Zorgverzekering 2023 vergelijken

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de beste deal
 • Direct afsluiten
Vergelijk zorgverzekeringen
trustscore Trustpilotscore: 8.8

Vergelijk alle zorgverzekeraars voor 2023:

Snel navigeren naar

Vergelijk t/m 31 december 2022

Zorgverzekering 2023 vergelijken

Vanaf 13 november tot en met 31 december 2022 is het mogelijk om de zorgverzekeringen van 2023 te vergelijken én over te stappen. Het lijkt misschien overbodig om je zorgverzekering te vergelijken, alleen door de hogere vaste lasten, het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basispremie én het stijgen van de zorgpremie is het dit jaar extra belangrijk om wel een vergelijking te maken. Er is namelijk een grote kans dat je geld kan besparen op je zorgverzekering.

Waar let je op bij het vergelijken?

Bij het vergelijken van je zorgverzekering is het slim om goed te kijken naar de verschillende dekkingen van zorgverzekeraars, wat er in de polisvoorwaarden staan en of de zorgverzekering nog voldoet aan jouw zorgbehoefte.
Wij hebben er daarom voor gezorgd dat je in onze vergelijker per zorgverzekeraar kan zien hoeveel vrije zorgkeuze je hebt, welke aanvullende pakketen ze aanbieden is en wat wel en niet door de zorgverzekering wordt vergoed.
Daarnaast is het overstappen van zorgverzekeraar geheel gratis en wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd.

tip

Tip: vergelijk ieder jaar opnieuw jouw zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering veel gedoe? Met onze zorgvergelijker wordt de zorgverzekering 2023 vergelijken een fluitje van een cent. Door ieder jaar zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken, kan je op jaarbasis tot wel € 180,- besparen op je premie.


Waarom je zorgverzekering vergelijken via ons?

 • zorgverzekeringen

  Vergelijk op prijs en inhoud

  Onafhankelijk en met het meest complete aanbod van Nederland

 • zorgverzekering

  Alle zorgverzekeraars

  Overzichtelijk gepresenteerd; wij vergelijken
  alle Nederlandse zorgverzekeraars

 • zorg verzekering

  Onze experts staan voor je klaar

  Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze zorgexperts

Welke zorgverzekering past het beste bij jouw wensen?

 • voordeel

  100% onafhankelijk

 • voordeel

  Altijd de beste deal

 • voordeel

  Direct afsluiten

Zorgverzekeringen vergelijken

Belangrijkste wijzigingen zorgverzekering 2023

Het kabinet maakte op Prinsjesdag al bekend dat de premies zullen stijgen en het eigen risico onveranderd blijft. Hieronder lees je wat dit precies betekent en welke wijzigingen er nog meer door worden doorgevoerd aan de zorgverzekering 2023.
Geen zin om te lezen? Kijk dan naar ons zorgjournaal.

Zorgpremie 2023

De zorgpremie voor 2023 zal in 2023 met ongeveer € 120,- per jaar stijgen. De nominale premie is in 2022 nog € 127,- per maand, maar dit bedrag loopt volgend jaar op tot wel € 137,- per maand.

Collectiviteitskorting opgeheven

Per 1 januari 2023 wordt de collectiviteitskorting voor de basisverzekering afgeschaft.

Voor aanvullende verzekeringen blijft de collectiviteitskorting wel bestaan.

Basisverzekering 2023

De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid ieder jaar opnieuw samengesteld. Voor 2023 hebben we de drie belangrijkste wijzigingen opgesomd.

1. NIPT-test

Bij een prenatale screening krijg je de combinatietest niet meer vergoed. In plaats daarvan ontvang je een vergoeding van de NIPT. Hiervoor heb je wel een medische indicatie nodig. Je betaalt geen eigen risico.

2. Uitbreiding vergoeding voor voetzorg

Voorheen kreeg je voetzorg alleen maar vergoed als je diabetes en een verhoogd risico op voetulcus (diepe ontsteking aan de voet) had. Volgend jaar krijg je ook een vergoeding bij andere aandoeningen of door een medische behandeling en daarbij een verhoogd risico op een voetulcus.

3. Paramedische herstelzorg na COVID-19 wordt vergoed

Volgend jaar wordt paramedische herstelzorg nog steeds vergoed vanuit de basisverzekering. Je komt hiervoor in aanmerking als je corona hebt gehad en daardoor nog steeds last hebt van ernstige klachten en beperkingen. De vergoeding blijft zeker tot 1 augustus 2023 in de basisverzekering.

Eigen risico zorgverzekering 2023

Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering 2023 bedraagt €385,-.
Daarbij heeft het kabinet besloten om het vrijwillig eigen risico vast te zetten tot en met 2025.

Vrijwillig eigen risico verhogen

Je kan ook in 2023 het verplichte eigen risico vrijwillig verhogen.
Dit kan alleen in stappen van € 100,- tot een maximum van € 500,-.

Dat betekent dat je het eigen risico tot € 885,- kan verhogen.

Zorgtoeslag 2023

Het kabinet en de coalitiepartijen hebben op 31 augustus 2022 een koopkrachtpakket afgesproken. Hierin staat dat de zorgtoeslag voor een alleenstaande met een minimum inkomen volgend jaar omhoog gaat met ongeveer € 35 per maand naar € 154 per maand.

Alleenstaanden en gezinnen

De zorgtoeslag in 2023 wordt voor alleenstaanden met € 42,83 per maand verhoogd. Voor gezinnen wordt de zorgtoeslag met € 51,08 per maand verhoogd. Normaal gesproken moet een hogere zorgtoeslag de stijging van de zorgpremie voor een gedeelte te compenseren. Maar dit jaar wordt de toeslag gebruikt om de koopkracht van lage inkomens te verbeteren.


Vergelijk je zorgverzekering voor 2023 in 4 stappen

In 4 eenvoudige stappen leggen we uit hoe je een vergelijking kan maken van je zorgverzekering en hoe je vervolgens kan overstappen.

Stap 1: Vul je gegevens in

Bepaal wat jouw gewenste dekking is.
Maak een keuze tussen een restitutiepolis (vrije zorgkeuze), naturapolis of budgetpolis (beperkte zorgkeuze) wilt. Daarnaast is het ook handig om aan te geven of je vrijwillig je eigen risico wilt verhogen of dat je een aanvullende verzekering nodig hebt.

Stap 2: Vergelijk en kies je zorgverzekering

Bekijk alle verzekeringen in onze vergelijker en maak een keuze welke zorgverzekering het beste bij jouw wensen voor 2023 aansluit.

Stap 3: Vraag je nieuwe zorgverzekering aan

Heb je de keuze gemaakt? Vul dan de laatste gegevens in en maak je aanvraag compleet.

Stap 4: Wij regelen gratis je overstap

Vanaf hier nemen wij het over en zorgen ervoor dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd. Je kan nu rustig zitten en wachten tot je bericht krijgt van je nieuwe zorgverzekeraar.

Vergelijk zorgverzekeringen


Meer lezen over de zorgverzekering?

Basisverzekering

Hoe zit het met de basisverzekering? Op deze pagina leren wij je de basis van de basisverzekering, zodat je altijd weet waar je mee begint. Deze zorgverzekering is voor iedereen verplicht.

Basisverzekering vergelijken

Aanvullende verzekering

Aanvullende informatie over de aanvullende verzekeringen nodig? We geven je eerlijk advies over wanneer je dit wel of niet nodig hebt. De aanvullende verzekering is namelijk optioneel.

Aanvullende verzekering vergelijken

Eigen risico

In de zorgsector komt de term, eigen risico, vaak voor. Wat wordt daar precies mee bedoeld? En wat is de hoogte van het verplichte eigen risico voor het nieuwe zorgjaar?

Uitleg over eigen risico

Restitutiepolis

Liever zelf bepalen welke zorgverlener je kiest? Met deze restitutiepolis verzekering heb je altijd vrije zorgkeuze. Let op, niet alle zorgverzekeraars bieden deze polis aan.

Restitutiepolis vergelijken

Budgetpolis

Het is geen toeval dat dit vaak wordt gekozen studenten of mensen die over het algemeen weinig zorg nodig hebben. Voor meer informatie ga je naar deze pagina over de budgetpolis.

Budgetpolis vergelijken

Naturapolis

De naturapolis is een populaire keuze. Je krijgt hiermee een beperkte zorgkeuze met de mogelijkheid tot een gedeeltelijke vergoeding. Lees hier meer over bij welke zorgaanbieders je terecht kan.

Naturapolis vergelijken

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.