Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringnieuws

« Naar Nieuws

Hoe ben je verzekerd voor zorg in het buitenland?

16-11-2017

Een gebroken arm of een plotselinge ziekte, het overkomt je liever niet als je in het buitenland bent. Het is al vervelend dat je vakantie onderbroken wordt, maar je vraagt je vast ook af of jij de zorgkosten moet betalen. Gelukkig ben je als Nederlander goed verzekerd. Om er zeker van te zijn dat je niet onverwachts een hoge rekening thuisgestuurd krijgt moet je wel op de volgende punten letten.

Verzekering geldt alleen voor spoedeisende medische hulp

De kosten die je maakt als je in een buitenlands ziekenhuis terechtkomt, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het moet in dit geval wel gaan om spoedeisende hulp die niet kan wachten tot je terug bent in Nederland. Daarnaast worden de kosten vergoed tot de prijs die je in Nederland betaalt voor dezelfde behandeling. Hoewel de zorg in Nederland al behoorlijk duur is, zijn er enkele landen waar je nog meer betaalt. Ben je van plan om volgend jaar op vakantie te gaan? Bedenk dan van te voren goed of je je extra wilt verzekeren om extra zorgkosten te voorkomen.

In deze landen betaal je een hoge prijs voor zorg

De landen met hoge zorgkosten liggen niet allemaal voor de hand. Zo staan onder andere Aziatische landen en de Verenigde Staten op de lijst. De VS is niet heel verrassend. Toch moet je ook hier extra aandacht aan besteden. De kosten van een ziekenhuisverblijf liggen in de VS namelijk ruim 6 keer hoger dan in Nederland. Controleer voordat je op vakantie gaat of je verzekering de volledige zorgkosten dekt.

Azië is een opvallende verschijning op de lijst. Als vakantiebestemming staat Azië juist bekend als heel goedkoop, als je er eenmaal bent. De publieke zorg is net zo goedkoop, maar dit hangt direct samen met de kwaliteit en hygiëne. Om deze reden kun je als toerist beter voor een privékliniek kiezen. De kwaliteit van zorg is daar zoals wij gewend zijn en dat zie je terug in de hoge prijs.

Ook in een aantal Europese landen moet je opletten in wat voor ziekenhuis je wordt behandeld. In Griekenland, Spanje en een aantal skigebieden in Oostenrijk worden toeristen namelijk vaak naar een privékliniek doorgestuurd in plaats van een publiek ziekenhuis. De rekening valt in deze situatie een stuk hoger uit.

 

Extra verzekeren met een reis- of zorgverzekering?

 

De extra kosten die je kunt oplopen in het buitenland kun je op twee manieren dekken: met een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking of met een reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland.

 

Reisverzekering met extra dekking

Als je op reis gaat dan kun je een reisverzekering afsluiten tegen onvoorziene kosten, waaronder medische kosten. Een reisverzekering met medische dekking vergoedt meestal alle zorg tot de kostprijs. Daarnaast krijg je ook de kosten voor het eigen risico vergoed. Je kunt op ieder moment een reisverzekering aanvragen. Ook als je last-minute op vakantie gaat.

Aanvullende zorgverzekering

Je kunt de vergoeding die je krijgt vanuit de basisverzekering ook uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking. Let wel goed op de voorwaarden. Sommige verzekeringen vergoeden alleen binnen Europa de volledig zorgkosten en buiten Europa tot 2 of 3 maal het Nederlandse markttarief, andere verzekeringen vergoeden de volledige zorgkosten over de hele wereld.

 

Goed vergelijken voorkomt hoge kosten

Het is overbodig om dubbel verzekerd te zijn, maar je wilt ook niet tegen een hoge rekening aanlopen. Je kunt beide voorkomen door je reis- en zorgverzekering met elkaar te vergelijken. Zo ontdek je welke verzekering de beste dekking biedt voor de laagste prijs en weet je meteen zeker dat je geen dubbele verzekering hebt. Tot en met 31 december kun je weer zorgverzekeringen vergelijken en kijken of een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking het best past bij jouw zorgbehoeftes. Vul je gegevens in bij de vergelijker en kies in het overzicht bij de filter buitenlanddekking voor Europa of Wereld. Bij de extra informatie vind je de polisvoorwaarden met de dekking.