Kentekencheck | Overstappen.nl

Kentekencheck

Heb je een nieuwe auto op het oog? Check dan altijd eerst het kenteken! Waarom en hoe dat precies werkt, leggen de experts van Overstappen op deze pagina uit. Met deze informatie kun je meteen een vergelijking maken om de meest passende autoverzekering bij jouw nieuwe auto af te sluiten. Zo ben je snel verzekerd – klaar om te weg op te gaan!

Waarom een kentekencheck?

Bij een kentekencheck komt alle beschikbare informatie over een auto naar boven. Zo kom je er snel achter wat een auto waard is. Toch handig, als je een auto wilt kopen of verkopen. De waarde van de auto wordt bepaald door vraag en aanbod, het bouwjaar, de kilometerstand, eventuele schade aan de auto en de conditie van de motor.

Doe je een kentekencheck, dan krijg je de volgende informatie te zien:

  • Historie eigenaren
  • Waarde
  • Kilometerstand/tellerstand
  • APK-datum
  • Schadeverleden
  • Wegenbelasting

Waar kun je een kentekencheck doen?

Op meerdere websites kun je een gratis kentekencheck uitvoeren. Houd er rekening mee dat niet alle sites even uitgebreid zijn in het verstrekken van informatie. De betrouwbaarste site is het RDW, de organisatie die de registratie van alle voertuigen op zich neemt. Wil je meer gegevens ontvangen dan je te zien krijgt? Bij het RDW kun je voor een kleine vergoeding ook een volledig rapport aanvragen.

Hoe werkt een kentekencheck?

Het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) registreert alle rijbewijzen en gemotoriseerde voertuigen van Nederland. In Nederland is een voertuig gekoppeld aan een uniek kenteken, en alle gegevens die hierbij horen verzamelt het RDW. Deze gegevens kun je opvragen via een kentekencheck, die je gratis en online kunt doen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een kentekenbewijs!

Invullen kenteken

De eerste stap is het invoeren van je kenteken. Deze vind je uiteraard op de voor- of achterkant van de auto, maar ook op je kentekenbewijs.

De basisgegevens

Heb je het kenteken ingevoerd? Dan ontvang je alle basisgegevens van het voertuig, zoals de apk-gegevens, type voertuig, merk en aantal eigenaren. Ook horen hier enkele juridische gegevens bij, bijvoorbeeld of de auto als gestolen geregistreerd staat en of er een autoverzekering bij de auto is aangemeld.

Overige gegevens en privacy

Daarnaast ontvang je technische (bijvoorbeeld aantal zitplaatsen) en fiscale (catalogusprijs en belasting) gegevens. Het RDW noemt dit de niet-gevoelige gegevens. Gevoelige gegevens zoals die van de eigenaar mag het RDW vanwege privacy niet openbaar maken.

Wie kan een kentekencheck uitvoeren?

Een kentekencheck is voor iedereen toegankelijk, zodat niemand voor vervelende verrassingen komt te staan. Wil je bijvoorbeeld een tweedehands auto kopen en verzekeren? Via de kentekencheck wordt alle informatie inzichtelijk en kun je een juiste en doordachte keuze maken.

Het RDW houdt bij hoe vaak particulieren een kentekencheck doen. Doet iemand dit heel vaak? Dan kan het RDW de toegang tot de check weigeren. Voor bedrijven die vaak een kentekencheck moeten doen zijn aparte zakelijke abonnementen gemaakt. Meer informatie hierover vind je op de site van het RDW.

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Laatste update: 27-10-2023

Over schadeverzekeringsexpert Jerry

Schadeverzekeringsexpert Jerry is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • ​Rijksoverheid
  • Verbond van Verzekeraars
  • RDW