Energiecontracten vergelijken steeds ingewikkelder | Overstappen.nl
02-04-2024

Energiecontracten vergelijken steeds ingewikkelder

Het vergelijken van energiecontracten is steeds ingewikkelder, wij geven tips om er zeker van te zijn dat je een goede vergelijking maakt.

4 minuten 16-07-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Het is steeds moeilijker voor consumenten om het goedkoopste energiecontract te vinden, dat meldt Nu.nl eerder vandaag. Ook al is er weer meer keuze, het aanbod lijkt minder transparant. Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen merkt dit ook op. Waar kun je als consument op letten om er zeker van te zijn dat je een goede vergelijking maakt? Wij geven je tips.

Soorten contracten

Voordat je energiecontracten met elkaar vergelijkt is het goed om te weten welke soorten contracten er beschikbaar zijn en wat de voor- en nadelen van elk type contract zijn. Je hebt namelijk de keuze tussen een vast, variabel of dynamisch contract.

1. Vast contract

Dit type contract sluit je voor een vaste looptijd af, meestal kun je kiezen tussen 1, 2, 3 of 5 jaar. Gedurende de looptijd van het contract veranderen de tarieven niet. Dit biedt zekerheid, omdat je elke maand hetzelfde voorschotbedrag betaalt en daardoor weet waar je aan toe bent. Het nadeel van een vast contract is dat de tarieven niet meebewegen als de prijzen op de energiemarkt dalen, je zit nog steeds aan het contract vast en profiteert niet van lagere tarieven. Stijgen de prijzen? Dan ben je voordelig uit met een vast contract, want je blijft hetzelfde lagere tarief betalen. Nu de prijzen op een laag punt staan is dit een aantrekkelijke overweging.

2. Variabel contract

Een variabel energiecontract is op ieder moment vrij opzegbaar. Je moet altijd rekening houden met de opzegtermijn van meestal 1 maand, maar je zit nergens aan vast. De tarieven van deze variabele contracten veranderen meestal eens per half jaar, maar er zijn ook leveranciers die de tarieven maandelijks wijzigen. Kijk goed naar de algemene voorwaarden van het contract om te zien hoe de leverancier hiermee omgaat.

Het voordeel van een variabel contract is de flexibiliteit om over te stappen wanneer je wilt en het feit dat de prijzen, al dan niet met een vertraging, meebewegen met de markt. Het nadeel is dat de tarieven over het algemeen hoger liggen dan een vast of dynamisch contract. Leveranciers rekenen vaak een hogere risico-opslag bij variabele contracten. Zij kopen stroom en gas in, maar weten niet hoe lang je klant blijft. Daardoor kunnen zij met een hoop overtollige stroom en gas blijven zitten en dat vormt een risico. Zij hebben de energie namelijk voor een bepaalde prijs ingekocht.

3. Dynamisch contract

Een dynamisch contract biedt de meeste flexibiliteit. De prijs die je betaalt is afhankelijk van de spotmarkt, de plek waar stroom en gas worden verhandeld. De stroomprijs verandert elk uur, de gasprijs elke dag. De prijs die je betaalt, beweegt dus direct mee met wat er op de markt gebeurt. Dat is voordelig in het geval van dalende tarieven, die soms zelf negatief zijn, maar onvoordelig als de prijzen stijgen. Energieleveranciers rekenen een kleine opslag per kWh en m3 en dekken hun kosten via de vaste leveringskosten. Een dynamisch energiecontract kan een risico zijn: je energierekening loopt meteen op wanneer de prijzen stijgen op de markt.

Dynamische energiecontracten vergelijken

Bij het vergelijken van dynamische energiecontracten kijk je bij de kosten alleen naar de opslag per kWh en m3 en de vaste leveringskosten die een leverancier rekent. De inkoopprijs van de spotmarkt is bij alle leveranciers gelijk, net zoals de belastingen en netbeheerkosten. De opslagen en vaste leveringskosten tonen wij op de informatiepagina over dynamische energiecontracten.

Vaste en variabele contracten vergelijken

Bij het vergelijken van vaste of variabele contracten moet je naar meer onderdelen kijken. Denk aan de variabele leveringskosten, de vaste leveringskosten en de loyaliteitsbonus of cashback. Huishoudens met zonnepanelen moeten daarnaast ook rekening te houden met terugleverkosten, en de terugleververgoeding als zij stroom terugleveren aan het net. In onze energievergelijker houden wij rekening met alle onderdelen waarop je energiecontracten kunt vergelijken.

Variabele leveringskosten

De kosten per kWh stroom en/of m3 gas noemen we de variabele leveringskosten. Energieleveranciers bepalen de hoogte van de variabele leveringskosten zelf. Deze kosten bepalen voor een groot deel de kosten van je energierekening.

Vaste leveringskosten

Ook de vaste leveringskosten bepaalt een leverancier zelf. Zij dekken hiermee onder andere de administratieve kosten. De verschillen zijn soms groot, zo rekent Vattenfall € 155,80 per product per jaar terwijl Eneco slechts € 71,88 rekent.

Loyaliteitsbonus of cashback

Bij sommige energiecontracten ontvang je een extra korting, meestal in de vorm van een loyaliteisbonus of cashback. Deze geldbedragen worden in mindering gebracht op de totale kosten en worden meestal verrekend op de eindafrekening. De kortingen die worden aangeboden lopen, afhankelijk van je verbruik, uiteen van € 50,- tot € 465,-.

Terugleverkosten (alleen met zonnepanelen)

Nadat Vandebron eind vorig jaar als eerste vaste terugleverkosten introduceerde voor zonnepaneleneigenaren, volgden veel meer energieleveranciers dit voorbeeld.. Momenteel rekenen 13 leveranciers terugleverkosten. Dit is een vast bedrag per kWh op basis van de opwekking van je zonnepanelen. Hoe meer energie je opwekt, hoe meer je moet betalen. Alle staffels staan op onze informatiepagina over terugleverkosten.

Terugleververgoeding (alleen met zonnepanelen)

Als je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan dat je zelf verbruikt, lever je de stroom terug aan het net. Je ontvangt hiervoor een terugleververgoeding van je energieleverancier. De hoogte hiervan mogen zij zelf bepalen. Leveranciers interpreteren dat op verschillende manieren, want de terugleververgoedingen lopen uiteen van € 0,025 tot € 0,10 per kWh. Als je veel teruglevert, kan dit al snel tientallen euro’s op jaarbasis schelen.

Ander aanbod voor huishoudens met zonnepanelen

Steeds meer energieleveranciers tonen een ander aanbod van energiecontracten voor huishoudens met zonnepanelen. Zij doen dit op verschillende manieren, zo tonen enkele leveranciers helemaal geen langdurige contracten voor deze groep consumenten. Daarnaast rekenen leveranciers vaak hogere tarieven voor klanten met zonnepanelen, zoals een hogere stroomprijs, gasprijs en de extra vaste leveringskosten. Tot slot zien we verschillen in loyaliteitbonus of cashback wanneer klanten met zonnepanelen en een nieuw contract willen afsluiten. De bonus is lager of de bonus ontbreekt. De verschillen in het aanbod lopen op tot in de honderden euro’s op jaarbasis.

Wat kun je doen?

Wij raden je altijd aan om een vergelijking te maken in een energievergelijker die alle onderdelen van de energierekening meeneemt. Zo krijg je het totaalplaatje van de kosten te zien en kun je echt het goedkoopste contract vinden. Elk huishouden is anders, een algemeen advies is daarom lastig. Op onze adviespagina geven wij advies voor verschillende huishoudens en wat je moet doen met verschillende soorten energiecontracten. Herken je je niet in een voorbeeld en wil je liever persoonlijk advies van een van onze energie-experts? Neem dan contact met ons op en dan kijken we vrijblijvend met je mee.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven