Energie aanbieders

Vergelijk direct alle energie aanbieders
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar
Thuiswinkel Waarborg

Meer dan 35 energie-aanbieders voorzien Nederlandse huishoudens en bedrijven van energie. Sommige aanbieders wekken zelf energie op, andere kopen energie in en leveren dit aan huishoudens of bedrijven. Energie-aanbieders moeten een vergunning krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit voor ze zich energie-aanbieder mogen noemen.

Groei aantal energie-aanbieders

Na het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 kwamen er veel energie-aanbieders bij. Bijvoorbeeld kleine prijsvechters die lage prijzen kunnen aanbieden, door zich alleen te richten op de basics. Zij besparen geld door alles online te regelen of een efficiënte bedrijfsvoering te voeren. Of energie-aanbieders concurreren met elkaar met duurzame energie of extra dienstverlening. Door de privatisering kunnen consumenten uit veel meer energie-aanbieders kiezen. Eneco, Nuon en Essent zijn momenteel de grootste energie-aanbieders in Nederland.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Extra diensten energie-aanbieders

Een aantal energie-aanbieders biedt naast de standaard energiediensten aanverwante energiediensten aan, zoals:

  • energieadviseurs
  • zonnepanelen
  • cv-ketels.

Bij sommige energie-aanbieders kunnen huishoudens ook terecht voor consumentenproducten als verzekeringen en tv+internet+bellen.

Hoog serviceniveau

Er zijn ook energie-aanbieders die veel aandacht besteden aan een hoog serviceniveau. Dit doen zij door:

  • veel aandacht te besteden aan persoonlijk contact.
  • het versturen van nieuwsbrieven met kortingsacties.
  • het aanbieden van slimme meters.
  • het aanbieden van informatie over iemands energieverbruik op de website.
  • het geven van bespaartips.

Energie-aanbieders zakelijke en/of particuliere markt

De meeste energie-aanbieders richten zich zowel op de zakelijke als de particuliere markt. Een aantal energie-aanbieders richt zich puur op de zakelijke markt, zoals MKB-energie of Scholt Energy Control. Er zijn ook energie-aanbieders die zich focussen op bepaalde branches. DGB Energie heeft bijvoorbeeld expertise in de agrarische sector. De Nederlandse Energie Maatschappij en OneforOne richten zich op de consumentenmarkt.

Energie-aanbieders groene of grijze energie

Steeds meer energie-aanbieders verduurzamen en leveren geheel of gedeeltelijk groene energie. In onze vergelijker zie je precies welke energie-aanbieders groene energie leveren. Deze energie-aanbieders produceren zelf groene energie of kopen groene energie afkomstig uit buurlanden als Duitsland en Noorwegen in. Er zijn ook energie-aanbieders die grijze energie, opgewekt in centrales met fossiele brandstoffen, aanbieden. Door je voorkeuren in de vergelijking op te geven, krijg je een overzicht van goedkope energie-aanbieders die bij je wensen passen.

Energie-aanbieders die energie opwekken

Veel energie-aanbieders kopen energie in die zij aan klanten verder distribueren. Een aantal energie-aanbieders wekt ook zelf energie op, denk aan NUON, Essent, Electrabel, Delta en E.ON. Een aantal energie-aanbieders richt zich op 1 bepaalde techniek van energieopwekking. Zo is HVC Energie bedreven in het opwekken van energie uit afvalverbranding. Energie-aanbieder Atoomstroom is er voor voorstanders van het opwekken van atoomenergie. De Windunie biedt alleen windenergie aan.

Regiogerichte energie-aanbieders

Voor de liberalisering van de energiemarkt waren consumenten aangewezen op energie-aanbieders in hun regio. Tegenwoordig kunnen consumenten bij alle energie-aanbieders terecht. Desondanks zijn er energie-aanbieders die zich concentreren op het leveren van energie op de regionale markt of in een bepaalde regio veel klanten hebben. Denk hierbij onder andere aan Delta (Zeeland), Frivius (Friesland), Twence (Twente), Gemeente Amsterdam Afval Energie Bedrijf (Amsterdam) en Noordhollandse Energie Coöperatie (Noord-Holland).

Energie-aanbieders vergelijken

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.