Terugval in schadevrije jaren: hoe werkt dat? | Overstappen.nl

Terugval in schadevrije jaren: hoe werkt dat?

Je denkt er misschien liever niet aan, en toch kan het gebeuren. Je hebt autoschade opgelopen en moet schade claimen bij je verzekeraar. Maar wat gebeurt er nu met je schadevrije jaren en no-claimkorting? Hoe werkt een terugval in schadevrije jaren?

Hoe werkt een terugval in schadevrije jaren?

Ieder jaar dat je geen autoschade claimt bij je autoverzekering, wordt dit door de verzekeraar geregistreerd als zogenaamd schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer no-claimkorting je krijgt op je premie. Door veilig te rijden verlaag je namelijk het risico voor de verzekeraar, en daar word je voor beloond.

Claim je toch schade? Dan val je terug in schadevrije jaren en raak je een deel van je korting weer kwijt. Voor het berekenen van de juiste kortingen gebruiken verzekeraars de bonus-malusladder.

“Heb je schade die je relatief makkelijk en betaalbaar zelf kunt laten repareren? Overweeg dan om de kosten zelf te dragen. Zo voorkom je een terugval in schadevrije jaren en behoud je je no-claimkorting.”
Jerry Poel
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Wat is de bonus-malusladder?

De bonus-malusladder is een tabel waarin wordt aangegeven hoeveel korting je krijgt bij ieder opgebouwd schadevrij jaar. Hoe meer jaren je zonder schade rijdt, hoe hoger je op de ladder klimt en hoe meer korting je krijgt. De totale korting kan oplopen tot wel 80%.

Elke verzekeraar hanteert een eigen tabel, maar het principe is hetzelfde:

  • Bonus: rijd je meerdere jaren zonder schade, dan stijg je op de ladder en krijg je steeds meer korting op je premie.
  • Malus: claim je schade bij je verzekeraar, dan val je juist enkele treden terug op de ladder en raak je schadevrije jaren kwijt. Hierdoor neemt je no-claimkorting af en kan je premie flink stijgen.

Hoeveel treden zak je bij een terugval in schadevrije jaren?

Hoeveel treden je zakt bij een terugval in schadevrije jaren hangt af van je dekking en de soort schade die je claimt. In de meeste gevallen bouw je langzamer schadevrije jaren op dan dat je ze kwijtraakt. Doorgaans ben je na een schadeclaim 5 schadevrije jaren kwijt, en dat betekent meestal een flink verschil in je korting.

Claim je regelmatig schade, dan kun je ook negatieve schadevrije jaren opbouwen. Dit heet een malusregistratie. Een malusregistratie resulteert in een toeslag op je premie, in plaats van de korting die je misschien gewend was.

Benieuwd naar een voorbeeld van kortingen per trede? Deze vind je op onze pagina over de bonus-malusladder.

Vaak wordt bij de bovenste paar treden van de bonus-malusladder hetzelfde kortingspercentage gerekend. Sta je dus op de bovenste trede en claim je schade? Dan kan het zijn dat je omlaag gaat in schadevrije jaren, maar nog steeds hetzelfde percentage korting ontvangt.

Verschilt de bonus-malusladder per verzekeraar?

Terwijl het principe bij iedere verzekeraar hetzelfde is, zitten er in de indeling van de bonus-malusladder een aantal verschillen. Zo hanteren de meeste verzekeraars ladders met 18 tot 21 treden, maar zijn de kortingen die bij deze treden horen niet altijd hetzelfde. Krijg je bij bijvoorbeeld verzekeraar A 70% korting op trede 15, dan kan dat bij verzekeraar B maar 60% zijn.

Niet iedere verzekeraar heeft een bonus-malusladder. Sommige verzekeraars, zoals Allianz Direct, kiezen ervoor om hun eigen kortingen te berekenen aan de hand van het aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie uitpakt.

Gevolgen terugval schadevrije jaren bij geen schuld

Natuurlijk kun je er niet altijd iets aan doen als er schade aan je auto ontstaat. Ben je zelf niet aansprakelijk? Dan heeft dit geen gevolgen voor je plek op de bonus-malusladder en val je niet terug in schadevrije jaren. Je verzekeraar zal in dit geval proberen om de kosten van de schade verhalen op de andere partij.

Bespaar op je autoverzekering

Op zoek naar de verzekeraar met de hoogste no-claimkorting en de beste deal voor jouw auto? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Na het melden van schade val je 5 treden terug op de bonus-malusladder. Heb je 15 of meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan val je altijd terug naar 10 schadevrije jaren wanneer je schade claimt.

Ja, je schadevrije jaren worden centraal geregistreerd in een database genaamd Roy-data. Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar, kun je deze schadevrije jaren meenemen. Zorg ervoor dat je huidige verzekeraar een correct overzicht van je schadevrije jaren verstrekt.

Op je premie besparen? Probeer dan het volgende:

  • Claim geen kleine schades: betaal kleine schades zelf om je schadevrije jaren en bijbehorende no-claimkorting te behouden.
  • Vergelijk verzekeraars: gebruik een vergelijkingssite zoals Overstappen.nl om verschillende verzekeraars en premies te vergelijken.
  • Kies een hoger eigen risico: hoe hoger je eigen risico, hoe lager doorgaans je premie.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!