Zorgverzekeringnieuws

« Naar Nieuws

15 tips om de zorgverzekering te vinden die bij jou past

29-09-2016

toptienspaartips

Waar moet je op letten als je een nieuwe zorgverzekering afsluit of van plan bent over te stappen van zorgverzekeraar? Je wilt niet teveel betalen aan je premie, maar je wilt er ook van verzekerd zijn dat je de juiste dekking voor jouw persoonlijke situatie hebt. Hier vind je alle tips om te besparen én om de meest geschikte zorgverzekering te vinden.

Tip 1 – Denk na over een naturapolis

Hoe belangrijk is het voor jou om zelf je zorgverlener te kiezen? De meeste zorgverzekeraars bieden een naturapolis aan. Deze is goedkoper dan de restitutiepolis. Het verschil is dat je bij een naturapolis terecht kunt bij een zorgverlener waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft gesloten. Je levert wat keuzevrijheid in, maar je krijgt hier een premiekorting voor terug. Bij een restitutiepolis houd je de vrijheid om gebruik te maken van de zorgverlener van jouw keuze. Bij spoedeisende hulp kun je uiteraard met beide polissen bij elk ziekenhuis terecht.

Een naturapolis hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit van je zorgverlener minder zal zijn. Bij een beperkte keuze aan zorgverleners kun je alsnog goed onderzoek doen naar de beste. Bekijk bijvoorbeeld KiesBeter. Op deze website van de overheid kun je informatie over de kwaliteit van verschillende zorgaanbieders terugvinden.

Bedenk goed hoe belangrijk jij de vrije keuze voor een zorgverlener vindt. Het kan je per jaar een flink bedrag schelen als je voor een naturapolis kiest.

Maak gebruik van onze zorgverzekeringen vergelijker en zie eenvoudig welke zorgverzekeringen een vrije zorgkeuze aanbieden.

Tip 2 – Sluit je basisverzekering online af

desk-01Als je niet teveel wilt betalen aan je zorgverzekering, begin je bij de basis. Zorg ervoor dat je een voordelige basisverzekering hebt afgesloten. Hoewel de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars dezelfde dekking moet bieden, kunnen de prijzen sterk uiteen lopen. Het kan op jaarbasis al meer dan 100 euro schelen. Doe dus goed onderzoek naar welke zorgverzekering dit jaar het voordeligste basispakket heeft. En kies de beste zorgverzekering voor 2018.

Ook als je ervoor kiest om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven, kan het online (opnieuw) afsluiten van de zorgverzekering korting opleveren. Het betreft vaak dezelfde verzekering, maar als deze online wordt afgesloten ontvang je een extra korting. Bekijk in onze vergelijker hoeveel het basispakket bij je huidige zorgverzekeraar zal gaan kosten. Je kunt dit meteen vergelijken met de tarieven van andere verzekeraars.

Tip 3 – Alleen aanvullend verzekeren als het echt nodig is

We sluiten vaak voor de zekerheid een aanvullende verzekering af. Ga voor jezelf na hoeveel gebruik je hier echt van denkt te gaan maken. De belangrijkste zorg, zoals het bezoek aan de huisarts en het ziekenhuis, wordt toch al gedekt vanuit de basisverzekering.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in 2010 maar liefst 58 procent van de verzekerden geen gebruik hebben gemaakt van hun aanvullende verzekering.

Het is bijvoorbeeld populair om je voor fysiotherapie aanvullend te laten verzekeren. In de meeste gevallen duurt de fysiotherapie tussen de zes en tien behandelingen. Bij dit aantal behandelingen is het alsnog voordeliger om de zorg uit eigen zak te betalen dan via de aanvullende verzekering.

Draag je een bril? Heb je steunzolen nodig? Ga voor jezelf na hoeveel aanvullende zorg je in het komende jaar echt denkt nodig te hebben. Maak een overzicht van de verwachte kosten en vergelijk dit met wat je van een aanvullende verzekering verwacht vergoed te krijgen. Is dit meer of minder dan wat je gaat betalen aan de premie voor de aanvullende verzekering? Gebruik onze vergelijker voor een overzicht van de verschillende aanvullende zorgverzekeringen en de premies.

Tip 4 – Betaal je tandarts uit eigen zak

Betaal je meer aan je tandartspakket dan je vergoed krijgt? Dat is natuurlijk zonde. Net als bij de aanvullende pakketten is het zaak dat je kritisch kijkt naar de premie die je betaalt en hoeveel vergoeding dit je oplevert. Kijk goed naar je tandartskosten van de afgelopen jaren en vergelijk dit met de premies voor tandartspakketten. Bekijk ook goed de voorwaarden en hoeveel je vergoed krijgt. Vaak wordt alleen een maximumbedrag of percentage vergoed. Ben je echt goedkoper uit?

Als je een gezond gebit hebt en maximaal twee keer in het jaar naar de tandarts gaat, is het vaak voordeliger om de kosten zelf te betalen.

Je hoeft dan geen pakket voor de tandarts erbij af te sluiten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het bespaarde bedrag opzij te leggen. Als je een keer een duurdere behandeling bij de tandarts moet ondergaan, is het nodige bedrag al beschikbaar. Zie de verschillende premies voor een tandartspakket in onze zorgvergelijker.

Tip 5 – Vraag naar gratis zorgadvies

Gebruik onze vergelijker om de verschillende aanvullende verzekeringen op een rij te krijgen of neem telefonisch contact op via 020-5317670.

Tip 6 – Verhoog je eigen risico

Verhoog je eigen risico en betaal een veel lager premie. In 2016 is het verplichte eigen risico 385 euro. Het bedrag kan tot maximaal 885 euro worden verhoogd. Dit levert je maandelijks een korting van zo’n 20 euro op. Dat is dus jaarlijks 240 euro. Dit is een fikse besparing, toch durfde maar 11 procent van de verzekerden in 2015 hun eigen risico te verhogen. Eigenlijk jammer, omdat veel mensen weinig tot geen gebruik maken van het eigen risico.

Kijk naar de premiebesparing die een verhoogd eigen risico oplevert. Is dit hoger dan wat je jaarlijks aan het eigen risico kwijt bent? Dan heeft een verhoging van het eigen risico in jouw geval zin.

Je moet wel rekening houden met het volgende: Stel je moet gebruik maken van zorg in het komende jaar en de kosten zijn 885 euro of hoger, dan zul je 885 euro uit eigen zak moeten overmaken aan de zorgverlener of zorgverzekeraar. Ga dus voor jezelf na of het haalbaar is dit bedrag in één keer over te maken. Heb je voldoende financiële reserve? Zo niet, dan is het verhogen van het eigen risico in jouw geval wellicht minder verstandig. Maak gebruik van onze zorgvergelijker om te zien hoeveel premiekorting je krijgt bij het verhogen van je eigen risico.

Tip 7 – Korting via de collectieve verzekering

Het kan vaak een goede optie zijn om je collectief te laten verzekeren via je werkgever, vereniging of ledenorganisatie. In de meeste gevallen heeft je werkgever of bijvoorbeeld sportclub een lager tarief met de zorgverzekeraar kunnen afspreken. Bijkomende voordeel is dat de werkgever soms ook een deel van de premie meebetaalt. De collectieve verzekering hoeft niet altijd de goedkoopste of beste optie te zijn. Het verdient dus aanbeveling om je niet blindelings aan te sluiten bij de collectieve verzekering.

Bij welke zorgverzekeraar loopt de collectieve verzekering? Doe onderzoek naar de verzekeraar om erachter te komen of deze bij je past. Natuurlijk moet je ook kritisch zijn over de premie. Is het daadwerkelijk goedkoper om je verzekering collectief af te sluiten? Houd de premie en de voorwaarden bij de hand. Met onze zorgvergelijker kun je zien of jouw collectieve verzekering een goede deal is.

Tip 8 – Vergelijk ook de kwaliteit van de zorgverzekeraar

Natuurlijk wil je de kosten van de zorgverzekering zoveel mogelijk de kop indrukken. Bij het vergelijken van de prijs vergeet je wellicht dat andere zaken ook belangrijk kunnen zijn bij het kiezen van een zorgverzekeraar. Hoe is de klantenservice? Worden de zorgnota’s op tijd uitbetaald?

Dus kijk naar de prijs, maar doe vooral ook online onderzoek naar ervaringen van anderen met de zorgverzekeraar. Dan weet je zeker dat je de beste prijs betaalt én met een goede partij in zee gaat.

Tip 9 – Zeg je oude zorgverzekering op de juiste manier op

Als je je zorgverzekering afsluit bij een nieuwe zorgverzekeraar, wordt de oude vaak voor je opgezegd. Bij Overstappen.nl dragen wij er zorg voor dat je overstap goed wordt geregeld. Stap je voor 1 januari over? Dan wordt de oude verzekering voor je opgezegd.

Het is belangrijk om te weten dat je tot 1 januari de oude zorgverzekering zelf mag opzeggen, maar dat je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekeraar mag uitkiezen.

Dus je kunt vanaf 1 januari tot 1 februari nog een nieuwe zorgverzekeraar uitkiezen, alleen moet je er zelf voor zorg dragen dat de oude verzekeraar is opgezegd. In de tussentijd heb je nog geen verzekering, de nieuwe zorgverzekering die je afsluit zal met terugwerkende kracht vanaf 1 januari geldig zijn. Dus de premie over die periode zul je alsnog moeten betalen. Heb je niet voor 1 januari opgezegd? Dan moet je het komende jaar bij je oude zorgverzekeraar blijven helaas.

Tip 10 – Aparte verzekeringen voor jou en je partner

partner-01Maak je gebruik van een gezamenlijke zorgpolis? Dit is niet altijd de meest verstandige optie voor de zorgverzekering. Bespreek met je partner wat jullie wensen zijn met betrekking tot de zorgverzekering. Misschien draagt je partner een bril, waardoor een aanvullende verzekering voordeliger is. Of heb je zelf een zwakker gebit en moet je vaker naar de tandarts, wat een tandartspakket misschien aantrekkelijk maakt. Je partner en jij hebben waarschijnlijk niet dezelfde zorg nodig.

Je kunt dus extra besparen door goed de zorgvraag en zorgnoodzaak apart in kaart te brengen. Ga dan op zoek naar de zorgverzekeraar die de beste dekking tegen het scherpste tarief aanbiedt. Gebruik hiervoor onze zorgvergelijker.

Tip 11 – Meld je pasgeboren kind meteen aan

Net vader of moeder geworden? Vergeet niet je pasgeboren zoon of dochter binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij je zorgverzekeraar. Je kind is gratis meeverzekerd op de zorgverzekering. Als je je baby niet aanmeldt en deze wordt ziek, loop je kans dat eventuele kosten hoog oplopen. Een rekening voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname wordt dan niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Voorkom het risico voor deze kosten zelf op te moeten draaien en meld je pasgeboren baby zo snel mogelijk aan bij de zorgverzekering. Bedenk van tevoren bij welke ouder het kind moet worden meeverzekerd. In de volgende tip wordt uitgelegd waarom dat belangrijk is.

Tip 12 – Kies de beste polis voor je kind

Kinderen tot 18 jaar laat je gratis meeverzekeren op de eigen zorgpolis. Hebben jij en je partner verschillende zorgverzekeringen afgesloten?

Dan doe je er verstandig aan om je kind bij de partner met de uitgebreidere zorgverzekering mee te verzekeren.

Zit je met je partner bij dezelfde zorgverzekeraar? Controleer dan goed of je kind bij de juiste partner wordt meeverzekerd. Je kind wordt niet automatisch meeverzekerd bij de uitgebreidere zorgpolis. Let er dus extra op dat dit goed gebeurt.

Tip 13 – Kijk naar de medische kosten in het buitenland

Ga je op reis? Onderzoek van tevoren hoe je in het buitenland voor ziektekosten bent verzekerd en hoeveel je vergoed krijgt als je medische kosten maakt. Het is niet vanzelfsprekend dat je zorgverzekering alle kosten vergoedt. Eventueel kun je jezelf bijverzekeren. Je kunt een aanvullende zorgverzekering afsluiten die de volledige zorgkosten vergoed. Of je verzekert de rubriek medische kosten mee op een reisverzekering.

vliegtuig-01

In een aantal landen (bijvoorbeeld de VS) zijn de medische kosten veel hoger dan in Nederland. Het is belangrijk dat als je naar zo’n bestemming reist, je ervoor zorgt dat de medische kosten op de reisverzekering zijn meeverzekerd en dat de verzekering alle kosten dekt.

Tip 14 – Regel je zorgtoeslag

Een makkelijke manier om te besparen op je premie is het aanvragen van zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering voor mensen met een lager inkomen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. Mogelijk heb je recht op zorgtoeslag. Het is natuurlijk zonde daar geen gebruik van te maken.

Lees meer over de zorgtoeslag.

Tip 15 – Laat je niets wijsmaken

Neem elk advies met een korreltje zout. Dus ook de vorige 14 tips. Sommige tips zullen in jouw specifieke situatie leiden tot grote besparingen op jaarbasis. Daarentegen moet je ook kritisch blijven. Bedenk voor jezelf hoe groot de kans is dat je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering nodig zult hebben. Is het verhogen van je eigen risico in jouw specifieke geval verstandig? Jij weet het uiteindelijk beter dan een ander. Neem deze tips mee en maak vervolgens zelf een afgewogen beslissing. Gebruik daarbij onze zorgvergelijker en kies voor de zorgverzekering die op alle vlakken het beste bij jou past.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2017 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Zorgverzekeringen vergelijken