Zorgverzekering 2024

Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2024?

Op deze pagina houden we je op de hoogte van het laatste nieuws en wijzigingen omtrent de zorgverzekering voor 2024. De eerste wijzigingen zijn die bekend zijn gemaakt gaan over het:

Het laatste nieuws

Zorgpremie stijgt ook in 2024

De premie voor de zorgverzekering zal verder zal stijgen in 2024. De zorgpremie stijgt de komende jaren fors, blijkt uit onderzoek van Skipr op basis van verwachtingen uit de voorjaarsnota van het kabinet. De gemiddelde premie voor de basisverzekering neemt toe van 137 euro in 2023 naar 176 euro in 2027. Een stijging van maar liefst 28 procent. Vorig jaar steeg de zorgpremie met gemiddeld 120 euro op jaarbasis.

De reden voor de explosieve toename zijn de groeiende zorgkosten. De vergrijzing en hogere lonen in de zorg zijn de voornaamste oorzaken. Hoe hoog de nominale zorgpremie daadwerkelijk uitvalt, wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Meestijgen zorgtoeslag ter compensatie

Met het stijgen van de zorgpremie zal ook de zorgtoeslag in verhouding toenemen. Dit is voordelig voor de lagere- en middeninkomens. Momenteel ontvangen alleenstaanden een maximale zorgtoeslag van 154 euro en gezinnen is dit 265 euro per maand.

De inkomensgrens is in 2023 verlaagd waardoor meer mensen recht hebben gekregen op zorgtoeslag. Ook met terugwerkende kracht is het mogelijk je recht op toeslag te claimen. Kijk dit goed na in je toeslagen-portal van de Belastingdienst.

Eigen risico blijft gelijk in 2024

Het eigen risico zal met 385 euro per jaar gelijk blijven aan het voorgaande jaar. Ophogen van het eigen risico tot 885 euro blijft mogelijk tegen een korting op de zorgpremie.

Maximaal 150 euro per keer in 2025

Wel zal het systeem anders worden ingericht. De invoering gaat pas per 2025 in. Nu gebruik je voor een dure behandeling direct het volledige eigen risico. Straks verandert dit naar maximaal 150 euro per keer. Het kabinet beoogt met de maatregel dat mensen kritischer nadenken of een behandeling echt nodig is. Nadat het eigen risico betaald is, voelen volgende behandelingen als ‘voor niks’. Mensen denken waarschijnlijk twee keer na als er nogmaals 150 euro betaald moet worden.

Belangrijke data zorgverzekering in 2024

Hieronder vind je een overzicht van belangrijke data, waarmee je rekening kunt houden tijdens het zorgseizoen.

19 September 2023: Prinsjesdag

19 September 2023: Prinsjesdag

Ieder jaar wordt op de derde dinsdag van september bekendgemaakt wat de belangrijkste plannen van de regering zijn voor het komende jaar. Wat betreft zorg wordt het volgende bekend gemaakt: de wettelijke veranderingen in de basisverzekering, de nominale zorgpremie, de hoogte van de zorgtoeslag en het eigen risico. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars hetzelfde.

28 september 2023: DSW maakt zorgpremie bekend

28 september 2023: DSW maakt zorgpremie bekend

Bekijk alle verzekeringen in onze vergelijker en maak een keuze welke zorgverzekering het beste bij jouw wensen voor 2024 aansluit.

13 november 2023: Vanaf nu kun je vergelijken

13 november 2023: Vanaf nu kun je vergelijken

Op 12 november zijn alle premies bekendgemaakt en vanaf 13 november kun je jouw zorgverzekering voor 2024 gaan vergelijken via onze handige vergelijker. Met ons meest complete aanbod van Nederland vergelijk je gemakkelijk alle zorgverzekeraars op premie en dekking.

31 december 2023: Uiterste overstapdatum

31 december 2023: Uiterste overstapdatum

Dit is de laatste dag waarop je je oude verzekering kunt opzeggen of kan overstappen naar een andere zorgverzekering voor 2024.

31 januari 2023: Laatste dag afsluiten zorgverzekering

31 januari 2023: Laatste dag afsluiten zorgverzekering

Dit is de laatste dag waarop je nog een nieuwe zorgverzekering voor 2024 kunt afsluiten. Hiervoor moet je je oude zorgverzekering wel al in december hebben opgezegd.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.