Checklist zorgverzekering

featured image
Zorgverzekering
admin
29 november 2018

Checklist zorgverzekering

In 2019 veranderen de huidige tarieven en voorwaarden van zorgverzekeraars. Het is dus slim om zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je zeker weet dat je een zorgverzekering kiest die bij jou past én goed geprijsd is. Maar, waar moet je op letten als je een nieuwe zorgverzekering af gaat sluiten?

[zorgvergelijker-angular baseurl=”/zorgverzekering” location=”shortcode” title=””]

Stap 1: bepaal je zorgbehoefte

Welke zorg heb je nodig in 2019? Kijk hierbij naar de zorg die je in voorgaande jaren nodig hebt gehad en het risico dat je loopt op een aandoening. Sport je veel? Dan bestaat de kans dat je in 2019 een blessure krijgt. Kreeg je in 2018 fysiotherapie? Dan zet dit waarschijnlijk in 2019 door. Zet dit allemaal voor jezelf op een rijtje, zodat je weet of je alleen een basisverzekering nodig gaat hebben of misschien wel beroep moet doen op aanvullende dekkingen.

Kijk ook naar je huidige dekking: betaal je op dit moment voor zorg die je helemaal niet nodig hebt? Dan is je zorgverzekering waarschijnlijk te uitgebreid.

Stap 2: kies een basisverzekering

Het basispakket wordt door de overheid vastgesteld: een basisverzekering is verplicht en iedereen krijgt dezelfde ziektekosten gedekt. Toch zijn de verschillen groot, want er zijn verschillende soorten basisverzekeringen.

Bij een naturaverzekering ben je niet vrij om te kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat: je krijgt alleen kosten vergoed van zorgaanbieders die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Bij een restitutieverzekering mag je zelf een zorgaanbieder kiezen.

Daarnaast heb je nog restitutiepolissen met gecontracteerde zorg: als je naar een aanbieder gaat die geen contract heeft met de verzekering, krijg je maar een maximumbedrag vergoed. Je bent dus niet vrij in de keuze voor een zorgaanbieder, maar je kan wel rekenen op een kleine vergoeding van de gemaakte kosten.

Een naturaverzekering is het goedkoopst, daarna volgt een restitutiepolis met gecontracteerde zorg en voor een restitutieverzekering leg je het meeste geld neer. In onze zorgvergelijker zie je snel welke prijzen de verzekeraars vragen voor hun basisverzekeringen.

Stap 3: kies aanvullende verzekeringen

Vaak wordt gezegd: verzeker alleen hetgeen dat je niet zelf kunt betalen. Als je bepaalde zorg amper nodig hebt, is het vaak voordeliger om de kosten uit eigen zak te betalen. De premiekosten per maand lopen anders flink op en het kan gebeuren dat je premiekosten hoger zijn dan je zorgkosten.

Als je veel zorgkosten maakt, loont een aanvullende dekking vaak wel. Op onze vergoedingenpagina zetten wij de goedkoopste aanvullende dekkingen op een rijtje.

Stap 4: kies het eigen risico

We hebben er al meer aandacht aan besteed: het eigen risico. Het eigen risico is in 2019 €385, maar je kan ervoor kiezen om het op te hogen met vrijwillig eigen risico. Dit kan met een bedrag van €500. Als je kiest voor vrijwillig eigen risico, krijg je korting op je premie. Maar: het ophogen van je vrijwillig eigen risico is niet altijd slim.

Stap 5: opzeggen oude verzekering

Je zorgverzekering moet voor 31 december 2018 opgezegd zijn als je overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Als je voor 1 januari overstapt, gebeurt dit vanzelf. Je nieuwe verzekeraar regelt de overstap. Als je voor 1 januari nog geen nieuwe verzekering hebt afgesloten, moet je de opzegging zelf regelen.

Let op: een verzekeraar moet je altijd accepteren voor de basisverzekering, maar ze mogen je weigeren voor een aanvullende verzekering.

[zorgvergelijker-angular baseurl=”/zorgverzekering” location=”shortcode” title=””]

Hulp nodig?

Onze klantenservice staat voor je klaar! Bellen kan naar 020 – 760 42 42.