Zorgverzekering 2020

Vergelijk de zorgverzekeringen voor 2020 en bespaar
Vergelijk zorgverzekeringen
supplier-logo
€105,25
per maand
checkmark Ziezo Selectief
checkmark Directe acceptatie
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€116,95
per maand
checkmark Betaal eigen risico in termijnen
checkmark Bepaal wanneer je premie betaalt
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€119,08
per maand
checkmark Vrije zorgkeuze
checkmark Second opinion door specialisten
checkmark Eigen risico van €385

De zorgverzekering voor 2020 zal, net als in voorgaande jaren, veranderen. Niet alleen de premie zal stijgen, ook de dekkingen en voorwaarden uit de basisverzekering en aanvullende dekkingen zijn dit jaar veranderd. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie en updates over de zorgverzekering 2020.

Belangrijke data zorgverzekering 2020

 • 15 september 2020: Ieder jaar maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend wat de belangrijkste wijzigingen zullen zijn met betrekking tot de zorgverzekering. Er wordt dan bekend gemaakt wat er gaat gebeuren met het eigen risico, het basispakket, de zorgpremie en de inkomensafhankelijke bijdragen.
 • Tussen 15 september en 12 november: Zorgverzekeraar DSW maakt de nieuwe premie bekend voor 2020. De meeste verzekeraars zien de premie van DSW als leidraad voor hun eigen zorgpremie.
 • 12 november 2020: Op deze datum moeten zorgverzekeraars uiterlijk de hoogte van de premies voor hun verzekeringen bekendmaken.
 • 31 december 2020: De laatste dag van het jaar is de uiterste datum waarop het nog mogelijk is om je verzekering op te zeggen.
 • 31 januari 2021: Heb je je zorgverzekering vóór 31 december 2020 opgezegd? Dan kun je in de maand januari nog een nieuwe zorgverzekering kiezen.
Vul je gegevens in en check je besparing

Veranderingen zorgverzekering 2020?

Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2020? Dit zijn de 5 belangrijkste:

1. Zorgpremie omhoog
De zorgpremie stijgt in 2020 met €37. Dit is een stijging van ongeveer 3 euro per maand.

 • Op 12 november zijn de premies officieel bekend

2. Collectieve korting omlaag: van 10% naar 5%
In 2020 daalt de korting op de collectieve zorgverzekering van 10% naar maximaal 5%. Een collectieve zorgverzekering lijkt misschien voordeliger, maar dat is niet. De premie waarover de korting heen gaat is hoger, waardoor je uiteindelijk onder de streep nog steeds te veel betaalt. Het afsluiten van een individuele zorgverzekering via onze vergelijker is sowieso goedkoper.

3. De zorgtoeslag stijgt
Heb je recht op zorgtoeslag, omdat je een laag inkomen hebt? Dan ontvang je in 2020 meer zorgtoeslag. Dit is een gevolg van de stijging van de premies en de verlaging van de korting op de collectieve zorgverzekering. Stijging:

 • Alleenstaanden: + €67
 • Meerpersoonshuishoudens: + €95

4. Minder uitgebreide aanvullende verzekering
In 2020 zal de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering minder vergoeden. Je zult ook een hogere premie betalen voor je aanvullende verzekering.

5. De basisverzekering verandert
Ieder jaar bepaalt de overheid de inhoud van de basisverzekering. Met de basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed zoals een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en ziekenhuisopname. Hieronder staan de wijzigingen die voor 2020 bekend zijn:

 • Logeervergoeding van €75 per nacht
 • Vergoeding van dure medicijnen
 • Zorg specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten
 • Regeling Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd
 • Het wordt goedkoper om te stoppen met roken
 • Geneesmiddel Fampyra wordt vergoed
zorgverzekering 2020

Basisverzekering 2020

In 2020 worden er verschillende wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de basisverzekering. Zo ontvangen mensen in 2020 een logeervergoeding van €75 per nacht als ze ver van een ziekenhuis wonen waar ze worden behandeld, maar niet worden opgenomen.

Daarnaast wordt de apotheekbereiding van dure medicijnen die niet in de basisverzekering zijn opgenomen in 2020 wél vergoed, op voorwaarde dat deze prijs niet extreem hoog is.

Verder wordt de zorg die de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten bieden, onderdeel van het basispakket. De werkdruk van de huisarts en wijkverpleegkundige zou hierdoor omlaag moeten gaan.

Vanaf 2021 vergoedt de basisverzekering ook andere zorg voor specifieke patiëntgroepen. Bijvoorbeeld een dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Deze wijziging vervangt de huidige subsidieregeling.

zorgverzekering 2020

Zorgtoeslag 2020

Zorgtoeslag is bedoeld om mensen financieel tegemoet te komen. Mensen met een laag inkomen kunnen een toeslag krijgen voor de zorgkosten zodat de zorg betaalbaar blijft voor iedereen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van het beschikbare inkomen.

In 2020 ontvangen alleenstaanden gemiddeld €67 extra en meerpersoonshuishoudens ontvangen €95 extra. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Je kunt meer informatie vinden over de zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.

Eigen risico 2020

Het eigen risico blijft in 2020 gelijk. Dit houdt in dat je ook in 2020 maximaal €385 betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Vanaf 2008 is het eigen risico ingevoerd en het is sindsdien bijna ieder jaar gestegen. In 2017, 2018, 2019 en 2020 is het eigen risico echter gelijk gebleven. Lees meer over het eigen risico zorgverzekering zorgverzekering.

Zorgpremie 2020

Half november 2020 maken zorgverzekeraars hun premie voor de zorgverzekering 2020 bekend. In voorgaande jaren is de premie gestegen. Dit zal waarschijnlijk ook in 2020 gebeuren. De premie verschilt per verzekeraar, want zij mogen deze zelf bepalen.

zorgverzekering 2020

Zorgverzekering 2020 vergelijken

Je zorgverzekering vergelijken voor 2021 kan pas vanaf 12 november 2020. Het is zeer verstandig om ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken. Veel mensen weten niet dat de inhoud van het basispakket bij alle zorgverzekeraars gelijk is, maar dat de prijzen flink uiteen lopen. Het is daarom belangrijk een goede vergelijking te maken.

Welke zorgverzekering past het best bij jouw persoonlijke situatie? Kies je voor alleen een basisverzekering of heb je ook een aanvullende zorgverzekering nodig? Door middel van handige filters in onze zorgvergelijker vind je eenvoudig de zorgverzekering die bij je past! Hulp nodig? Onze klantenservice is van maandag t/m zaterdag te bereiken en helpt je graag verder.

zorgverzekering 2020

Welke zorgverzekering 2020?

Om erachter te komen welke zorgverzekering het beste bij je past is het belangrijk om je zorgbehoefte in kaart te brengen. Hoeveel zorg heb je op dit moment nodig en hoeveel zorg denk je komend jaar nodig te hebben? Op onze pagina welke zorgverzekering past bij mij lees je hier meer over. Wil je graag een stappenplan zodat je overzichtelijk een zorgverzekering kunt kiezen? Op onze zorgverzekering afsluiten pagina vind je een uitgebreid stappenplan over het afsluiten van een zorgverzekering.

Gecontracteerde zorgaanbieders in 2020

Elk jaar maken zorgverzekeraars weer nieuwe afspraken met ziekenhuizen over de vergoeding van zorg. Het kan dus zijn dat je huidige gecontracteerde zorgaanbieders wijzigen. Dat wil zeggen dat je misschien niet meer naar de huisarts of het ziekenhuis kan gaan die je voorkeur heeft. Let daarom goed op bij het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering voor 2020 welke zorgaanbieders er gecontracteerd staan en welke niet. Door middel van verschillende polissen (combinatie, natura of restitutiepolis) kies jij zelf de hoeveelheid zorgaanbieders waarbij je terecht kan.

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuw? Bekijk dan onze zorgverzekering 2021 pagina. Hier lees je de belangrijkste wijzigingen voor het komende zorgseizoen.

Alle zorgverzekeraars

De Friesland
Ditzo zorgverzekering
FBTO
Ohra
energieleveranier United Consumers

Zorgverzekering 2020 vergelijken

Vanaf half november tot eind december 2020 kun je beginnen met het vergelijken van zorgverzekering voor 2020. Je kunt dan op basis van premie, dekking, polisvoorwaarden en klantbeoordelingen een vergelijking maken. Kies vervolgens de zorgverzekering die het beste aansluit op je wensen. Je oude zorgverzekering wordt voor je opgezegd als je vóór 1 januari 2021 overstapt. Stap je later over? Dat kan tot eind februari. Maar let op: je moet dan wel zelf je oude zorgverzekering opzeggen. Ten slotte mag een verzekeraar je voor een basisverzekering nooit weigeren, maar je mag wel geweigerd worden voor een aanvullende verzekering.

Vul je gegevens in en check je besparing