Zorgverzekering 2022

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de beste deal
 • Direct afsluiten
Vergelijk je zorgverzekering voor 2022
trustscore Trustpilotscore: 9.2

Vergelijk de zorgverzekeraars voor 2022

Snel navigeren naar

Vanaf 13 november t/m 31 december

Zorgverzekering 2022 vergelijken

Zorgverzekering 2022 vergelijken? Dat kan vanaf 13 november! Op die datum start het zorgseizoen, wat betekent dat je weer kunt overstappen naar een andere zorgverzekering. Voordat je dit doet, wil je natuurlijk wel weten wat er precies gaat veranderen aan de zorgverzekering 2022 en welke kosten daarbij komen kijken. Geen zorgen, op deze pagina zetten wij de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.

tip

Test je zorgkennis met onze feit en fabel quiz

Om een goede keuze te maken voor je zorgverzekering 2022 is het handig als je weet waar je op moet letten. Daarom hebben we een super leuke feit en fabel quiz voor je samengesteld! Hiermee test je binnen een paar minuten jouw zorgkennis. Zo weet je straks zeker dat je een zorgverzekering kiest die echt goed bij je past.

Doe de quiz!

Waarom zorgverzekering 2022 vergelijken via ons?

 • zorgverzekering 2022 vergelijken

  Vergelijk op prijs en inhoud

  Onafhankelijk en met het meest complete aanbod van Nederland

 • vergelijk zorgverzekering 2022

  Alle zorgverzekeraars

  Overzichtelijk gepresenteerd; wij vergelijken
  alle Nederlandse zorgverzekeraars

 • zorgverzekering 2022

  Onze experts staan voor je klaar

  Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze zorgexperts

Belangrijkste wijzigingen zorgverzekering 2022

Er is één ding dat zeker is: volgend jaar zal je zorgverzekering veranderen. Het demissionaire kabinet maakte op Prinsjesdag al bekend dat de premies zullen stijgen en het eigen risico onveranderd blijft. Hieronder lees je wat dit precies betekent en welke wijzigingen er nog meer door worden doorgevoerd aan de zorgverzekering 2022.

zorgverzekering 2022

Basisverzekering 2022

De basisverzekering is wettelijk verplicht en wordt samengesteld door de overheid. In 2022 veranderen de volgende zaken aan het basispakket:

Vergoeding verblijf celtherapie

De CAR-T-celtherapie zit sinds 2020 in het basispakket, maar vanaf 2022 geldt er een vergoeding voor het verblijf nabij het ziekenhuis voor patiënten die deze behandeling volgen. Deze wijziging is ingediend, omdat er ernstige complicaties kunnen optreden na de behandeling. Patiënten moeten daarom in of nabij een expertziekenhuis blijven.

Vergoeding elektriciteit ademhalingsondersteuning

In 2022 is het mogelijk om elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie rechtstreeks te declareren bij je zorgverzekeraar. Ga voor het invullen van het declaratieformulier naar de website van je zorgverzekeraar.

Zorgpremie 2022

De nominale zorgpremie stijgt volgend jaar met €31. Wil je precies weten hoeveel premie je volgend jaar gaat betalen? Dat kan, dit wordt uiterlijk 12 november door je verzekeraar bekendgemaakt. Voor een actueel overzicht van de premies verwijzen we je graag door naar onze zorgpremie pagina. Daar lees je precies hoeveel premie je per type zorgpolis betaalt.

Eigen risico zorgverzekering 2022

Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering 2022 bedraagt €385,-. Als je graag minder zorgpremie per maand wilt betalen, dan kun je het eigen risico verhogen. In dat geval betaal je maximaal €885,- aan vrijwillig eigen risico. Wil je graag meer weten over het eigen risico? Op onze eigen risico pagina lees je de belangrijkste informatie hierover.

Goed om te weten

Zorgverzekeraar DSW hanteert een eigen risico van €375, wat €10 euro goedkoper is dan het wettelijk vastgestelde eigen risico. De verlaging van het eigen risico is bij deze verzekeraar gedeeltelijk symbolisch; je betaalt €5 per jaar extra aan zorgpremie om dit lagere bedrag te compenseren.

Zorgtoeslag 2022

De zorgtoeslag wordt in 2022 verhoogd met €36 voor alleenstaanden en €40 voor gezinnen. Je komt in aanmerking voor zorgtoeslag als je een laag inkomen hebt, 18 jaar of ouder bent, een zorgverzekering  en de Nederlandse nationaliteit hebt.

Wanneer wordt de zorgtoeslag bekendgemaakt?

Op Prinsjesdag is de zorgtoeslag voor 2022 bekendgemaakt. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Dan kun je hiervoor een berekening maken op de website van de Belastingdienst.


Zorgverzekering 2022: het laatste nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws over de zorgverzekering 2022. Zo weet je zeker dat je straks de juiste zorgverzekering hebt. Hieronder vind je een overzicht van het belangrijkste nieuws.

DSW premie 2022

DSW maakt zorgpremie bekend: €127,75 p.m.

Zorgverzekeraar DSW heeft dit jaar weer als eerste de zorgpremie voor volgend jaar bekendgemaakt. In 2022 betaal je €127,75 per maand aan basispremie bij DSW. Dit is een stijging van €3,25 per maand en €39 per jaar. De stijging per jaar valt dus iets hoger uit dan de verwachte verhoging van €31 die het demisionaire kabinet op Prinsjesdag bekend maakte.

Zorgpremie 2022

Zorgpremie stijgt met €31

De nominale zorgpremie stijgt dit jaar met €31. Deze stijging heeft onder andere te maken met het huidige tekort aan zorgpersoneel, de vergrijzing en het gelijk blijven van het eigen risico. Vorig jaar speelde het coronavirus ook een rol in de hogere zorgpremies.

Eigen risico 2022

Eigen risico bedraagt €385

De Tweede Kamer heeft in juni een motie aangenomen om het eigen risico ook in 2022 te bevriezen op €385. Het eigen risico was oorspronkelijk tot en met dit jaar bevroren, maar dit wordt nu met een jaar verlengd. Aanleiding hiervoor zijn de ontwikkelingen omtrent het coronavirus en de onzekere tijden die hiermee gepaard gaan.

zorgtoeslag omhoog

Zorgtoeslag gaat met €36 omhoog

Een hogere zorgtoeslag moet de stijging van de zorgpremie gaan compenseren. Alleenstaanden krijgen gemiddeld €36 aan zorgtoeslag, voor gezinnen is dit €40.

Snel en eenvoudig

Overstappen zorgverzekering 2022

“Ik ben tevreden met mijn huidige zorgverzekering, waarom zou ik overstappen?” Dit is een belangrijke vraag, die je misschien zelf ook weleens hebt gesteld. Soms lijkt het niet de moeite waard om over te stappen, terwijl dit eigenlijk wel in je voordeel is. Zo kan je zorgbehoefte bijvoorbeeld veranderen, waardoor je flink kunt besparen op je maandelijkse premie als je overstapt. Verzekeraars kunnen daarnaast ook de polisvoorwaarden van je huidige verzekering wijzigen. Hierdoor kan je verzekering niet meer goed aansluiten op je zorgbehoefte.

tip

Wanneer kan ik overstappen?

Vanaf 13 november tot en met 31 december kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Wil je liever in januari overstappen? Dat is ook mogelijk, maar dat kan alleen als je zelf je oude zorgverzekering op uiterlijk 31 december opzegt.

Hoe werkt overstappen?

Vergelijk je zorgverzekering snel en eenvoudig in 4 stappen.
  1. 1

   Vul je gegevens en dekkingswensen in

  1. 2

   Vergelijk en kies je zorgverzekering

  1. 3

   Vraag je nieuwe zorgverzekering aan

  1. 4

   Wij regelen gratis je overstap

  1. 1

   Vul je gegevens en dekkingswensen in

  pijltje
  1. 2

   Vergelijk en kies je zorgverzekering

  pijltje
  1. 3

   Vraag je nieuwe zorgverzekering aan

  pijltje
  1. 4

   Wij regelen gratis je overstap

Welke zorgverzekering past in 2022 het beste bij jou?

 • voordeel

  Altijd de beste deal

 • voordeel

  Meest complete aanbod

 • voordeel

  100% onafhankelijk

Zorgverzekering 2022

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

2238 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  21 dagen geleden
  Goede communicatie

  Goede communicatie

  Van Dam
  Star on Star on Star on Star on Star on
  24 dagen geleden
  Vlot verlopen en duidelijk

  Vlot verlopen en duidelijk

  Jans
  Star on Star on Star on Star on Star on
  1 maand geleden
  Goede regeling overstap.

  Goede regeling overstap. Ging zonder problemen en had er geen omkijken naar.

  Gert
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  2238 reviews

  Waarom moet ik mijn zorgverzekering 2022 vergelijken?

  De premie stijgt elk jaar, en dit jaar zelfs nog meer dan normaal vanwege de coronacrisis. Daarnaast veranderen de voorwaarden van je huidige verzekeraar. Het is daarom altijd slim om te vergelijken, zodat je altijd goed verzekerd bent.

  Ziektekostenverzekering 2022

  Ben je op zoek naar een ziektekostenverzekering voor volgend jaar? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Met behulp van onze vergelijker zie je direct welke verzekering bij jouw persoonlijke situatie past en kun je alle verzekeraars gemakkelijk met elkaar vergelijken.

  Zorgverzekering kiezen 2022

  Hoe kies je nu een zorgverzekering voor 2022? Goede vraag! De zorgkosten stijgen ieder jaar, waardoor je zorgverzekering ook steeds duurder wordt. Om toch nog voordelig uit te zijn, loont het om een vergelijking te maken. Maar waar let je op tijdens het kiezen? Er is tegenwoordig zoveel keuze, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We bespreken de belangrijkste punten.

  Zorgverzekering kiezen 2022

  1. Zorgbehoefte 2022

  De eerste stap is bepalen hoeveel zorg je nodig hebt voor 2022. De zorgbehoefte verschilt per persoon, daarom is het erg belangrijk om voor jezelf na te gaan wat voor zorg je nodig denkt te hebben. Gebruik je op dit moment bijvoorbeeld medicijnen, wil je graag zwanger worden of heb je gebitsproblemen? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden, zodat je de zorg kiest die je ook daadwerkelijk nodig hebt.

  2. Basisverzekering keuze

  Welke basisverzekering kiezen? Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlander boven de 18 jaar. Verder vergoedt de basisverzekering de belangrijkste zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen. Je kunt uit de volgende basisverzekeringen kiezen: Naturaverzekering, Restitutieverzekering, en een Combinatiepolis. Welke basisverzekering je kiest, heeft invloed op de keuzevrijheid die je hebt.

  3. Kies je eigen risico

  De tweede stap is het kiezen van het eigen risico. Het verplichte eigen risico voor volgend jaar bedraagt €385,- per jaar. Vind je dit bedrag te hoog en wil je graag besparen op je zorgkosten? Dan kun je voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Je hebt keuze uit een aantal bedragen tot maximaal €885. In dat geval betaal je maandelijks een lagere premie, maar als je toch iets overkomt dan moet je zelf de bijkomende zorgkosten betalen. Dit bedrag kan hoog uitvallen; denk hier dus goed over na.

  Vind je het moeilijk een keuze te maken? Op onze zorgverzekering kiezen pagina leggen aan je uit hoe het allemaal in z’n werk gaat en hoe jij zonder zorgen de juiste zorgverzekering voor 2022 kiest.

  4. Aanvullende verzekering kiezen

  Een aanvullende verzekering vergoedt zorg van bijvoorbeeld de tandarts of een fysiotherapeut. Verwacht je volgend jaar veel fysiotherapiebehandelingen nodig te hebben? Dan is het vaak verstandig om een aanvullende verzekering te kiezen. Ga wel na of je met een aanvullende verzekering uiteindelijk goedkoper uit bent.


  Belangrijke data zorgverzekering 2022

  Hieronder vind je een overzicht van belangrijke data waarmee je rekening kunt houden tijdens het zorgseizoen.

  • 12 november: Alle zorgpremies zijn bekend

  Dit is de uiterste datum waarop zorgverzekeraars de premies voor hun zorgverzekeringen bekend mogen maken.

  • 31 december: Uiterste opzegdatum zorgverzekering

  Dit is de laatste dag waarop je nog kunt overstappen naar een andere zorgverzekering voor 2022.

  • 31 januari 2022: Laatste dag afsluiten zorgverzekering

  Dit is de laatste dag waarop je nog een nieuwe zorgverzekering voor 2022 kunt afsluiten.

  Belangrijke data

  Zorgverzekering afsluiten 2022

  Weet je al precies welke verzekering je wilt hebben? Dan is het tijd om over te stappen en kun je een zorgverzekering aanvragen en afsluiten. Via onze vergelijker stap je tot en met 31 december gratis over naar een andere verzekeraar, zonder gedoe.

  zorgverzekering 2022

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze zorgexperts via één van de getoonde contact opties.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.