Energie-aanbieders

Meer dan 20 energie-aanbieders voorzien Nederlandse huishoudens en bedrijven van energie. Sommige aanbieders wekken zelf energie op, andere kopen energie in en leveren dit aan huishoudens of bedrijven. Energie-aanbieders moeten een vergunning krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit voor ze zich energie-aanbieder mogen noemen.

Groei aantal energie-aanbieders

Na het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 kwamen er veel energie-aanbieders bij. Bijvoorbeeld kleine prijsvechters die lage prijzen kunnen aanbieden, door zich alleen te richten op de basics. Zij besparen geld door alles online te regelen of een efficiënte bedrijfsvoering te voeren. Of energie-aanbieders concurreren met elkaar met duurzame energie of extra dienstverlening. Door de privatiseirng kunnen consumenten uit veel meer energie-aanbieders kiezen. Eneco, Nuon en Essent zijn momenteel de grootste energie-aanbieders in Nederland.

Energie-aanbieders vergelijken

Extra diensten energie-aanbieders

Een aantal energie-aanbieders biedt naast de standaard energiediensten aanverwante energiediensten aan, zoals:

 • energieadviseurs
 • zonnepanelen
 • cv-ketels.

Bij sommige energie-aanbieders kunnen huishoudens ook terecht voor consumentenproducten als verzekeringen en tv+internet+bellen.

Hoog serviceniveau

Er zijn ook energie-aanbieders die veel aandacht besteden aan een hoog serviceniveau. Dit doen zij door:

 • veel aandacht te besteden aan persoonlijk contact.
 • het versturen van nieuwsbrieven met kortingsacties.
 • het aanbieden van slimme meters.
 • het aanbieden van informatie over iemands energieverbruik op de website.
 • het geven van bespaartips.

Energie-aanbieders zakelijke en/of particuliere markt

De meeste energie-aanbieders richten zich zowel op de zakelijke als de particuliere markt. Een aantal energie-aanbieders richt zich puur op de zakelijke markt, zoals MKB-energie of Scholt Energy Control. Er zijn ook energie-aanbieders die zich focussen op bepaalde branches. DGB Energie heeft bijvoorbeeld expertise in de agrarische sector. De Nederlandse Energie Maatschappij en OneforOne richten zich op de consumentenmarkt.

Energie-aanbieders groene of grijze energie

Steeds meer energie-aanbieders verduurzamen en leveren geheel of gedeeltelijk groene energie. In onze vergelijker zie je precies welke energie-aanbieders groene energie leveren. Deze energie-aanbieders produceren zelf groene energie of kopen groene energie afkomstig uit buurlanden als Duitsland en Noorwegen in. Er zijn ook energie-aanbieders die grijze energie, opgewekt in centrales met fossiele brandstoffen, aanbieden. Door je voorkeuren in de vergelijking op te geven, krijg je een overzicht van goedkope energie-aanbieders die bij je wensen passen.

Energie-aanbieders die energie opwekken

Veel energie-aanbieders kopen energie in die zij aan klanten verder distribueren. Een aantal energie-aanbieders wekt ook zelf energie op, denk aan NUON, Essent, Electrabel, Delta en E.ON. Een aantal energie-aanbieders richt zich op 1 bepaalde techniek van energieopwekking. Zo is HVC Energie bedreven in het opwekken van energie uit afvalverbranding. Energie-aanbieder Atoomstroom is er voor voorstanders van het opwekken van atoomenergie. De Windunie biedt alleen windenergie aan.

Waarom energie vergelijken?

 • Alle goede energiedeals in een overzicht
 • Exclusieve korting via Overstappen.nl, goedkoper dan via de leverancier
 • Gratis overstapservice, zodat je nooit zonder energie komt te zitten

Regiogerichte energie-aanbieders

Voor de liberalisering van de energiemarkt waren consumenten aangewezen op energie-aanbieders in hun regio. Tegenwoordig kunnen consumenten bij alle energie-aanbieders terecht. Desondanks zijn er energie-aanbieders die zich concentreren op het leveren van energie op de regionale markt of in een bepaalde regio veel klanten hebben. Denk hierbij onder andere aan Delta (Zeeland), Frivius (Friesland), Twence (Twente), Gemeente Amsterdam Afval Energie Bedrijf (Amsterdam) en Noordhollandse Energie Coöperatie (Noord-Holland).

Energie-aanbieders vergelijken

Energie-aanbieders vergelijken is de manier om de aanbieder te vinden die aan je wensen voldoet. Wij tonen je een overzicht van de beste energie-aanbiedingen voor jouw situatie. Heb je een geschikte energieleverancier gevonden? Ook het overstappen, regel je snel en eenvoudig online.

Energie vergelijken
Energie vergelijken

Vul je postcode en huisnummer in:

{{energy_consumption_buttons_show ? 'Schat mijn jaarverbruik' : 'Vul je jaarverbruik in'}}

1
2
Kies je huidige leverancier Kies je huidige leverancier

Zojuist overgestapt

 • 17 januari, 11:53 Dhr. W. uit Veldhoven is overgestapt naar Pure Energie
 • 17 januari, 11:47 Dhr. T. uit Beilen is overgestapt naar E.ON
 • 17 januari, 11:47 Dhr. de K. uit Weert is overgestapt naar Oxxio

Reviews Overstappen.nl

"Top."

Peter van Holst, 15. jan