Lesauto verzekeren: Hoe werkt dit? | Overstappen.nl

Lesauto verzekeren

Ben je rij-instructeur, dan is het noodzaak om je lesauto te verzekeren. Wij lichten toe waar je bij een lesauto verzekeren op moet letten. Let op: via Overstappen.nl is het niet mogelijk om een autoverzekering voor een lesauto af te sluiten.

Drie dekkingen bij lesauto verzekeren

Ga je een lesauto verzekeren, dan heb je een speciale verzekering nodig. Bij een particuliere verzekering ben je niet verzekerd tijdens het geven van rijlessen. Meestal kom je uit bij een zakelijke autoverzekering met aanvullende verzekeringen. Zoals bij elke autoverzekering, heb je de keuze uit drie dekkingen:

 • WA-autoverzekering;
 • Beperkt casco autoverzekering;
 • All risk autoverzekering.

Deze drie dekkingen bieden allemaal verschillende vergoedingen. Hoe uitgebreider je dekking is, hoe meer premie je betaalt voor je autoverzekering. Maar je bent dan wel tegen meer oorzaken van schade gedekt.

WA-autoverzekering

Een WA-autoverzekering is verplicht voor elke Nederlandse autobezitter. Je bent hiermee verzekerd voor schade die je toebrengt aan andere weggebruikers.

Beperkt casco autoverzekering (WA+)

De Beperkt casco autoverzekering vergoedt naast de dekking van de WA-autoverzekering ook schade aan je eigen auto die ontstaat door overmacht, zoals:

 • Storm
 • Inbraak
 • Natuurschade
 • Brand
 • Diefstal
 • Ruitschade

All risk autoverzekering

De meeste dekking krijg je met de All risk autoverzekering. Hier betaal je meestal het dubbele van de WA+. Je bent gedekt tegen:

 • Schade die je toebrengt aan andere weggebruikers
 • Schade aan je eigen auto die ontstaat door overmacht
 • De schade die je zelf veroorzaakt

Als je een rijschool hebt, houd er bij je keuze van de dekking dan rekening mee dat je inkomen afhankelijk is van je auto. Heb je bijvoorbeeld onverwacht zelf schade veroorzaakt aan je lesauto en deze is onbruikbaar, dan kom je voor een hoop extra kosten te staan. Met een wat oudere lesauto kun je waarschijnlijk wel uit de voeten met alleen een WA-autoverzekering. Zorg dan wel voor genoeg geld achter de hand zodat je een nieuwe auto kunt kopen als de tijd daar is. Je wilt immers geen problemen voor je rijschool.

Kijk hoe het zit met vervangend vervoer

Wil je je je lesauto verzekeren en een speciale verzekering afsluiten, dan heb je niet altijd recht op een vervangende lesauto. Alleen bij een All risk verzekering krijg je vervangend vervoer als je huidige lesauto wordt gerepareerd. Meestal is dit een gewone auto en geen lesauto. Dit kun je bij sommige verzekeraars wel afdekken, meestal als je verzekerd bent via een collectiviteit. Je betaalt dan wel meer aan premie. Ga je je lesauto verzekeren, kijk dan altijd of de door jou gekozen autoverzekering een dekking biedt waarbij je een auto met dubbele bediening krijgt als vervangend vervoermiddel.

Lesauto verzekeren: aanvullende verzekering

Ga je jouw lesauto verzekeren, kijk dan ook naar de aanvullende verzekeringen. Een verzekering voor je leerlingen en eventuele meerijders kan veel voordeel bieden in geval van nood. Kijk daarom voor een:

Schadeverzekering inzittenden

Als rij-instructeur ben je juridisch gezien de officiële bestuurder van de auto. Veroorzaakt jouw leerling schade of een ongeluk, dan ben jij aansprakelijk. De leerling en de eventueel achterin zittende leerling kunnen dan aanspraak maken op jouw WA-autoverzekering. Sluit daarom altijd een schadeverzekering voor inzittenden af. Iedereen is dan verzekerd tegen letselschade en materiële schade. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kun je bij alle daadwerkelijk geleden schade terugvallen op je verzekeraar.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt voordelen bij je lesauto verzekeren. Vooral bij lesauto’s ontstaat er makkelijk onduidelijkheid rondom de aansprakelijkheid. Het kan verzekeringstechnisch al snel ingewikkeld worden. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten, dan krijg je juridische hulp mochten jullie er onderling niet uitkomen. Bij een zakelijke rechtsbijstand heb je de keuze uit twee dekkingen:

 • Basisdekking voor verhaalschades en verkeersrisico’s;
 • Uitgebreide dekking waarbij geschillen met leveranciers en klanten worden gedekt.

Lesauto verzekeren: overige verzekeringen

Bij je lesauto verzekeren hangt het van je bedrijfssituatie af of je ook nog andere verzekeringen wilt afsluiten. Denk hierbij aan een:

Waar kan ik een lesauto verzekeren?

Via Overstappen.nl is het helaas niet mogelijk om een lesauto te verzekeren. Maar zoek in de bekende zoekmachines en je vindt genoeg lesautoverzekeringen. De kosten voor deze verzekeringen vallen wel iets hoger uit dan een particuliere autoverzekering, vanwege het grote risico op schade.

Autoverzekeringen vergelijken

Niet je lesauto verzekeren maar op zoek naar een particuliere autoverzekering? Plaats dan je gegevens in onze autoverzekeringvergelijker en vind de deal die het beste bij je past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 25-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!