Zorgverzekering 2021

De zorgverzekering voor 2021 zal, net als in voorgaande jaren, veranderen. De dekkingen en voorwaarden van de basisverzekering en aanvullende verzekering worden namelijk ieder jaar gewijzigd. Wil je graag op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van zorg? Houd deze pagina dan goed in de gaten. Hier vind je de belangrijkste informatie en updates over de zorgverzekering 2021.

Wijzigingen zorgverzekering 2021

Vanaf 12 november is het weer mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Toch worden er nu al regelmatig nieuwe ontwikkelingen en wijzigingen in de zorg bekend gemaakt. Wanneer je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering in 2021, kun je alvast rekening houden met de volgende ontwikkelingen:

 • De zorgpremies stijgen ieder jaar weer. Hierdoor is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste zorgverzekering met de beste voorwaarden.
 • De voorwaarden van verzekeringen kunnen veranderen. Check daarom altijd of je nog steeds de beste voorwaarden hebt voor je zorgverzekering 2021.
 • De collectieve zorgverzekering wordt mogelijk afgeschaft. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft zo’n zorgverzekering.
Zorgverzekering 2021

Belangrijke data zorgverzekering 2021

 • 15 september 2020 (Prinsjesdag): Ieder jaar maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend wat de belangrijkste wijzigingen zullen zijn met betrekking tot de zorgverzekering. Er wordt dan bekend gemaakt wat er gaat gebeuren met het eigen risico, het basispakket, de zorgpremie en de inkomensafhankelijke bijdragen.
 • Tussen 15 september en 12 november 2020: Zorgverzekeraar DSW maakt de nieuwe premie bekend voor 2021. De meeste verzekeraars zien de premie van DSW als leidraad voor hun eigen zorgpremie.
 • 12 november 2020: Op deze datum moeten zorgverzekeraars uiterlijk de hoogte van de premies voor hun verzekeringen bekendmaken.
 • 31 december 2020: laatste dag voor het opzeggen of wijzigen van de zorgverzekering.
 • 31 januari 2021: Heb je je zorgverzekering vóór 31 december 2020 opgezegd? Dan kun je in de maand januari nog een nieuwe zorgverzekering kiezen.

Wijzigingen basisverzekering 2021

In 2021 worden er verschillende wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de basisverzekering. Hieronder volgen de wijzigingen voor de basisverzekering die tot nu toe bekend zijn gemaakt:

 • Vergoeding dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel
  De basisverzekering vergoedt in 2021 de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Op dit moment is daar nog een subsidieregeling voor.
 • Vergoeding geneesmiddelen eierstokkanker en lymfeklierkanker
  De basisverzekering vergoedt vanaf 16 april 2020 het medicijn olaparib, van het merk Lynparza, tegen eierstokkanker. Daarnaast wordt vanaf 1 mei 2020 ook het medicijn axicabtagene ciloleucel, van het merk Yescarta, tegen lymfeklierkanker aan het basispakket toegevoegd. Beide medicijnen worden in 2021 vergoed vanuit de basisverzekering.

Premie zorgverzekering 2021

Vanwege de coronacrisis zal de zorgpremie voor de zorgverzekering 2021 mogelijk met €144,- omhoog gaan volgens gezondheidseconomen. Dit komt door:

 • een stijging van de zorgkosten voor ziekenhuizen vanwege de uitbraak van het coronavirus;
 • zorginstellingen en zorgaanbieders die veel minder omzet draaien als gevolg van de coronacrisis en overeind gehouden moeten worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten en zelfstandige behandelklinieken.

De stijging van de zorgkosten worden waarschijnlijk doorgerekend naar de burgers, waardoor je meer zult gaan betalen voor je zorgverzekering. Overstappen begrijpt dat je graag zo min mogelijk wilt betalen voor je zorgverzekering. Daarom helpen we je graag met het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars. Zo weet je straks zeker dat je de juiste verzekering afsluit tegen de laagste prijs.

Waarom gaat de premie omhoog?

De zorgpremie gaat omhoog vanwege de stijging van de zorgkosten als gevolg van de coronacrisis. De zorgkosten worden doorgaans betaald uit vier collectieve potjes:

 1. Premie basisverzekering
 2. Eigen bijdragen en eigen risico
 3. Inkomensafhankelijke bijdragen
 4. Belasting

Door de stijging van de zorgkosten zal er in minstens een van de potjes meer geld moeten komen. Zorgverzekeraars zullen er waarschijnlijk voor kiezen om de zorgpremie te verhogen. Het is echter ook mogelijk dat de overheid besluit om de hogere zorgkosten anders te verdelen door bijvoorbeeld het eigen risico te verhogen of de inkomensafhankelijke bijdrage. Ongeacht de soort wijziging die de overheid maakt, als burger zul je het hoogstwaarschijnlijk terug voelen in je portemonnee.

Hoe zit het met de reserves van de zorgverzekeraars?

Ondanks de coronacrisis hebben zorgverzekeraars gelukkig nog wel flinke financiële reserves in kas. Hiermee kan een groot deel van de extra gemaakte kosten als gevolg van de coronacrisis worden betaald. Voorheen werden de financiële reserves van de zorgverzekeraars voornamelijk gebruikt om de premies zo laag mogelijk te houden. Zo werd er ieder jaar gemiddeld €30,- tot €40,- betaald uit deze reserves als een soort subsidie op de premie. In sommige gevallen werd een basisverzekering zelfs beneden de kostprijs aangeboden.

In 2021 zullen deze subsidies veel minder voorkomen, doordat ziekenhuizen ongeveer twee miljard minder omzet hebben gedraaid. Daarnaast is er de komende jaren zo’n drie miljard extra nodig voor alle coronazorg.

Eigen risico zorgverzekering 2021

In het regeerakkoord van 2018 is afgesproken dat het eigen risico tot 2022 bevroren blijft. Hierdoor bedraagt het eigen risico in 2021 net als vorig jaar €385,-. Gaat je voorkeur uit naar een vrijwillig eigen risico? In dat geval betaal je maximaal €885,-.

Zorgverzekeraars 2021

De Friesland
Ditzo zorgverzekering
FBTO
Ohra
energieleveranier United Consumers

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Vanaf half november is het weer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Overstappen.nl. Met behulp van onze vergelijker kun je jouw zorgverzekering voor 2021 vergelijken op basis van prijs én kwaliteit. Tot die tijd houden we je via deze pagina graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg.

Vul je gegevens in en check je besparing!