Chippen hond

Het laten chippen van je hond is sinds 2013 een verplichting volgens wet- en regelgeving. Het plaatsen van een identificatiechip is een kleine ingreep die wordt uitgevoerd door de dierenarts. De chip wordt geplaatst onder de huid van de hond en bevat een uniek identificatienummer dat gekoppeld is aan persoonlijke informatie. Op deze informatiepagina wordt er dieper ingegaan op wat jij moet weten over het chippen van je hond.

Waarom chippen van je hond?

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je hond gechipt moet worden. Zo valt het plaatsen van een identificatiechip onder de eenmalige dierenartskosten van je hond. Er zijn drie redenen om je hond te laten chippen.

Identificatie van de hond

Als je hond vermist raakt kan de identificatiechip van het dier redding bieden. Op deze chip staat een uniek identificatienummer dat gekoppeld is aan de eigenaar. Informatie als de aangesloten dierenarts en het adres van het baasje kunnen zo worden uitgelezen. Niet iedereen kan deze informatie inzien. Dit kan alleen door een dierenarts of personeel van een dierenasiel. Belangrijk om te weten is dat een microchip geen GPS-tracker is en de locatie van je hond niet in realtime kan volgen. Het biedt echter een onmisbare schakel in het vinden van het baasje.

Chippen van je hond is verplicht

Sinds 1 april 2023 geldt een registratie- en chipplicht voor honden in Nederland. Kies je ervoor om je hond niet te chippen? Dan riskeer je een boete tot € 19.500.

Uitkering hondenverzekering

Als jij besluit om je hond te verzekeren is het bij sommige verzekeraars van noodzaak om je hond te laten chippen. Verzekeraars keren namelijk geen schadevergoeding uit als de hond niet geregistreerd staat.

Wat kost het chippen van je hond

Het chippen van je hond kan al vanaf € 45. Dit is inclusief registratiekosten van € 5. Meestal houdt een dierenarts gelijk een consult. Hierin wordt de gezondheid van de hond of puppy nagekeken. Dit ligt meestal rond de € 50. Zo ben je in totaal rond de € 100 kwijt aan het chippen en registreren van je hond.

Dekkingsoverzicht chippen

Niet elke hondenverzekering dekt het chippen van je hond. Hieronder de situatie per verzekeraar:
 

VerzekeraarVergoeding 
PetSecurNee
AegonNee
OHRA Tot 80%
UnivéNee
Figo PetJa

Wanneer moet ik mijn hond laten chippen?

Deze regels verschillen per situatie:

  • Ik koop mijn hond in Nederland: Dan moet je hond voordat hij 7 weken is worden gechipt. Wil jij je puppy voor deze 7 weken al verkopen? Dan moet je hond gechipt zijn voor de verkoop.
  • Mijn hond komt uit het buitenland: Als je hond uit het buitenland komt, dan geldt er een chipplicht binnen 14 dagen. Hierbij gelden geen verdere leeftijdsrestricties.

Europees huisdierenpaspoort hond

Wil je reizen met je hond binnen Europa? Dan heb je een Europees huisdierenpaspoort nodig voor je hond. Hierop staan simpelweg de vaccinaties die je hond heeft gehad. Het aanvragen gaat via je dierenarts en kan alleen als je hond al gechipt is.

Staat mijn hond geregistreerd?

De registratie van je hond kan bij verschillende databanken. Weet jij je chipnummer niet? Vraag deze dan aan jouw dierenarts. Met dit chipnummer kan jij erachter komen of je hond al geregistreerd staat.
 
Tip: Het checken van je registratie gaat gemakkelijk via Chipnummer
 
Bronnenlijst:

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
5 minuten 15-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het chippen van een hond is een kleine ingreep, waar jouw hond in principe weinig last van heeft.

Over het algemeen hoeft jouw hond maar één keer gechipt te worden. In een uitzonderlijk geval kan de chip het niet meer doen na een tijd.

Doorgaans nemen de instanties zelf contact op met jou als je hond gevonden is. Als dit niet het geval is, kan je met lokale dierenartsen, dierenasielen en de dierenambulance contact opnemen en het chipnummer van je hond vermelden. Je kan dan samen op zoek gaan naar je hond.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.