Soorten energie

Er zijn verschillende soorten energie. Grofweg zijn deze te verdelen in groene en grijze energie. Groene energie staat voor duurzame energie en grijze energie voor niet-duurzame energie. Groene energie is een verzamelterm voor energie die wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals wind, zon, waterkracht, getijdenenergie, biomassa en aardwarmte. Grijze energie wordt gewonnen in een energiecentrale die werkt op gas of steenkool. Ook kernenergie valt onder grijze energie.

Groene duurzame energie

De groene, duurzame stroom die in Nederland wordt gebruikt, is afkomstig van 2 bronnen:

  • Groene stroom uit Nederland zelf, opgewekt door windenergie en biomassa.
  • Groene stroom uit Scandinavië, die wordt verkregen door de waterkracht.

Grijze niet-duurzame energie

De tegenhanger van de groene energie is grijze energie. Grijze energie is niet-duurzaam en slecht voor het milieu. Dit heeft meerdere oorzaken. Als eerste wordt grijze energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Bij de verbranding van deze brandstoffen komt het schadelijke CO2 vrij. Daarnaast valt kernenergie onder grijze energie. Het afval van kernenergie is radioactief en zeer belastend voor het milieu.

Energie vergelijken

Stroometiket

Iedere energieleverancier is verplicht een stroometiket te hanteren. Hiermee krijg je een indruk van de soort energie die je energieleverancier levert, groen of grijs. Ook zie je precies uit welke energiebronnen de stroom wordt opgewekt.

Grijs en groen gas

Als er over groene energie wordt gesproken gaat het meestal om groene of grijze stroom. De mogelijkheden om groene energie op te wekken zijn voor stroom groter dan voor gas. Toch zijn er enkele energieleveranciers die groen gas leveren. Soorten gas:

  • Neem je groen gas af van een energieleverancier, dan gaat het om CO2-gecompenseerd gas. Er wordt in Nederland slechts een beperkte hoeveelheid groen gas geproduceerd. Het gaat dan om biogas dat via vergisting uit biomassa wordt verkregen. Groen gas kan na een bewerkingsproces worden toegevoegd aan het gasnet.
  • Grijs gas staat ook wel bekend als aardgas en wordt het meest gebruikt in de Nederlandse huishoudens. Grijs gas is een fossiele brandstof en de kans is groot dat het over een tijd niet meer bestaat.

Soorten energie vergelijken

Heb je een voorkeur voor groene of grijze energie? Vergelijk eenvoudig alle energieleveranciers en met elkaar en bekijk welk energiecontract het beste bij je situatie aansluit. Voor de overstap naar elke leverancier ben je bij ons aan het juiste adres.

Energie vergelijken
Energie vergelijken

Vul je postcode en huisnummer in:

{{energy_consumption_buttons_show ? 'Schat mijn jaarverbruik' : 'Vul je jaarverbruik in'}}

1
2
Kies je huidige leverancier Kies je huidige leverancier

Zojuist overgestapt

  • 20 januari, 08:32 Mevr. B. uit Kimswerd is overgestapt naar Greenchoice
  • 20 januari, 08:20 Dhr. V. uit Amsterdam is overgestapt naar Eneco
  • 20 januari, 07:49 Dhr. F. uit Groesbeek is overgestapt naar Oxxio

Reviews Overstappen.nl

"Top."

Peter van Holst, 15. jan