Zorgverzekering 2022

Zorgverzekering 2022, wat gaat er veranderen?

Het zorgseizoen staat binnenkort weer voor de deur. En dat betekent dat je weer kunt overstappen naar een andere zorgverzekering. Maar voordat je dit doet, wil je natuurlijk wel weten wat er precies gaat veranderen aan de zorgverzekering 2022 en welke kosten daarbij komen kijken. Geen zorgen, op deze pagina zetten wij de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.

Snel navigeren naar

Het laatste zorgnieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws over de zorgverzekering 2022. Zo weet je zeker dat je straks de juiste zorgverzekering hebt. Hieronder vind je een overzicht van het belangrijkste nieuws.

Zorgpremie 2022

Grote kans op stijging zorgpremie

Ook dit jaar is de kans groot dat de zorgpremie gaat stijgen. Deze stijging heeft onder andere te maken met het huidige tekort aan zorgpersoneel, de vergrijzing en het gelijk blijven van het eigen risico. Vorig jaar speelde het coronavirus ook een rol in de hogere zorgpremies. Of het virus komend jaar ook impact heeft op de premies is nog onduidelijk, maar niet waarschijnlijk.

Eigen risico 2022

Eigen risico bedraagt €385

De Tweede Kamer heeft in juni 2021 een motie aangenomen om het eigen risico ook in 2022 te bevriezen op €385. Het eigen risico was oorspronkelijk tot en met 2021 bevroren, maar dit wordt nu met een jaar verlengd. Aanleiding hiervoor zijn de ontwikkelingen omtrent het coronavirus en de onzekere tijden die hiermee gepaard gaan.

Collectiviteitskorting 2022

Collectiviteitskorting blijft maximaal 5%

In 2022 geldt er net als vorig jaar een maximale collectiviteitskorting van 5%. Maar volgend jaar zou het weleens de laatste keer kunnen zijn dat je hiervan gebruik kunt maken. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) is namelijk van plan om een einde maken aan de collectiviteitskorting op de basisverzekering. De afschaffing van de collectiviteitskorting zal op zijn vroegst op 1 januari 2023 van kracht gaan. Lees voor meer informatie onze  collectieve zorgverzekering pagina.


Belangrijkste wijzigingen zorgverzekering 2022

Het zorgseizoen staat binnenkort weer voor de deur. En dat betekent dat je weer kunt overstappen naar een andere zorgverzekering. Maar voordat je dit doet, wil je natuurlijk wel weten wat er precies gaat veranderen in de zorg en welke kosten daarbij komen kijken.

Hier hoef je je gelukkig geen zorgen om te maken. Wij houden je namelijk graag op de hoogte van het laatste nieuws over de zorgverzekering 2022. Zo weet je zeker dat je straks de juiste zorgverzekering hebt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op het gebied van zorg.

Basisverzekering 2022

Als je COVID-19 hebt gehad en je nog last hebt van klachten, dan kan je in aanmerking komen voor herstelzorg. Hieronder valt bijvoorbeeld fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Tot 1 augustus 2022 wordt de herstelzorg voor corona vergoed vanuit het basispakket.

Goed om te weten

Als je in aanmerking wil komen voor de herstelzorg, moet je wel bereid zijn om mee te werken aan een onderzoek naar het effect van herstelzorg.

Zorgpremie 2022

De hoogte van de zorgpremies worden uiterlijk 12 november bekendgemaakt. Zorgverzekeraar DSW is meestal de eerste verzekeraar die de premie voor komend jaar aankondigt. De hoogte van die premie geeft vaak al een goed beeld van de zorgkosten die je komend jaar kunt verwachten.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering 2022 bedraagt €385,-. Als je graag minder zorgpremie per maand wilt betalen, dan kun je het eigen risico verhogen. In dat geval betaal je maximaal €885,- aan vrijwillig eigen risico. Wil je graag meer weten over het eigen risico? Op onze eigen risico pagina lees je de belangrijkste informatie hierover.

Zorgtoeslag 2022

Door de toeslagenaffaire zijn alle toeslagen onder een vergrootglas komen te liggen. Zo ook de zorgtoeslag. Tweede Kamerleden vragen zich af of de zorgtoeslag afgeschaft moet worden. Premier Rutte gaf vorig jaar tijdens een Kamerdebat al aan dat hij af wil van het in 2005 ingevoerde toeslagensysteem. Het idee was om, na de verkiezingen, met een nieuw kabinet de nieuwe plannen voor de zorgtoeslag te bespreken. Voorlopig is er echter nog geen nieuw kabinet. Hierdoor is de kans groot dat de zorgtoeslag in 2022 net als voorheen gewoon meestijgt met de nominale premie.

Wanneer wordt de zorgtoeslag bekendgemaakt?

Op Prinsjesdag zullen we meer te weten komen over de maximale hoogte van zorgtoeslag van 2022. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Dan kun je hiervoor een berekening maken op de website van de Belastingdienst.


Belangrijke data

Belangrijke data 2021

Hieronder vind je een overzicht van belangrijke data waarmee je rekening kunt houden tijdens het zorgseizoen.

 • 21 September 2021: Prinsjesdag

Elk jaar maakt de overheid op Prinsjesdag bekend wat er verandert op het gebied van de zorg. Zowel de verwachte hoogte van de zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket voor 2022 worden dan bekend gemaakt.

 • 28 september 2021: DSW maakt zorgpremie bekend

DSW is altijd de eerste zorgverzekeraar die de premies voor volgend jaar bekendmaakt. De verwachting is dat DSW er dit jaar weer vroeg bij is.

 • 12 november 2021: Alle zorgpremies zijn bekend

Dit is de uiterste datum waarop zorgverzekeraars de premies voor hun zorgverzekeringen bekend mogen maken.

 • 31 december 2021: Uiterste opzegdatum zorgverzekering

Dit is de laatste dag waarop je nog kunt overstappen naar een andere zorgverzekering voor 2022.

 • 31 januari 2022: Laatste dag afsluiten zorgverzekering

Dit is de laatste dag waarop je nog een nieuwe zorgverzekering voor 2022 kunt afsluiten.

Belangrijke data
Zorgverzekering 2022 vergelijken

Zorgverzekering 2022 vergelijken

Vanaf 13 november is het weer mogelijk om zorgverzekeringen voor 2022 te vergelijken. Tot die tijd houden we je op deze pagina op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg. Zo kun je straks makkelijk een vergelijking maken en zonder problemen overstappen.

Uitzonderingen

 • Als je net 18 jaar bent geworden dan kun je wel al een zorgverzekering aanvragen.
 • Ben je pas gescheiden en wil je niet meer met je ex-partner op één polis staan? Dan kun je ook nog een nieuwe zorgverzekering aanvragen.

Kijk voor de volledige lijst met uitzonderingen op onze Zorgverzekering na 1 januari pagina.

Zorgverzekering 2022 vergelijken

Waarom zorgverzekering 2022 vergelijken via ons?

 • zorgverzekering 2022 vergelijken

  Vergelijk op prijs en inhoud

  Onafhankelijk en met het meest complete aanbod van Nederland

 • vergelijk zorgverzekering 2022

  Alle zorgverzekeraars

  Overzichtelijk gepresenteerd; wij vergelijken
  alle Nederlandse zorgverzekeraars

 • zorgverzekering 2022

  Onze experts staan voor je klaar

  Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze zorgexperts


Snel en eenvoudig

Overstappen zorgverzekering 2022

“Ik ben tevreden met mijn huidige zorgverzekering, waarom zou ik overstappen?” Dit is een belangrijke vraag, die je misschien zelf ook weleens hebt gesteld. Soms lijkt het niet de moeite waard om over te stappen, terwijl dit eigenlijk wel in je voordeel is. Zo kan je zorgbehoefte bijvoorbeeld veranderen, waardoor je flink kunt besparen op je maandelijkse premie als je overstapt. Verzekeraars kunnen daarnaast ook de polisvoorwaarden van je huidige verzekering wijzigen. Hierdoor kan je verzekering niet meer goed aansluiten op je zorgbehoefte.

tip

Wanneer kan ik overstappen?

Vanaf 12 november tot en met 31 december kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Wil je liever in januari overstappen? Dat is ook mogelijk, maar dat kan alleen als je zelf je oude zorgverzekering op uiterlijk 31 december opzegt.

Hoe werkt overstappen?

Vergelijk je zorgverzekering snel en eenvoudig in 4 stappen.
  1. 1

   Vul je gegevens en dekkingswensen in

  1. 2

   Vergelijk en kies je zorgverzekering

  1. 3

   Vraag je nieuwe zorgverzekering aan

  1. 4

   Wij regelen gratis je overstap

  1. 1

   Vul je gegevens en dekkingswensen in

  pijltje
  1. 2

   Vergelijk en kies je zorgverzekering

  pijltje
  1. 3

   Vraag je nieuwe zorgverzekering aan

  pijltje
  1. 4

   Wij regelen gratis je overstap

Welke zorgverzekering past in 2022 het beste bij jou?

 • voordeel

  Altijd de beste deal

 • voordeel

  Meest complete aanbod

 • voordeel

  100% onafhankelijk

Zorgverzekeringen vergelijken

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

2217 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  2 dagen geleden
  lijkt goed.

  lijkt goed. Of het nog beter kan kan ik niet beoordelen. Zeker wel beter dan die telefonische verkopers.

  G. Vanderheijden
  Star on Star on Star on Star on Star off
  9 dagen geleden
  Zonder problemen overgegaan naar nieuwe…

  Zonder problemen overgegaan naar nieuwe leverancier. Tot nu toe alles goed geregeld. Misschien zelfs iets te rustig, op de dag zelf zou het handig zijn geweest een berichtje te krijgen met, gefeliciteerd u bent over gestapt. Verder alles goed!

  OHM
  Star on Star on Star on Star on Star off
  11 dagen geleden
  Nadat ik via overstappen.nl voor mij de…

  Nadat ik via overstappen.nl voor mij de voordeligste top5 van energieleveranciers had gezien ben ik dus overgestapt naar Engie . Deze overstap is 100% goed gegaan . En alle stappen die bij die overstap nodig zijn werden mij allemaal van te voren uitgelegd. Dus er zijn geen verrassingen geweest. Of misschien toch wel een verrassing dat de hele overstap vlekkeloos is verlopen.

  cor Lavrijsen
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  2217 reviews

  Handige informatie

  zorgverzekering

  Alles over eigen risico

  We geven je alle informatie die je nodig hebt, zodat je zelf kan beslissen of je kiest voor een hoog of laag eigen risico.
  zorgverzekering vergelijken

  Wat wordt er gedekt?

  Wat er precies via je aanvullende verzekering wordt gedekt, verschilt per zorgverzekeraar. Zoek dekking!
  overstappen zorgverzekering

  Basisverzekering

  Hoe zit het met de basisverzekering? We leren je de basis van de basisverzekering, zodat je altijd weet waar je aan toe bent.

  Aanvullende verzekering

  Aanvullende informatie over je aanvullende verzekering nodig? We geven je eerlijk advies over wanneer je dit wel of niet nodig hebt.

  Restitutiepolis

  Liever zelf bepalen welke zorgaanbieder je kiest? Met deze verzekering heb je altijd vrije zorgkeuze.

  Naturapolis

  Geen vrije zorgkeuze nodig maar wel goedkoper uit zijn? Kies dan voor een naturapolis.

  Handige informatie

  zorgverzekering

  zorgverzekering vergelijken

  overstappen zorgverzekering

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.