Lekkage badkamer: welke verzekering? | Overstappen.nl

Lekkage badkamer: welke verzekering?

Een lekkage in je badkamer kan voor flinke schade zorgen, zowel aan je opstal als je inboedel. We leggen je op deze pagina uit hoe je waterschade door een lekkage in je badkamer kan verzekeren.

Lekkage badkamer verzekering

Schade door een lekkage in je badkamer kun je verhalen op zowel de inboedel- als de opstalverzekering. Het is dus van belang om te weten welke schade door welke verzekering wordt gedekt.

Lekkage badkamer opstalverzekering

Zorgt een lekkage in jouw badkamer voor waterschade aan de spullen die vastzitten aan jouw huis, zoals het plafond, het bad, de douchekabine, de douchebak en de leidingen? Deze onderdelen van je woning verzeker je met een opstalverzekering. Ook lekkage door onvoorziene omstandigheden is dan gedekt, zoals een plotselinge lekkage in je badkamer.

Lekkage badkamer inboedelverzekering

Heeft de lekkage in je badkamer ervoor gezorgd dat je inboedel heeft opgelopen? Schakel dan je inboedelverzekering in. Een lekkage in je badkamer kan bijvoorbeeld schade veroorzaken aan je laminaatvloer in de gang of je elektrische spullen in de badkamer zelf. Denk aan een dure föhn, een dure parfum of een krultang die je net hebt aangeschaft.

Mocht je twijfelen over welke verzekering van toepassing is voor bepaalde schade, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij.

Gevolgschade lekkage badkamer

Naast de directe schade van een lekkage kan er ook indirecte schade ontstaan. Als door een lekkage bijvoorbeeld tegels breken, of je moet een deel van een muur openen om de oorzaak van de lekkage te vinden, spreken we van gevolgschade. Gevolgschade wordt in de meeste gevallen ook gedekt door de opstalverzekering.

Slecht onderhoud niet verzekerd

In een aantal gevallen keert een verzekeraar niets uit bij een lekkage aan je badkamer. Denk aan achterstallig onderhoud. Wist je bijvoorbeeld dat de kitnaden in jouw badkamer niet meer waterdicht zijn en ontstaat er een lekkage bij de kitranden? Dan krijg je waarschijnlijk geen vergoeding van je verzekeraar.

Hetzelfde geldt bij schade door een slechte installatie. Soms ontstaat er waterschade in je badkamer vlak na de installatie van je nieuwe badkamer. In dat geval kun je er vanuit gaan dat de installatie de oorzaak is. Je kunt je aannemer dan aansprakelijk stellen. De aannemer betaalt de schade dan vanuit zijn aansprakelijkheidsverzekering.

Voorkom lekkage in je badkamer

Het voorkomen van een lekkage in je badkamer vereist regelmatig onderhoud. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om lekkages te voorkomen:

  1. Onderhoud de badkamer regelmatig: check de kitranden, de voegen en naden in je badkamer. Zijn ze randen versleten en aan vervanging toe? Doe dat dan zo snel mogelijk.
  2. Gebruik waterdichte verf in de badkamer en vochtige plekken in je woning. Zorg er voor dat de muren goed zijn afgewerkt.
  3. Maak het afvoerputje vrij en zorg dat er niks doorheen kan, zoals haren en ander vuil.
  4. Zorg ervoor dat douchekabines en deuren goed sluiten. Check ook hier het rubber van de aansluiting.
  5. Check regelmatig je leidingen om problemen vroegtijdig op te sporen.

Vind een woonverzekering die bij je past

Ben je op zoek naar een woonverzekering die schade zoals een lekkage in je badkamer dekt? In onze woonvergelijker kun je makkelijk verschillende woonverzekeringen met elkaar vergelijken op basis van dekking en premie. Zo vind je een voordelige verzekering die goed bij jou en je woning past.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Schade aan je badkamer valt meestal onder de opstalverzekering, omdat deze verzekering de vaste onderdelen van je woning dekt, zoals muren, vloeren en sanitair. Schade aan de losse onderdelen in je badkamer, zoals een föhn, parfum, elektrisch scheerapparaat, valt onder de inboedelverzekering.

Je kunt waterschade verzekeren met een woonverzekering. Waterschade aan de spullen in huis verzeker je met een inboedelverzekering, schade aan je woning zelf verzeker je met een opstalverzekering. Lees altijd goed de polisvoorwaarden van je verzekering door.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!