All risk verzekering auto ouder dan 10 jaar
Een all risk verzekering voor een auto van ouder dan 10 jaar: wanneer is dit de beste keuze? En hoe werkt het afsluiten van zo'n verzekering?
All risk autoverzekering: wat is het?
Een andere naam voor de all risk autoverzekering is WA volledig casco. De all risk verzekering is een aanvulling op de WA beperkt casco en dekt ook schade aan je eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt. Daarnaast kun je er zeker van zijn dat je nooit je wagen zomaar kwijtraakt, want als deze total loss verklaard wordt, ontvang je in de eerste één tot drie jaar de nieuwwaarde van je auto terug.
Dekkingen van de all risk verzekering
De WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) is de basisdekking en voor elke autobezitter in Nederland verplicht. De WA beperkt casco is hier een aanvulling op en vergoedt schade die ontstaat door:
- Brand;
- Inbraak en diefstal;
- Ruitschade;
- Ongeluk of botsing met een dier;
- Storm.
De all risk autoverzekering gaat nog een stapje verder en vergoedt behalve de oorzaken die genoemd zijn bij de WA beperkt casco ook schade die ontstaat door:
- Vandalisme;
- Je eigen schuld (botsing, slippen, omslaan).
Let er wel op dat elke verzekeraar andere voorwaarden en prijzen hanteert. Een vergelijking van verschillende autoverzekeraars maken biedt hierbij uitkomst.
Wanneer kun je het beste een auto all risk verzekeren?
Over het algemeen luidt het advies dat je een all risk verzekering het beste kunt afsluiten als je auto jonger dan zes jaar is. De leeftijd is dus van belang bij het bepalen welk soort autoverzekering je gaat afsluiten. Bekijk in onderstaande tabel de richtlijnen van welke verzekering het beste past bij de leeftijd van je auto.
Leeftijd van je auto | Soort autoverzekering |
---|---|
Nieuw – 6 jaar | All risk autoverzekering |
6 – 10 jaar | WA-beperkt casco |
10 jaar en ouder | WA-verzekering |
All risk verzekering auto ouder dan 10 jaar: wanneer wel verstandig?
Het algemene advies over de leeftijd van je auto en welke verzekering hierbij past, is een richtlijn. Elke situatie is namelijk uniek. Het kan best zijn dat je een auto ouder dan 10 jaar hebt en dat het in jouw geval wel verstandig is om een all risk autoverzekering af te sluiten. Er zijn behalve het bouwjaar van je auto namelijk nog een aantal elementen van belang voor het bepalen van waardevastheid- en verlies:
- Type wagen;
- Model;
- Merk van de auto;
- Dagwaarde;
- Welke uitvoering het is;
- Kilometerstand;
- Verschillende opties;
- Onderhoudsstaat.
Heb je bijvoorbeeld een bijzondere oldtimer, dan kan het zijn dat deze in de loop van de jaren steeds meer waard wordt. Dan past een all risk autoverzekering beter bij je dan alleen een WA.
Nog meer redenen om je auto ouder dan 10 jaar all risk te verzekeren
Behalve de leeftijd van je auto spelen er dus nog veel meer factoren een rol bij het bepalen of je je auto all risk wil verzekeren. Een aantal redenen om toch all risk te verzekeren zijn:
- Als je echt afhankelijk van je auto bent, bijvoorbeeld als je hem nodig hebt voor je werk.
- Als je geen auto hebt, dan kun je niet werken en kunnen er inkomensproblemen ontstaan.
- Je hebt een opvallende wagen en er bestaat een grote kans dat er krassen op gemaakt worden. Dan is een dekking voor schade en vandalisme handig.
- Je veroorzaakt een aanrijding en kan niet meer in je huidige auto rijden. Dan is een vergoeding wel fijn als je een nieuw exemplaar wilt aanschaffen.
- Je bent in het bezit van een auto van 10 jaar of ouder van een populair automerk. Dekking tegen inbraak en diefstal is dan een prettig idee.
- Je hebt wellicht geen spaargeld achter de hand. Rijd je je auto total loss (door eigen schuld) en je hebt je wagen echt nodig, dan heb je geen buffer om een nieuwe te kopen.
- Bij een all risk verzekering krijg je de eerste één tot drie jaar de nieuwwaarde terug.
Conclusie: moet je je auto die ouder is dan 10 jaar all risk verzekeren?
Of je je wagen die ouder is dan 10 jaar wel of niet all risk moet verzekeren of wellicht moet overstappen, hangt af van verschillende factoren. Elke situatie is uniek en bepalend voor welke dekking het beste bij je past. Kijk dus niet alleen naar het bouwjaar oftewel de leeftijd van je wagen, maar ook of het mogelijk is dat je eventuele kosten zelf kunt dekken. Voor de all risk autoverzekering betaal je namelijk een hogere premie dan een WA of WA beperkt casco. Heb je een buffer tot je beschikking, dan is een WA verzekering misschien geschikter voor je.
Vergelijk verschillende autoverzekeringen
Ben je eruit dat je een all risk autoverzekering wilt afsluiten of wil je toch de opties weten van een andere dekking? Plaats dan je gegevens in onze vergelijker. Wij vragen je om je kenteken en een aantal persoonlijke gegevens in te voeren. Vervolgens bieden wij je een overzicht welke autoverzekering het beste bij je past. Hierna kun je zelf verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken.
Vergelijk en bespaar direct
- Vergelijk op prijs & kwaliteit
- 100% onafhankelijk
- Bespaar gemiddeld € 265 p.j.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% procent van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
ANWB voorziet toename in pechgevallen door hitte
Lees hier wat je zelf kunt doen om autopech als gevolg van hitte te voorkomen.
Stijging autoschade door extreem weer
In 2023 zorgde extreem weer voor aanzienlijke schade aan Nederlandse voertuigen, zowel thuis als op vakantie. Door de heftige stormen en hagelbuien kregen verzekeraars flink wat claims te verwerken.
Op vakantie met de auto: vergeten verkeersregels in het buitenland
Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat daar afwijkende verkeersregels kunnen zijn.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.