Declaraties zorgverzekering

Declaraties zorgverzekering zijn van toepassing als je van niet gecontracteerde zorg gebruikmaakt. Ben je bij een arts, apotheek of ziekenhuis langs geweest voor een behandeling of medicijnen? Dan kan het zijn dat de zorgaanbieder de rekening niet rechtstreeks naar je zorgverzekeraar stuurt, maar naar jou. Valt de zorg onder je basisverzekering of aanvullende zorgverzekering? Dan mag je de gemaakte kosten bij je zorgverzekering declareren.

Welke kosten krijg je vergoed?

In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering vind je alle vergoedingen op een rij. Je ziet in de kleine lettertjes precies welke vergoedingen voor je van toepassing zijn. In het dekkingsoverzicht vind je een beknopte samenvatting. Benieuwd welke medicijnen door je zorgverzekering worden vergoed? Lees meer over medicijnkosten.

Declaraties zorgverzekering indienen

Als je je rekening zelf moet declareren bij de zorgverzekeraar, gaat dat in 3 stappen:

  • Vul het declaratieformulier zo volledig mogelijk in. Vermeld in ieder geval je Burgerservicenummer (BSN), geboortedatum en of er sprake is van een ongeval.
  • Voeg de originele rekeningen van de zorgaanbieder bij het declaratieformulier. Let op: kopieën, kassabonnen, aanmaningen en herinneringen worden over het algemeen niet in behandeling genomen.
  • Stuur je declaratie naar de zorgverzekeraar.

Tip: maak altijd een kopie van je rekening en ingevulde declaratieformulier voor je eigen administratie.

Zorgverzekering vergelijken en zorgeloos overstappen

Via Overstappen.nl kun je alle zorgverzekeringen vergelijken op prijs en dekking. Zo maak je eenvoudig een keuze uit de beste zorgaanbiedingen van zorgverzekeraars. Sluit vóór 1 januari een nieuwe zorgverzekering af. Dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar je huidige zorgverzekering voor je op. Zo makkelijk is overstappen.