Energiemaatschappij Vergelijken l Welke is de Beste?

Energiemaatschappij

Op zoek naar de goedkoopste energiemaatschappij van Nederland? Vergelijk direct en bespaar door over te stappen.
Vergelijk je energie

Wat is een energiemaatschappij? Een energiemaatschappij verkoopt energie aan klanten en verschillende bedrijven. Deze energie wordt gekocht bij handelaars of ze produceren zelf hun eigen energie. De netbeheerder transporteert dan de energie naar je woonplaats. Tenslotte heeft elke regio heeft zijn eigen netbeheerder en dat kun je zelf niet kiezen.

Alle energiemaatschappijen in 2024

Hieronder vind je een overzicht van alle energiemaatschappijen in Nederland. Door een energiemaatschappij te selecteren krijg je een uitgebreide samenvatting over de desbetreffende maatschappij. Hierin wordt uitgelegd hoe het bedrijf is ontstaan en wat de missie en visie is van de organisatie.

Dit zijn alle energiemaatschappijen in Nederland

Wat doet een energiemaatschappij?

Een energiemaatschappij heeft buiten het verkopen van energie nog een hoop andere taken. Om te beginnen maken ze je energiefactuur op, beantwoorden ze je vragen in verband met je domiciliëring of betalingen en ze helpen je bij het opmaken van een energiecontract. Er zijn echter ook maatschappijen waarvoor dat niet nodig is en die zelf de overstap regelen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een energiemaatschappij?

Om te beginnen is het handig om te weten wat je precies verbruikt op jaarbasis. Zo kun je tarieven energievergelijken van andere maatschappijen. Je kunt dit perfect online doen of zelf de maatschappij contacteren via de telefoon. Lees ook altijd de voorwaarden van het energiecontract grondig door. Zo kun je te weten komen of je een boete moet betalen als je een keer te laat betaald hebt, wat de kosten zijn tijdens de betaling van je factuur en wat er gebeurd als je contract verloopt.

Tenslotte bekijk je ook altijd best de prijzen van de maatschappij. Let goed op de transportkosten en eventuele kortingen en prijsgaranties. Met prijsgaranties kun je een contract opmaken van een bepaalde met een vaste prijs per maand, wat heel handig kan zijn. Lees echter altijd alles goed door.

Overstappen van energiemaatschappij? Hoe werkt dit?

Veranderen is heel makkelijk. Je hoeft helemaal niet bang te zijn om over te stappen naar een andere maatschappij. Veranderen is meestal ook gratis. Indien de maatschappij toch een verbrekingsvergoeding aanrekent dan kun je hiervoor een klacht indienen. Bekijk hoeveel je verbruikt per jaar en dan hoef je in feite enkel maar een contract met een andere energiemaatschappij te tekenen en zij regelen de rest voor je. Daarna zal de netbeheerder van de regio je contacteren de meterstand noteren zodat de oude maatschappij een afrekening kan maken.

Let wel altijd op met het opzegtermijn, dit zijn meestal periodes van één maand. Je blijft dus nog een volledige maand klant bij je oude maatschappij en dan neemt je nieuwe energiemaatschappij het automatisch over. Tenslotte geef je ook beter door hoeveel je verbruikt hebt in de voorbije jaren, zo kan je inschatten wat je ongeveer zult moeten betalen en kom je niet voor verassingen te staan.

Energiemaatschappij failliet, wat nu?

Nadat een energiemaatschappij failliet is heeft deze 20 dagen de tijd om een besluit te nemen tussen twee mogelijkheden.

  1. Je energieleverancier wordt overgenomen door een andere leverancier
    Dit kan door een overname van de klanten of door een gehele bedrijfsovername. Je nieuwe leverancier informeert je over de voorwaarden. Je kunt altijd het contract opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Soms moet je dan nog een opzegvergoeding betalen.
  2. Je contract en die van andere klanten worden verdeeld over alle andere energieleveranciers
    Je krijgt een nieuw contract bij een andere energieleverancier. Je nieuwe leverancier informeert je over de voorwaarden. Je kunt het contract opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen.

Wanneer kan ik van energiemaatschappij veranderen?

De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energiemaatschappij. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt. De beste termijn om over te stappen van energieleverancier is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je energiecontract.

Welke energiemaatschappij moet je kiezen als je zonnepanelen hebt?

Je kunt ook zelf energie opwekken, met zonnepanelen bijvoorbeeld. Aangeraden wordt om maximaal 75 procent van het energieverbruik zelf op te wekken, zodat je minder opwekt dan je verbruikt. Voor de stroom die je namelijk méér opwekt dan verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die je moet betalen voor stroom die je afneemt van je energiemaatschappij. Kijk in onze vergelijker welke energieleverancier voor jou het meest geschikt is.

Welke energiemaatschappij moet ik kiezen?

Welke energiemaatschappij je moet kiezen hangt af van waar je woont, je verbuik, personen in huishouden, bezit van zonnepanelen en of je kiest voor een groene leverancier.
Wel zijn er 4 tips om een zo goedkoop mogelijk energiecontract te kiezen.

  1. Door je jaarverbruik zo nauwkeurig mogelijk in te vullen, bij een energie prijsvergelijker, krijg je een advies op maat.
  2. Met welkomstpremies en kortingen op de tarieven bent je voordeliger uit bij een prijsvergelijker dan bij de energiemaatschappij zelf.
  3. Kies voor een energiecontract met vaste tarieven, die zijn het voordeligst.
  4. Gebruik je overdag veel stroom dan is een enkeltarief voordeliger.

Welke energiemaatschappij is het goedkoopst?

De goedkoopste energiemaatschappij bestaat niet. Elke situatie is anders. Wil je weten welke energiemaatschappij voor jou het goedkoopst is? Maak dan gebruik van onze vergelijker en bespaar door over te stappen.

Vergelijk je energie