All risk verzekering auto ouder dan 10 jaar | Overstappen.nl

All risk verzekering auto ouder dan 10 jaar

All risk autoverzekering: wat is het?

Een andere naam voor de all risk autoverzekering is WA volledig casco. De all risk verzekering is een aanvulling op de WA beperkt casco en dekt ook schade aan je eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt. Daarnaast kun je er zeker van zijn dat je nooit je wagen zomaar kwijtraakt, want als deze total loss verklaard wordt, ontvang je in de eerste één tot drie jaar de nieuwwaarde van je auto terug.

Dekkingen van de all risk verzekering

De WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) is de basisdekking en voor elke autobezitter in Nederland verplicht. De WA beperkt casco is hier een aanvulling op en vergoedt schade die ontstaat door:

 • Brand;
 • Inbraak en diefstal;
 • Ruitschade;
 • Ongeluk of botsing met een dier;
 • Storm.

De all risk autoverzekering gaat nog een stapje verder en vergoedt behalve de oorzaken die genoemd zijn bij de WA beperkt casco ook schade die ontstaat door:

 • Vandalisme;
 • Je eigen schuld (botsing, slippen, omslaan).

Let er wel op dat elke verzekeraar andere voorwaarden en prijzen hanteert. Een vergelijking van verschillende autoverzekeraars maken biedt hierbij uitkomst.

Wanneer kun je het beste een auto all risk verzekeren?

Over het algemeen luidt het advies dat je een all risk verzekering het beste kunt afsluiten als je auto jonger dan zes jaar is. De leeftijd is dus van belang bij het bepalen welk soort autoverzekering je gaat afsluiten. Bekijk in onderstaande tabel de richtlijnen van welke verzekering het beste past bij de leeftijd van je auto.

Leeftijd van je autoSoort autoverzekering
Nieuw – 6 jaarAll risk autoverzekering
6 – 10 jaarWA-beperkt casco
10 jaar en ouderWA-verzekering

All risk verzekering auto ouder dan 10 jaar: wanneer wel verstandig?

Het algemene advies over de leeftijd van je auto en welke verzekering hierbij past, is een richtlijn. Elke situatie is namelijk uniek. Het kan best zijn dat je een auto ouder dan 10 jaar hebt en dat het in jouw geval wel verstandig is om een all risk autoverzekering af te sluiten. Er zijn behalve het bouwjaar van je auto namelijk nog een aantal elementen van belang voor het bepalen van waardevastheid- en verlies:

 • Type wagen;
 • Model;
 • Merk van de auto;
 • Dagwaarde;
 • Welke uitvoering het is;
 • Kilometerstand;
 • Verschillende opties;
 • Onderhoudsstaat.

Heb je bijvoorbeeld een bijzondere oldtimer, dan kan het zijn dat deze in de loop van de jaren steeds meer waard wordt. Dan past een all risk autoverzekering beter bij je dan alleen een WA.

Nog meer redenen om je auto ouder dan 10 jaar all risk te verzekeren

Behalve de leeftijd van je auto spelen er dus nog veel meer factoren een rol bij het bepalen of je je auto all risk wil verzekeren. Een aantal redenen om toch all risk te verzekeren zijn:

 • Als je echt afhankelijk van je auto bent, bijvoorbeeld als je hem nodig hebt voor je werk.
 • Als je geen auto hebt, dan kun je niet werken en kunnen er inkomensproblemen ontstaan.
 • Je hebt een opvallende wagen en er bestaat een grote kans dat er krassen op gemaakt worden. Dan is een dekking voor schade en vandalisme handig.
 • Je veroorzaakt een aanrijding en kan niet meer in je huidige auto rijden. Dan is een vergoeding wel fijn als je een nieuw exemplaar wilt aanschaffen.
 • Je bent in het bezit van een auto van 10 jaar of ouder van een populair automerk. Dekking tegen inbraak en diefstal is dan een prettig idee.
 • Je hebt wellicht geen spaargeld achter de hand. Rijd je je auto total loss (door eigen schuld) en je hebt je wagen echt nodig, dan heb je geen buffer om een nieuwe te kopen.
 • Bij een all risk verzekering krijg je de eerste één tot drie jaar de nieuwwaarde terug.

Conclusie: moet je je auto die ouder is dan 10 jaar all risk verzekeren?

Of je je wagen die ouder is dan 10 jaar wel of niet all risk moet verzekeren of wellicht moet overstappen, hangt af van verschillende factoren. Elke situatie is uniek en bepalend voor welke dekking het beste bij je past. Kijk dus niet alleen naar het bouwjaar oftewel de leeftijd van je wagen, maar ook of het mogelijk is dat je eventuele kosten zelf kunt dekken. Voor de all risk autoverzekering betaal je namelijk een hogere premie dan een WA of WA beperkt casco. Heb je een buffer tot je beschikking, dan is een WA verzekering misschien geschikter voor je.

Vergelijk verschillende autoverzekeringen

Ben je eruit dat je een all risk autoverzekering wilt afsluiten of wil je toch de opties weten van een andere dekking? Plaats dan je gegevens in onze vergelijker. Wij vragen je om je kenteken en een aantal persoonlijke gegevens in te voeren. Vervolgens bieden wij je een overzicht welke autoverzekering het beste bij je past. Hierna kun je zelf verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 20-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het is zeker mogelijk om een oudere auto all risk te verzekeren. Wel zijn er een aantal factoren die je moet meenemen in deze overweging, zoals de huidige waarde van je auto en je financiele situatie. Wanneer je auto schade oploopt en jijzelf de schade niet kan dekken, is het verstandig om je auto WA- beperkt of all risk te verzekeren.

Nee, meestal zijn oudere auto’s goedkoper om te verzekeren dan nieuwe auto’s. Dit komt door de volgende factoren:

 • Door afschrijvingen neemt de dagwaarde van je auto af.
 • Het risico is voor nieuwe auto’s hoger, omdat deze auto’s vaker worden gestolen.
 • Oudere auto’s worden vaak verzekerd met een beperktere dekking, dat goedkoper is dan een uitgebreide dekking.

Het kan zijn dat verzekeraars een maximale leeftijdgrens hanteren voor auto’s die je all risk wilt verzekeren. Een vaak gehanteerde leeftijdgrens is bijvoorbeeld 10 jaar. Toch is het wel mogelijk om een auto die ouder dan 10 jaar is, all risk te verzekeren. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod, afgestemd op jouw auto, in onze vergelijker. Bij je huidige verzekeraar kan je doorgaans de huidige dekking aanhouden tot je een overstap maakt naar een nieuwe verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws