Welkom Energie | Overname door Eneco na faillissement

Welkom Energie

Energieleverancier Welkom energie

Contactgegevens
welkom@welkom-energie.nl
welkom-energie.nl
Vergelijk energieleveranciers

Welkom Energie failliet

Welkom Energie is op vrijdag 29 oktober 2021 door de rechtbank in Lelystad failliet verklaard. De rechtbank heeft mr. S.J. van Raaijen aangesteld als curator. Hij is verantwoordelijk voor de afwikkeling van het faillissement.

Hoe nu verder?

Op 27 oktober 2021 is bekend gemaakt dat Eneco de klanten van Welkom Energie overneemt.

Eneco heeft de tarieven bekend gemaakt en op 5 november hebben de klanten van Welkom Energie een mail ontvangen over hun maandelijkse tarief. Dit wordt gemiddeld 289 per jaar per huishouden. Hieronder kan je lezen wat de precieze tarieven zijn en welke opties je op dit moment hebt.

Door de hoge inkoopprijzen voor stroom en gas is Welkom Energie in de financiële problemen gekomen. Daardoor kan Welkom Energie niet meer aan de voorwaarden voor een leveringsvergunning voldoen, zodoende heeft de ACM de vergunning ingetrokken. Vanaf 1 november 2021 wordt Eneco de energieleverancier van alle klanten van Welkom Energie. Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen over zijn, daarom zullen wij onderaan de pagina de veelgestelde vragen beantwoorden met betrekking tot de overname.

Ga snel naar

Over Welkom Energie

Sinds 12 februari 2019 leverde het energiebedrijf energie aan consumenten. Op 27 oktober 2021 is de leveringsvergunning door het ACM ingetrokken. Vanaf 1 november zijn alle klanten overgenomen door Eneco.
De energieleverancier vond het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en de sociale verbinding in de maatschappij te bevorderen. Dit deden ze door activiteiten en sociale projecten te sponsoren. Daarnaast wilden ze ervoor zorgen dat iedereen zich welkom zou voelen om over te stappen.

Contactgegevens Welkom Energie

Door het intrekken van de leveringsvergunning is het niet meer mogelijk om Welkom Energie te bellen. Op dit moment kan je wel op de website van Welkom Energie terecht, daar hebben ze een chatbox waarin je je vragen kan stellen. Staat jouw vraag er niet bij staan of wil je een klacht in willen dienen dan kan je ook een email sturen naar: welkom@welkom-energie.nl of naar wp@okkerse-schop.nl

Wat te doen bij verhuizing?

Ga je verhuizen? Geef je verhuizing dan vanaf nu door aan Eneco. Heb jij je verhuizing al doorgegeven aan Welkom Energie, dan raadt Eneco aan om deze alsnog door te geven. Zo weet je zeker dat je altijd stroom en/of gas geleverd krijgt in je nieuwe huis.

Opzeggen Welkom Energie

Je kan je contract bij Welkom Energie niet meer opzeggen. Wel kan je een aanvraag doen voor een andere energieleverancier, deze wordt pas na 1 november in behandeling genomen. Dit betekent dat je nieuwe contract pas vanaf 1 december in kan gaan. Wij raden je alleen af om nu een aanvraag te plaatsen aangezien de nieuwe tarieven van Eneco op dit moment nog niet bekend zijn.

Veelgestelde vragen overname Welkom Energie

Op 27 oktober 2021 is de leveringsvergunning van Welkom Energie door de ACM ingetrokken. Vanaf 1 november mag Welkom Energie geen stroom en/of gas meer leveren aan al haar klanten en alle bestaande contracten en voorwaarden worden beëindigd. Vanaf 1 november neemt Eneco alle klanten van Welkom Energie over. Wij snappen dat veel klanten zich afvragen wat dit voor hen betekent en hoe het nu verder zal gaan. Daarom hebben wij de veelgestelde vragen, met betrekking tot de overname, voor jou op een rijtje gezet.

Mag Eneco de klanten van Welkom Energie overnemen?

Ja, dit mag. Welkom Energie is haar leveringsvergunning kwijtgeraakt. Door het stijgen van de inkoopprijs voor stroom en gas zijn ze in de financiële problemen gekomen. Hierdoor konden zij niet meer voldoen aan de voorwaarden voor een leveringsvergunning en heeft het ACM besloten om deze in te trekken. Daarna is er samen met het ACM gekeken naar een geschikte energieleverancier die de klanten over kan nemen. In dit geval is dat Eneco geworden.

Hoe Overstappen.nl hierin staat

Het aanbod van onze vergelijker bestaat uit het beschikbare aanbod van energieleveranciers met een officiële leveringsvergunning van de ACM. Bij het verlenen van een vergunning toetst de ACM onder andere op het businessplan, financieel plan, leveringszekerheid en inkoopstrategie. Dus op goed vertrouwen van de selectie van de ACM voegen wij de energieleveranciers aan onze vergelijker toe. In deze situatie is de ACM de toezichthouder en Overstappen.nl de informant. Wij betreuren de situatie en doen ons best om je zo goed mogelijk te informeren. Ook helpen we je graag om te kijken wat het beste is om te doen in jouw situatie.

Krijg ik dezelfde overeenkomst als bij Welkom Energie?

Nee, het contract met Welkom Energie wordt per 1 november beëindigt. Eneco neemt niet je huidige voorwaarden en tarieven over. Eneco heeft zijn tarieven voor de klanten van Welkom Energie op 3 november 2021 bekend gemaakt. Gemiddeld zal een huishouden 289 euro per maand gaan betalen voor stroom en/of gas.

Wat is het aanbod van Eneco?

Eneco biedt alle klanten van Welkom Energie een variabel contract aan. Hierbij hebben ze de leveringstarieven van 1 november 2021 tot en met 1 maart 2022 vastgezet. Het variabele contract is vrij opzegbaar waardoor je te allen tijde vrij bent om over te stappen.

Tarieven van Eneco voor Welkom Energie klanten

Dit zijn de tarieven die Eneco je aanbiedt vanaf 1 november 2021 tot 1 maart 2022. Let op: Per 1 maart zullen deze tarieven weer wijzigen.

Stroom enkel€ 0,45855 per kWh
Normaal€ 0,49352 per kWh
Dal€ 0,41986 per kWh
Vaste leveringskosten Stroom€ 5,99 per maand €71,88 per jaar
Gas m3€ 1,80442 m3
Vaste leveringskosten Gas€ 5,99 per maand €71,88 per jaar

De opzegtermijn van het nieuwe Eneco contract

Gedurende de maand november hanteerde Eneco een opzegtermijn van 30 dagen. Vanaf december 2021 verandert de opzegtermijn naar 9 dagen. Wanneer jij zelf je contract opzegt moet je rekening houden met deze opzegtermijn.
Let op: zeg niet zomaar je huidige contract op, zonder dat je een nieuwe energieleverancier hebt. dan kan je worden afgesloten van stroom en/of gas.

Stap jij over via onze vergelijker naar een andere energieleverancier, dan zegt jouw nieuwe leverancier jouw huidige contract op. Zij houden automatisch rekening met de opzegtermijn van je huidige leverancier.

Welke opties zijn er?

1. Je bent niet tevreden met het aanbod van Eneco.
Als jij niet tevreden bent met het aanbod van Eneco heb jij de mogelijkheid om over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit zal waarschijnlijk een overstap zijn naar een vast contract. In onze vergelijker kan je zien wat het huidige aanbod is.

Energie vergelijken

2. Je bent wel tevreden met het aanbod of wilt nog even afwachten wat er in de energiemarkt gaat gebeuren.

Als jij wel tevreden bent met het aanbod of nog even af wilt wachten, is dit ook een mogelijkheid. Je zal dan de bovenstaande tarieven betalen voor stroom en/of gas. Maar je hebt dan wel de vrijheid om over te stappen wanneer je wilt.
Let op: In de wintermaanden gebruik je vaak meer stroom en/of gas dan in de zomermaanden. Hierdoor kunnen de kosten oplopen. Blijf onze website goed in de gaten houden voor de meest actuele tarieven.

Aangezien voor iedereen de situatie anders is, adviseren wij om goed te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Wat kan jij het beste doen; overstappen of even afwachten? Heb jij behoefte aan meer informatie met betrekking op jouw situatie? Dan helpen wij jou graag.

Wil jij misschien overstappen?

Dan kan je nu alvast een vergelijking maken via onze vergelijker. Om je hier zo goed mogelijk bij te helpen hebben we voor jou op een rijtje gezet wat je nu zou kunnen doen:

  1. Open de vergelijker.
  2. Vul je gegevens in.
  3. Start de vergelijking.
  4. Vergelijk de uitkomsten van onze vergelijker met de tarieven van Eneco.
  5. Een deal in de vergelijker gevonden? Vul het aanvraagformulier in.
  6. Geef in het aanvraagformulier op onze website aan dat je huidige contract op 31 november afloopt. Het kan zijn dat je nieuwe leverancier je iets later overneemt, tot die tijd blijft Eneco stroom en gas leveren.

Aanvraag bevestigd? Je ontvangt dan binnen 5 werkdagen het energiecontract. Houd je mail in de gaten.

Let op: nadat je een aanvraag hebt gedaan dan duurt het minimaal 4 tot 6 weken totdat je nieuwe energieleverancier begint met leveren. De precieze startdatum is te vinden in het contract van je nieuwe energieleverancier. Het is dus mogelijk dat je nieuwe contract later dan 1 december in zal gaan.

Word mijn stroom en/of gas nu afgesloten?

Nee, je komt in Nederland nooit zomaar zonder stroom en/of gas te zitten. In Nederland is de afspraak gemaakt dat de levering van stroom en/of gas door een andere leverancier wordt overgenomen als de energieleverancier dit zelf niet meer kan leveren.

Let op: Als jij zelf jouw contract opzegt kan je wel zonder stroom en/of gas komen te zitten.

Hoe wordt dat in deze situatie aangepakt?

Welkom Energie zal tot 1 november jou stroom en/of gas leveren. Vanaf 1 november neemt Eneco dit over. Voor klanten geldt dat je vanaf 1 november tot 1 december in een overgangsperiode zit waarin jij het contract niet kan stoppen. In deze periode kan je wel een overstap aanvragen als jij dat wilt.

Klopt het dat Eneco mij een rekening stuurt?

Ja dit klopt. Eneco zal jou een rekening sturen voor jouw stroom en/of gasverbruik voor de periode van 1 november tot 1 december. Zij zullen rond 27 november 2021 het termijnbedrag van november afschrijven. Als jij daarna klant blijft bij Eneco wordt het nieuwe bedrag maandelijks van je rekening afgeschreven.

Moet ik zelf mijn meterstanden doorgeven?

Alleen als de leverancier aan jou vraagt om de meterstanden door te geven moet je dit zelf doen. Het is in dat geval ook heel erg belangrijk dat je dat zo snel mogelijk doet. Als je een slimme meter hebt wordt dit automatisch door de energieleverancier uitgelezen.

Krijg ik mijn geld nog terug van Welkom Energie?

Deze vraag kunnen we helaas nog niet beantwoorden. Het is nog niet bekend of er geld teruggegeven kan worden. 1 november is Welkom Energie officieel failliet verklaard. Ze hebben wel laten weten dat alle klanten binnen 42 dagen na afloop van het energiecontract een eindafrekening ontvangen, hierop kan je zien of je nog moet bijbetalen of geld tegoed hebt. Naar aanleiding van deze gegevens zal de aangestelde curator (S.J. van Raaijen) de opbrengst onder schuldeisers verdelen. Hij zal de verantwoordelijke zijn over wanneer een bedrag wel of niet aan jou wordt uitgekeerd.

Update van 2 november:
Heb je nog een vraag over jouw terugbetaling of over andere financiële gevolgen? Dan kun je terecht bij het Juridisch loket.
Ik heb een welkomstkorting in het contract, krijg ik deze nog terug?
Nee, deze krijg je zeer waarschijnlijk niet terug. Welkom Energie heeft aangegeven dat bij het intrekken van de leveringsvergunning het contract automatisch wordt ontbonden. Dit betekent dat jouw contract voortijdig is beëindigd en dus voldoe je volgens Welkom Energie niet meer aan de voorwaarden voor het uitkeren van een welkomstkorting.

Gaat mijn nieuwe contract bij Welkom Energie nog in?

Dit heeft alleen betrekking op klanten die net een nieuw contract hebben aangevraagd bij Welkom Energie.
Nee, dat gaat niet gebeuren. Eneco neemt namelijk alleen de bestaande klanten van Welkom Energie over. Gelukkig heeft Welkom Energie jouw contract bij je huidige energieleverancier nog niet opgezegd. Jij behoudt dus je huidige energiecontract bij je energieleverancier. Wij adviseren je om in onze vergelijker te kijken of je goed zit.

Let op: Zit je op dit moment zonder energieleverancier? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuw contract afsluiten bij een andere leverancier. Zo voorkom je dat je zonder stroom en/of gas komt te zitten. Bekijk daarom wat voor jou beschikbaar is in de vergelijker. Of bel naar onze klantenservice (020-7604242) om de situatie zo snel mogelijk op te lossen.

Ik wil Eneco niet als energieleverancier, kan ik overstappen?

Ja, je kan nu overstappen naar een andere energieleverancier. Eneco zal in de maand november jouw stroom en/of gas leveren. In onze vergelijker kan je zien welke deals er op dit moment zijn.

Start met vergelijken

Na 2 november gaat mijn contract bij een nieuwe leverancier in, gaat dit wel door?

Ja, als jij voor 26 oktober een nieuw contract hebt aangevraagd en de nieuwe leveringsdatum is na 2 november gaat je nieuwe contract door. Jij zal dan vanaf deze datum stroom en/of gas krijgen van je nieuwe leverancier.

Heb je nog andere vragen?

Op de veelgestelde vragen pagina op de website van Welkom Energie worden nog meer vragen beantwoord. Ook Eneco heeft een pagina gemaakt met vragen en antwoorden voor Welkom Energie klanten. Wil je graag een andere vraag stellen? Neem dan contact op met onze klantenservice op 020-7604242.