FENOR
Contactgegevens
Fenor Energie vraagt faillissement aan
Op 17 december heeft de ACM bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van Fenor is ingetrokken. De reden hiervan is dat Fenor niet meer in staat was om op een betrouwbare manier energie te leveren aan haar klanten. Klanten hoeven niet bang te zijn dat zij in de kou komen te zitten. Budget Energie heeft alle klanten van Fenor overgenomen, dit betekent dat je automatisch stroom en gas geleverd zult krijgen door deze leverancier. In de eerste week van januari hebben zij een mail gestuurd met je nieuwe tarieven. Op deze pagina kan je lezen over wat je nu het best kan doen en geven we antwoord op de veelgestelde vragen.
Over Fenor
Fenor Energie was in 2012 opgericht en richtte zich op zowel de kleinzakelijke markt als de particuliere markt. De leverancier wilde de dienstverlening op de energiemarkt verhogen en hecht veel waarde aan korte lijnen met de klant. Het bedrijf had tot december 2021 zo’n 36.000 klanten. Door de hoge inkoopprijzen voor stroom en gas was Fenor in de financiële problemen gekomen. Dit heeft ertoe geleid dat zij op 16 december 2021 faillissement hebben aangevraagd en de ACM de leveringsvergunning heeft ingetrokken. De rechtbank heeft een curator aangesteld namelijk mr. H.C. Lunter.
Hoe nu verder?
Op 28 december was bekend gemaakt dat alle klanten van Fenor per 30 december energie geleverd krijgen door Budget energie. De curator en Budget Energie hebben in overleg met ACM een overeenstemming bereikt. De tarieven die Budget Energie gaat hanteren voor de klanten zijn in de eerste week van januari bekend gemaakt. Op 4 januari hebben de klanten van Budget Energie een mail ontvangen over hun maandelijkse tarief. Hieronder kan je lezen wat de precieze tarieven zijn en wat ons advies was.
Je nieuwe tarieven bij Budget Energie
In de eerste week van januari hebben alle Fenor klanten een mail ontvangen van Budget Energie met daarin de nieuwe tarieven. Neem een kijkje in je mail om erachter te komen welke tarieven jij gaat betalen. Er geldt niet één gastarief voor alle Fenor klanten, het tarief verschilt per klant. Vermoedelijk komt dit doordat er een rekensom was losgelaten op de gastarieven die je bij Fenor had. Wij verwachten dat er binnenkort duidelijkheid gegeven wordt over hoe deze bedragen precies tot stand zijn gekomen. Zodra hier meer over bekend was zal dat op deze pagina worden geüpdate.
De gastarieven die Budget Energie hanteert staan vast tot het einde van de contractdatum van Fenor. Dus bijvoorbeeld; het contract van een klant liep 30 augustus 2022 af bij Fenor, dan lopen tot die datum de gastarieven. Het stroomtarief was voor iedereen gelijk. Dit variabele stroomtarief geldt voor de maanden januari 2022 en februari 2022 en daarna gaat Budget Energie kijken of ze dit gaan wijzigen.
Wat kan je nu het beste doen?
Doordat het aanbod van Budget Energie voor iedere klant anders was kunnen we op dit moment geen eenduidig advies geven. Daarom hierbij een algemeen advies dat we kunnen geven: ‘Bekijk wat je nieuwe variabele tarieven zijn en vergelijk deze met het aanbod in onze vergelijker.” Let hierbij wel op dat het contract van Budget Energie variabel was en de stroomtarieven na februari 2022 kunnen wijzigen. Houdt ook rekening met de datum waarop je vaste gastarief afloopt. (De einddatum van je Fenor contract)
Let op
Let op: Zeg niet zomaar zelf je contract op, dan kun je zonder stroom of gas komen te zitten. Als jij via onze vergelijker overstapt naar een nieuwe energieleverancier, dan zegt de nieuwe leverancier jouw huidige contract op. Hierbij wordt er rekening gehouden met de opzegtermijn.
Opzegtermijn
Wil je niet bij Budget Energie blijven dan mag je een contract bij een nieuwe leverancier aanvragen, dit contract mag wel pas vanaf 30 januari 2022 starten. Budget Energie brengt echter geen boete in rekening. Je hoeft dit overigens ook niet aan Budget Energie door te geven, zij horen van deze overstap via de nieuwe leverancier. Het is nog onduidelijk wat de opzegtermijn van je variabele contract bij Budget Energie is.
Veelgestelde vragen faillissement Fenor
Kom ik nu zonder stroom of gas te zitten?
Nee, je komt niet zonder stroom of gas te zitten. Dit wordt altijd goed geregeld door de ACM zodat consumenten zich hier geen zorgen om hoeven te maken. Fenor blijft jouw leverancier totdat Budget Energie gaat leveren op je adres. In dit geval neemt Budget Energie de levering vanaf 30 december 2021 over.
Is het al mogelijk om over te stappen?
Tot 30 december 2021 was het niet mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier. Dit is een zogeheten ‘venster periode’ waarin de ACM en curator ervoor zorgen dat je een nieuwe leverancier toegewezen krijgt. Ze noemen dit ook wel een ‘’freeze’’ periode. Je bent na deze periode vrij om over te stappen naar een andere leverancier. Echter kan Budget Energie een opzegtermijn hanteren van maximaal 30 dagen. In theorie kan de door jou uitgekozen leverancier pas gaan leveren na deze opzegtermijn.
Wat als ik nog geld terug zou krijgen van Fenor?
Helaas is er een grote kans dat je je geld niet meer terugkrijgt. Wanneer er een energieleverancier failliet wordt verklaard zijn er altijd veel schuldeisers. Consumenten staan vaak niet bovenaan op de lijst. Dat maakt de kans klein dat je het (volledige) bedrag terugkrijgt. Wanneer je nog geld tegoed hebt van Fenor kun je dit aangeven bij de curator. Zij zullen kijken of je uiteindelijk geld terugkrijgt of niet.
Krijg ik nog een incasso voor de maand december?
Nee, op de website van Fenor staat dat zij geen incasso zullen versturen voor de maand december. Daarbij geven ze aan dat de maand januari door de nieuwe leverancier in rekening wordt gebracht.
Is het handig om mijn automatisch incasso te storneren?
Dit is moeilijk te zeggen. Je kunt storneren, maar je moet altijd betalen voor de stroom en gas die je hebt verbruikt. De ACM geeft aan dat je altijd moet betalen voor de stroom en gas die je hebt verbruikt. Als er volgens de rekening blijkt dat je moet bijbetalen, dan zal je dit moeten doen. Betaal je met een automatische incasso? Dan heb je altijd het recht om te storneren. Let op: hier kunnen gevolgen aan zitten. Zo kun je bijvoorbeeld een betalingsachterstand oplopen. De ACM geeft aan dat je in sommige gevallen de betalingsachterstand mag verrekenen met het bedrag dat je terugkrijgt van je leverancier. Let ook hier op: hier zijn wettelijke regels voor. Twijfel je over het storneren? Voor gratis persoonlijk juridisch advies kun je terecht bij het juridische loket.
Ik heb al een overstap aangevraagd, wat nu?
Bij voorgaande faillisementen zagen we dat aangevraagde overstappen door gingen. We gaan er daarom vanuit dat bij dit faillissement jou overstap ook doorgaat. Mocht je toch bericht krijgen dat de overstap niet door gaat, neem dan contact op met de door jou gekozen leverancier om te kijken of zij dit alsnog voor je kunnen regelen.
Wie gaat mij nu stroom en gas leveren?
Op 28 december is bekend gemaakt dat alle klanten van Fenor per 30 december energie geleverd krijgen van Budget energie. Budget Energie is onderdeel van Budget Thuis. Samen met NLE, dat ook onderdeel is van Budget Thuis, levert het bedrijf energie aan ongeveer 700.000 klanten. Het richt zich op het leveren van groene stroom en gas binnen Nederland.
Is het nieuwe contract met dezelfde voorwaarden als mijn contract bij Fenor?
Nee, helaas is dit niet het geval. Budget Energie heeft een aanbod gedaan met andere tarieven en voorwaarden dan je bij Fenor had. Het gaat bij alle klanten om een variabel contract, echter verschillen de tarieven per klant. In de alinea “Wat kan je nu het beste doen?” geven we advies over wat je nu het beste kunt doen.
Tot wanneer blijft Fenor stroom en/of gas leveren?
Fenor blijft stroom en/of gas leveren tot 30 december 2021. Vanaf dat moment neemt Budget Energie de levering op zich. Je komt dus niet zonder stroom en/of gas te zitten.
Moet ik mijn meterstanden doorgeven aan Fenor?
Ja, wanneer er wordt gevraagd om de meterstanden door te geven is dit altijd goed om te doen. Als je een slimme meter hebt wordt dit automatisch uitgelezen.
Wat doet de curator?
De curator gaat zich bezig houden met het in kaart brengen van de bezittingen en schulden. Aan de hand van deze informatie worden de schuldeisers inzichtelijk. Onder deze schuldeisers vallen alle mensen die nog geld tegoed hebben van Fenor. Het zal dan ook de taak zijn van de curator om de tegoeden onder de belanghebbende te verdelen. Hierover zal de curator later contact opnemen.
Contactgegevens Fenor
Op de website van Fenor, de website van Budget Energie en de website van de curator worden veel vragen beantwoordt. Mocht je toch nog vragen hebben voor Fenor of de curator dan kun je via de onderstaande contactgegevens contact opnemen.
Voor eventuele vragen over je energiecontract kun je Fenor bellen op 085-7733120. Voor specifieke vragen voor de curator kun je contact opnemen met Yspeert advocaten. Gezien de omvang van het faillissement heeft contact per mail de voorkeur. Het email adres is: fenorenergie@yspeert.nl. Ook kun je telefonisch contact opnemen via 0512-334125.
Meer over energie
Heb je nog vragen?
Is jouw vraag hierna nog niet beantwoord? Neem dan contact op met onze klantenservice.