Lekkage in de badkamer en je woonverzekering

We hopen het natuurlijk niet voor je, maar het kan altijd voorkomen dat je na een warm bad erachter komt dat het water niet goed door het putje is weggelopen en er een lekkage is ontstaan. In zo’n geval wil je weten welke schade wordt gedekt door welke verzekering. Voorkomen is beter dan genezen, wij hebben daarnaast advies voor onderhoud.

Valt waterschade onder de inboedel- of opstalverzekering?

Bij een lekkage in je badkamer kun je te maken krijgen met verschillende soorten schade. Alles wat vastzit aan je huis, zoals het plafond, muren en de leidingen, valt onder de opstalverzekering. Maar wat gebeurt er als je elektronische apparaten of andere waardevolle spullen schade oplopen door het water? Voorwerpen die je in principe mee zou kunnen nemen bij een verhuizing, zoals een draagbare radio, je favoriete parfum of een elektrisch scheerapparaat, vallen onder de inboedelverzekering. Het is dus van belang om te weten welke schade door welke verzekering wordt gedekt.


Wat is gevolgschade?

Naast de directe schade van een lekkage kan er ook indirecte schade ontstaan. Als door een lekkage bijvoorbeeld tegels breken, of je moet een deel van een muur openen om de oorzaak van de lekkage te vinden, spreken we van gevolgschade. Gevolgschade wordt in de meeste gevallen ook gedekt door de opstalverzekering.


Valt sanitair onder de dekking?

Elementen van je badkamer, zoals de douchebak en wastafel, zijn vaste onderdelen van je woning. Schade hieraan valt dus onder de opstalverzekering en dus niet onder de inboedelverzekering. Mocht je twijfelen over welke verzekering van toepassing is voor bepaalde schade, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij.


Onderhoudstips badkamer

Om lekkage en daarmee samenhangende schades te voorkomen, is het belangrijk om kitnaden in je badkamer regelmatig te controleren en te onderhouden. Gebruik hiervoor milde schoonmaakmiddelen en veeg na het douchen of baden de kitnaden droog. Een goed onderhouden kitnaad gaat gemiddeld vijf jaar mee.


Wat dekt je verzekering precies?

De meeste woonverzekeringen dekken schade door oorzaken zoals brand, inbraak en waterschade door leidingbreuk. Het is altijd verstandig om de polisvoorwaarden eerst zorgvuldig door te lezen voordat je een verzekering afsluit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Maak een vergelijking in onze woonvergelijker en kom erachter of wat de beste woonverzekering passend bij jouw situatie is.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.