het bedrag dat jij inlegt. Je kan zelf aangeven voor welk bedrag je verzekerd wilt zijn, maar ook voor welke diensten.

Een uitvaartverzekering met een koopsom kan voor oudere mensen, die een hoge premie bij een uitvaartverzekering betalen of zelfs geen verzekering mogen afsluiten, een interessante optie zijn. Bij een uitvaartverzekering tegen koopsom krijg je meestal korting op je premie, waardoor het een voordelige manier is om je uitvaart te verzekeren.

Hoe werkt een uitvaartverzekering tegen koopsom?

Het onderstaande stappenplan legt uit hoe je een uitvaartverzekering tegen koopsom in zijn werking gaat. Wij leggen in 4 stappen uit hoe je een koopsom uitvaartverzekering afsluit en hoe de manier van uitbetaling werkt.

Onderzoek

De uitvaart

Als eerste doe je onderzoek naar jouw gewenste uitvaart en welke kosten daarbij komen kijken. Een uitvaart kost gemiddeld € 8.000 in 2024. Wees ervan bewust dat het verschil in kosten van een begrafenis en de kosten van een crematie kan oplopen tot € 2.500.

Verzekeraar

Verzekeraar kiezen

Vergelijk uitvaartverzekeraars op basis van de gehanteerde kosten. Dit kunnen eenmalige kosten zijn bij het aangaan of het beëindigen van de overeenkomst of doorlopende kosten tijdens de overeenkomst.

Verzekering

Bedrag verhogen

Als je denkt dat het bedrag niet genoeg is, kan je ervoor kiezen om het verzekerde bedrag te verhogen, door middel van het optierecht of een extra geldstorting.

Overlijden

Het geld komt vrij bij overlijden

Als je komt te overlijden moeten je nabestaanden enkele documenten op sturen naar je uitvaartverzekeraar. Dit zijn een akte van overlijden, een kopie van de uitvaartnota en een schriftelijke overeenkomst tot het overdragen van een vordering. De verzekeraar zal vervolgens het bedrag uitkeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van een koopsom uitvaartverzekering?

Een koopsom uitvaartverzekering biedt een aantal voor- en nadelen. De belangrijkste hebben we tegenover elkaar gezet.

Voordelen

 • pluspunt
  Je hebt in één keer alle premie betaald
 • pluspunt
  Ook op oudere leeftijd af te sluiten
 • pluspunt
  Direct volledig verzekerd voor een uitvaart

Nadelen

 • minpunt
  Je moet in één keer een groot geldbedrag willen en kunnen betalen
 • minpunt
  Je krijgt het geld niet meer terug
 • minpunt
  Een koopsom is niet bij alle verzekeraars waardevast

Koopsom en belastingopgave

Een koopsom uitvaartverzekering is in de ogen van de belastingdienst een verzekering, in tegenstelling tot een uitvaartdeposito. Het bedrag van je koopsom uitvaartverzekering moet je opgeven bij de belastingdienst. Hiervoor heb je een vrijstelling tot een bedrag van € 8.665 in 2024. Let op, dit is de totale waarde van al jouw (kapitale) verzekeringen. Je uitvaartverzekering wordt belast in box 3.

Voor wie is een uitvaartverzekering met koopsom bedoeld?

Een uitvaartverzekering met koopsom is interessant voor mensen die in één keer een groot bedrag kwijt kunnen. Daarnaast geeft het een zekerheid voor de nabestaanden dat de uitvaartkosten gedekt zijn. Je zet het geld met het afkopen van een uitvaartverzekering apart voor de uitvaart.

Ook is het interessant voor oudere mensen die bij een uitvaartverzekering meestal tot hun 75ste levensjaar een reguliere uitvaartverzekering kunnen afsluiten. Met een koopsom is dit tot een maximale leeftijd van 84 jaar.

Bij welke verzekeraar sluit je een uitvaartverzekering tegen een koopsom af?

Monuta biedt sinds 2020 geen koopsom uitvaartverzekeringen meer aan. Dela is de enige verzekeraar in Nederland waar je een koopsom uitvaartverzekering kan afsluiten.
 

NaamUitvaartplan Dela
Eenmalige kosten€ 25
Minimale leeftijdVanaf 18 jaar
Maximale leeftijdTot 84 jaar
Acceptatie2 gezondheidsvragen

Soorten uitvaartverzekeringen met een koopsom

De soorten uitvaartverzekeringen met een koopsom zijn gelijk aan de soorten reguliere uitvaartverzekeringen:

 • Natura uitvaartverzekering met koopsom: Hier betaal je in één keer een afgesproken pakket aan diensten af.
 • Kapitaal uitvaartverzekering met koopsom: Je reserveert in wezen een bedrag voor het betalen van je uitvaart. Je betaalt je uitvaartverzekering in één keer af.
 • Combinatie uitvaartverzekering met koopsom: Hierbij koop je een gereserveerd bedrag af, maar ook een pakket aan diensten. Beide bedoeld om je uitvaartkosten te betalen.

Alternatieven koopsom uitvaartverzekering

Er zijn een aantal alternatieven voor het afsluiten van een uitvaartverzekering met koopsom:

 • Uitvaartdeposito: Hierbij doe je een eenmalige storting op een depositorekening, waarover je rente ontvangt. Bij een uitvaartdeposito kan je tussentijds ook geld storten om zo sneller tot het gewenste bedrag te komen. Je hoeft bovendien geen gezondheidscheck te doen en er geldt geen leeftijdsgrens.
 • Reguliere uitvaartverzekering: Als je een uitvaartverzekering afsluit betaal je een periodieke premie, waardoor je voor een bepaald bedrag of afgesproken diensten verzekerd bent.
 • Uitvaartvereniging: Als lid van de uitvaartvereniging moet je contributie betalen waarvan de uitvaart van een lid wordt bekostigd. Alle leden betalen dus mee voor de uitvaart van een lid.
 • Gewone spaarrekening: Je kan ook zelfstandig sparen voor een uitvaart. Het lastige is dat je doorgaans weinig tot geen rente ontvangt en je makkelijker het bedrag ergens anders voor gebruikt.
Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
6 minuten 17-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, er is geen medische of speciale keuring vereist bij een koopsom verzekering. Je betaalt namelijk het gehele bedrag direct.

Ja, je mag het verzekerde bedrag met een eenmalige betaling verhogen.

Alleen Dela biedt de mogelijkheid om een uitvaartverzekering in de vorm van een koopsom af te sluiten.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!