Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringnieuws

« Naar Nieuws

Gelijke basisverzekering voor iedereen: 1 op de 3 consumenten denkt van niet

17-11-2016

Het zorgseizoen gaat bijna van start; een belangrijk moment waarop Nederlanders stilstaan bij hun huidige zorgverzekering en een nieuwe zorgverzekering kunnen afsluiten. Iedere Nederlander moet verplicht een basisverzekering afsluiten, het is daarom belangrijk dat consumenten weten waar zij voor kiezen, zeker nu de zorgpremies flink zijn verhoogd. Wij hebben de kennis over de basisverzekering getest onder bezoekers op onze website. Hieruit bleek dat 1 op de 3 mensen niet weet dat de inhoud van de basisverzekering voor iedereen gelijk is.

Financiële consequentie

Ieder jaar kunnen Nederlanders opnieuw een zorgverzekering afsluiten. Om een weloverwogen keuze te maken is het belangrijk dat consumenten weten dat zij altijd verzekerd zijn voor dezelfde noodzakelijke medische zorg, ongeacht de gekozen basisverzekering. Niet iedereen weet dit en deze verwarring lijkt te ontstaan door grote premieverschillen tussen basisverzekeringen. De consequentie van het gebrek aan kennis kan financiële gevolgen hebben als consumenten daardoor kiezen voor een onnodig dure zorgverzekering.

Joris Evendik, CEO Overstappen.nl: “Wij zien het als onze taak consumenten goed te informeren over zorgverzekeringen, nog meer nu de zorgpremies flink zijn verhoogd. Het gebrek aan kennis en onduidelijkheid bij een deel van de consumenten heeft te maken met voorlichting en de wirwar van verschillende prijzen. Consumenten zien vaak door de bomen het bos niet meer en maken dan verkeerde keuzes gebaseerd op onjuiste aannames. Dit terwijl je als consument juist de voordelen wilt hebben van een goedkope zorgverzekering zonder in te leveren op gewenste of nodige zorg.”

Iedereen heeft hetzelfde recht op noodzakelijke medische zorg

De basisverzekering is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander gebruik kan maken van noodzakelijke medische zorg. De basisverzekering is verplicht en geeft je recht op zorg. Op Prinsjesdag wordt bekend gemaakt welke zorg onder de basisverzekering valt. Toch bestaat er onder Nederlanders twijfel of de basisverzekering voor iedereen gelijk is. Deze onzekerheid is niet vreemd in een markt met grote premieverschillen tussen basisverzekeringen van verschillende verzekeraars. We leggen je hier uit hoe de basisverzekering precies in elkaar steekt.

De basisverzekering in het kort

Een aantal punten kunnen van invloed zijn op de maandelijkse premie en de keuze die je hebt uit zorgverleners. Hieronder staan vier punten die belangrijk zijn om te weten bij het kiezen van je basisverzekering:

  1. De inhoud van alle basisverzekeringen is voor iedereen gelijk.
  2. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, zorgverzekeraars mogen niemand weigeren. Dit betekent dat je ook een studentenverzekeringen mag afsluiten als je je studententijd al lang achter je hebt gelaten.
  3. Er zijn drie verschillende polissen voor de basisverzekering; de budget- natura- en restitutiepolis. Deze geven aan hoe ruim je zorgkeuze is. Kies je voor een budgetverzekering, dan betaal je minder premie maar kun je bij een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners terecht. Kies je voor een zorgverlener waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, dan zul je een deel van de zorgkosten zelf moeten betalen. Bij een naturapolis heb je een ruime keuze uit zorgverleners maar het blijft belangrijk om vooraf te controleren of de zorgverlener van jouw keuze een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Een restitutiepolis geeft volledige vrije keuze uit zorgverleners, de zorgkosten worden overal vergoed.
  4. Zorg die valt onder de basisverzekering is niet helemaal gratis, je betaalt de eerste €385 zelf, dit heet het verplichte eigen risico. Heb je je eigen risico al opgemaakt, dan betaal je dat jaar niets meer voor zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor sommige vormen van zorg geldt geen eigen risico, zoals de huisarts. Hier kun je altijd naar toe en hoef je nooit iets voor te betalen. Je kunt naast het verplichte eigen risico kiezen voor vrijwillig eigen risico van maximaal €500 extra. Als je hiervoor kiest betaal je minder premie, maar als je gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering zul je het extra eigen risico moeten betalen.

Vergelijken loont

Door het verschil in zorgkeuze kan een basisverzekering met een restitutiepolis duurder zijn dan een basisverzekering met budgetpolis. Sommige basisverzekeringen zijn echter op alle gebieden gelijk en verschillen toch in prijs. Het loont daarom om dit jaar opnieuw je zorgverzekering te vergelijken. Stijgt de premie van jouw basisverzekering terwijl een andere verzekeraar de premie gelijk houdt, dan kun je veel geld besparen terwijl je nog steeds voor precies dezelfde medische zorg verzekerd bent. 

Statistieken van het onderzoek

Wij legden bezoekers van onze website de volgende stelling voor: De basisverzekering is voor iedereen gelijk. Zij konden hierop antwoorden met de mogelijkheden juist, onjuist en weet ik niet. Aangezien zowel de antwoordoptie ‘onjuist’ als ‘weet ik niet’ een onjuist antwoord is, zijn deze opgeteld en worden gezien als verkeerd antwoord. In de onderstaande grafieken staan de gegeven antwoorden.

stelling-basisverzekering