Zorgpas

Dit is de pas die je gratis ontvangt van je zorgverzekeraar als je een verzekering afsluit. Je zorgpas is je bewijs van inschrijving en gebruik je als je zorg afneemt in het ziekenhuis of een ander soort zorgverlener.

Zorgpas gebruiken

Door de zorgpas te laten zien weten zorgverleners waar je verzekerd bent. Zo kunnen zorgverleners zien of je de rekening zelf voor moet schieten of dat de rekeningen/nota’s direct naar de zorgverzekeraar gestuurd moeten worden. Dit is namelijk afhankelijk van de polis die je hebt; een restitutiepolis of naturapolis.

Zorgpas aanvragen

Je hoeft niet zelf een zorgpas aan te vragen, als je een zorgverzekering afsluit krijg je de zorgpas automatisch thuisgestuurd. Als je de zorgpas kwijt bent geraakt zul je dit wel moeten melden bij de zorgverzekeraar en een nieuwe moeten aanvragen. Dit is meestal gratis en de pas wordt binnen enkele weken thuisgestuurd.

Tijdelijk geen zorgpas

Wat moet je doen als je je nieuwe zorgpas nog niet hebt ontvangen, maar je wel al gebruik gaat maken van zorg? Gedurende de periode dat je geen zorgpas hebt neem je je zorgpolis mee naar het ziekenhuis of andere zorgverlener. Zo weet de zorgverlener wat je polisnummer is.

Hoelang is je zorgpas geldig?

Het verschilt per zorgverzekeraar hoelang een zorgpas geldig is, sommige zorgverzekeraars sturen ieder jaar een nieuwe pas op, bij andere zorgverzekeraars houdt je dezelfde zorgpas zolang je verzekerd bent.

Combinatiepas

Een aantal zorgverleners hebben een combinatiepas, de zorgpas is dan zowel een gewone als een Europese zorgpas. Je kunt in dit geval met één pas in heel Europa laten zien dat je verzekerd bent.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2020 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen