Kortlopende annuleringsverzekering

Of je al op reis bent of nog moet gaan: een annuleringsverzekering biedt uitkomst in vele situaties. Het afsluiten van een doorlopende- of kortlopende annuleringsverzekering zorgt ervoor dat jij met de juiste reden niet hoeft op te draaien voor de annuleringskosten van je reis. Dit kan voor de reis zijn, maar ook tijdens de reis. Lees op deze pagina alles over de kortlopende annuleringsverzekering.

Snel navigeren naar

Kortlopende annuleringsverzekering

Een reis annuleren is al vervelend genoeg. Opgezadeld zitten met financiële gevolgen is het laatste waar je aan wil denken. Begin je reis daarom goed met een kortlopende annuleringsverzekering en verzeker jezelf voor annulering, vertraging en het onderbreken van je reis. Deze tijdelijke annuleringsverzekering loopt voor de duur van je reis en geldt al voor vertrek én tijdens je reis.
 

Wat is een kortlopende annuleringsverzekering?

Een kortlopende annuleringsverzekering, ook wel een eenmalige annuleringsverzekering, is een verzekering die reizigers dekking biedt voor de kosten die ze kunnen maken als ze hun geplande reis moeten annuleren of onderbreken. In tegenstelling tot een doorlopende annuleringsverzekering, die geldig is voor een bepaalde periode (meestal een jaar) en meerdere reizen dekt, biedt een kortlopende annuleringsverzekering dekking voor een enkele reis.

Kortlopende annuleringsverzekering

Hoe werkt een kortlopende annuleringsverzekering?

Een tijdelijke annuleringsverzekering verschilt weer van een doorlopende annuleringsverzekering. Hieronder bespreken we de belangerijkste eigenschappen van een kortlopende annuleringsverzekering.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je los af, of in combinatie met een kortlopende reisverzekering. Je sluit dan een reis- en annuleringsverzekering af voor een enkele reis.

Reissom

Je reissom is het bedrag waarvoor je maximaal verzekerd bent. De reissom zijn alle kosten die je vooraf hebt gemaakt voor je reis. Meestal heb je een maximaal verzekerd bedrag voor één of meerdere personen. Indien je moet annuleren krijg je een gedeelte terug van de reissom.

Annuleringsreden

Je mag uitsluitend een claim indienen als je genoodzaakt bent om te annuleren. Wel moet dit een reden zijn die staat vermeld in de polsvoorwaarden van je reis- en annuleringsverzekering.

Boekingsperiode

Een kortlopende annuleringsverzekering mag je tot 7 dagen na boeking van je reis afsluiten. Het is aan te raden om op het moment van boeken een annuleringsverzekering af te sluiten.

Duur van de reis

Je kan een kortlopende annuleringsverzekering uitsluitend afsluiten voor een enkele reis. De maximale reisduur verschilt per verzekeraar zelf, maar is meestal 180 dagen.


Wat kost een kortlopende annuleringsverzekering?

De opgegeven reissom is van invloed op de kosten van je annuleringsverzekering. Je betaalt niet een maandelijkse premie zoals bij een doorlopende reisverzekering, maar een eenmalig bedrag. Meestal hanteert de reisverzekeraar een percentage van de totale reissom. Vaak is dit 5%, maar dit percentage kan oplopen tot zo’n 7%. Het is altijd aan te raden om zelf te berekenen of een kortlopende- of doorlopende annuleringsverzekering het voordeligst is in jouw situatie.

Rekenvoorbeeld: Stel je reis kost € 2.500. Je betaalt bij de reisverzekeraar 5% van je totale bedrag aan premie. Dit is dus 5% x € 2.500 = € 125.

Welk bedrag krijg ik vergoed?

Ook dit hangt weer af van je opgegeven reissom. Per gemiste dag krijg je een vergoeding van de totale reissom gedeeld door het aantal dagen dat je van plan was om op reis te gaan.

Rekenvoorbeeld: Je gaat 5 dagen op reis. Deze reis kostte in totaal € 2.000, maar na 3 dagen moet je onverwachts naar huis. Je krijgt € 2.000 / 5 dagen x 2 dagen = € 800 terug voor de overige 2 dagen.

Let op: Deze vorm van berekenen wordt niet door elke verzekeraar gehanteerd. Lees altijd de polisvoorwaarden door.


Doorlopende annuleringsverzekering voordeliger

Wist je dat wij geen kortlopende annuleringsverzekeringen hebben opgenomen in onze vergelijker? Dit is een bewuste keuze om het voor jou zo voordelig mogelijk te houden. In de meeste gevallen is het gunstiger om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Bij meer dan 2 reizen per jaar of één duurdere reis ben je meestal goedkoper uit met een doorlopende annuleringsverzekering.
 
Doorlopende annuleringsverzekering vergelijken

Rekenvoorbeeld kortlopende annuleringsverzekering

Stel, je hebt een reis gepland voor één week en de totale kosten voor vluchten, accommodatie en activiteiten bedragen € 2.000. Je wilt een kortdurende annuleringsverzekering afsluiten die tot een maximumbedrag van € 2.000 vergoed. De premie bij de verzekeraar bedraagt 5% van de totale reiskosten.

De berekening van de premie is dan als volgt:
5% van de totale reissom € 2.000  = € 100 aan eenmalige premie. Een doorlopende reisverzekering met doorlopende annuleringsverzekering kost gemiddeld € 5 per maand, oftewel € 60 per jaar.


In welke situaties kan ik gebruik maken van een kortlopende annuleringsverzekering?

Hieronder staan de meesst voorkomende situates waarin je gebruik kan maken van je kortlopende annuleringsverzekering. Lees voor de zekerheid altijd de polisvoorwaarden van je specifieke reisverzekeraar door:

 • Ongeval, ernstige ziekte of overlijden van jijzelf of dierbaren
 • Zwangerschap
 • Officieel ontbonden relatie
 • Bij een nieuwe baan of ontslag
 • Annulering reisgenoot
 • Niet voldoen aan noodzakelijk visum en inentingen
 • Vertraging bij vertrek
 • Politieke onrust of natuurrampen land van bestemming

Het is van belang dat je nog niet afwist van de gebeurtenissen, voordat je de annuleringsverzekering hebt afgesloten.


Veel gestelde vragen

  Wat is de beste kortlopende annuleringsverzekering?

  Wij hebben ervoor gekozen om geen kortlopende annuleringsverzekeringen aan te bieden in onze vergelijker. Waarom we dit niet doen? Als je 3 weken of langer per week op reis bent, is het voordeliger een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Ook de weekendjes weg zijn verzekerd.

  Kan ik een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten als ik al op reis ben?

  De kortlopende verzekering moet je afsluiten vóórdat je op reis gaat en kun je niet meer afsluiten tijdens je reis. Denk dus bij boeking goed na of je je wil beschermen tegen onvoorziene situaties.

  Wanneer moet ik een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten?

  Ons advies is direct bij het boeken van de reis een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Bij sommige verzekeraars krijg je tot 14 dagen de tijd dit af te sluiten. Een annuleringsverzekering afsluiten na boeking is dus meestal mogelijk.

  Wat is het verschil tussen een doorlopende en kortlopende annuleringsverzekering?

  Met een doorlopende annuleringsverzekering ben je gedurende het jaar verzekerd voor alle korte en langere reizen. Een kortlopende verzekering biedt dekking voor één specifieke reis en is geldig gedurende periode van de reis.

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.